A co myślicie o tym ciekawym sporcie? Wiem, że kiedyś brazylijczycy, którym nie wolno było uprawiać sztuk walki po jakiejś wojnie wymyślili to, aby przypominało taniec, lecz jednocześnie można było się tym obronić.
Jednak ostatnio gdy śledziłem trochę filmiki dotyczące tej sztuki i widziałem kilka treningów na żywo, to stwierdzilem, że teraz to już baaardzo mało przypomina jakąś sztukę walki, chyba już bardziej służy utrzymaniu dobrej kondycji, gibkości i rozciągnięciu ciała.
Trenuję: bigi, sliłownia, myśle o ciekawej sztuce walki ")
Wysłany: 27 Maj 2008, 17:20
Wg. mnie jest to naprawdę intereresująca sztuka walki. bardzo dobrze rozciąga poprawia kondycję i uczy potężnych kopnięć naprawde mi się podoba i zawsze chciałem się zapisać (jednak dopero w tym roku będę miał dostęp ide na studia do większego miasta)
Lecz zastanawiam się nad (według mnie) wadą tej sztuki walki gdyż uwazam że można ją używać gdy jest dużo dostępnego miejsca a np na imprezie koncercie itd to by był problem troszeczke gdyż tam idą rence i głowa nogami techniką którą przezentują "uczniowie capoeiry" naprawdę cieżko by było zastosować :) lecz mimo tego nadal naprawdę mi się podobą :)
_________________ "Jedna rzecz jest tak pewna jak zgon,
My zmienimy się i rzeczy nam drogie zbledną,
Tak jak już zbladły nie raz,
Znikną tak jak piana na wodzie,
Jak na brzegu piach."
Nie uważam capoeiry jako skutecznej sztuki walki do obrony na ulicy. Problemem są nawet dżinsy... w dżinsach bardzo ciężko robić ich techniki, jeśli nie jest to niemożliwe. Próbowaliście kiedyś w normalnych dżinsach podnieść nogę na wysokość czyjejś głowy? Powiem tylko, że krok wcina się tam gdzie nie powinien ^^
I sądzę, że nie powinna być już uważana za sztukę walki, no ale jak kto chce.
Jeżeli nie uważasz Capoeire za skuteczną sztukę walki i sądzisz, że jest mniej skuteczna niż inne to zapraszam do Wrocławia na trening. Udowodnię że się mylicie. Sądzę że połączenie Capoeiry i Karate moze dac wysoki poziom.
_________________ o tym czy Przegramy decydujemy My Sami...
Trenuję: sport walki
Wysłany: 5 Luty 2011, 21:56
mshmmc napisał/a:
Wg. mnie jest to naprawdę intereresująca sztuka walki. bardzo dobrze rozciąga poprawia kondycję i uczy potężnych kopnięć naprawde mi się podoba i zawsze chciałem się zapisać (jednak dopero w tym roku będę miał dostęp ide na studia do większego miasta)
Lecz zastanawiam się nad (według mnie) wadą tej sztuki walki gdyż uwazam że można ją używać gdy jest dużo dostępnego miejsca a np na imprezie koncercie itd to by był problem troszeczke gdyż tam idą rence i głowa nogami techniką którą przezentują "uczniowie capoeiry" naprawdę cieżko by było zastosować :) lecz mimo tego nadal naprawdę mi się podobą :)
czy potężne kopnięcia, nie jestem pewien, jakiś czas temu kolega mi opowiadał mi jak poszedł na trening capoiery, trener kazał mu go kopnąć, żeby udowodnić jak jest ona skuteczna, niestety mój kolega opanował low kicka i jak mu zasadził kopa to trener aż się nogami nakrył
Nawet jeśli ktoś umie kopnięcia z wyskoku czy obrotu, w ekstremalnych sytuacjach proste ciosy bokserskie są najskuteczniejsze, jeśli kopać to nie wyżej niż na wysokość pasa, kopiąc na głowę ryzykujemy że ktoś nas obali, a później dobije (znaczy skopie).
Capoeira jest piękną technicznie i wymagająca niesamowitej koordynacji sztuką walki, jednak jeśli ktoś szuka jedynie samoobrony, są dużo prostsze, dające się dużo szybciej nauczyć sztuki walki czy systemy combat.
Nie zmienia to faktu że w capoeira jest coś magicznego, każdemu kto nie zetknął się jeszcze z tą sztuka walki, gorąco polecam spróbowanie, idźcie na trening i sami się przekonajcie na czym to polega.
_________________ Sztuka walki, akrobatyka, muzyka, taniec - po prostu Capoeira
Blog o Capoeira