nie umiem umieszczac zdjec wiec daje linka do tego:
Foto 1
czy ktos z was tego uzywal? kolega ma cos takiego w domu ale mowi ze boi sie tego uzywac. co wy o tym sadzicie?
Dual Fighter (podobne?)
Foto 2
to tez mnie ciekawi.
jesli ktos z was posiadal/posiada taka bron prosze sie podzielic informacjami
Opis umieszczania zdjęć znajduje się tutaj UMIESZCZANIE ZDJĘĆ
ps. starajcie się wpisywać odnośniki poprzez [ URL=http://www.cośtam.pl ]Nazwa odnośnika[/URL]pzdr. XFactor
Foto 1- ostatnio była podróbka na allegro za 50 zł....
Foto 2- naręczne ostrza... różne wersje stosuje się w różnych sportach od ninjutsu do kung fu. Ostatnio używane, oryginalne ostrza były na allegro za 60 zł/95 kt.... chciałem kupić, ale kieszeń pusta...
Tak na moje oko, to nieporęczne to żelastwo :). Do niczego się to nie nada - nie dość, że g***o tym zrobisz, to jeszcze można się samemu nieźle pocharatać. Takie wynalazki zostawmy grom fantasy :).
Trenuję: sztuki walki
Wiek: 21 Dołączył: 09 Lut 2005 Posty: 382 Skąd: by tu wziąść kawuche
Wysłany: 4 Maj 2005, 19:52
Ja za miesiąc mam ponoć czymś takim trenować tylko tyle że ostrza są ja u naginaty a każde ostrze zwrócone w przeciwną strone. No ale nie maożna powiedzieć że nic tym nie zrobisz właśnie dużo można a przy okazji i sobie
to ja sie nieźle wyłamie z tłumu jak widze, wg mnie coś takiego było by dobre w walce, ale to pod jednym, bardzo duzym warunkiem...musiało by być znacznie większe!
chodzi mi o coś co by miało ostrza np po 70cm i 60cm rekojeść, albo coś takiego...broń może i mia,ła by dwa metry, i moze w transporcie była b ynieporęczna, ale wg mnie większa conajmniej dwukrotnie od tej na goodsie (foto1) była by swietna do walki, wystarczyło by sie tylko nauczyć tym machać i tyle...
taką bronią (powiększoną jak to Ryuzoku stwierdzil) by się ewidentnie pokonywało kogos walczącego zwykłym mieczem o 1 metrowym ostrzu - jedną częścią broni by się wykonywało blok a drugą atakowało niemalże w tym samym czasie.
_________________ "Jedna rzecz jest tak pewna jak zgon,
My zmienimy się i rzeczy nam drogie zbledną,
Tak jak już zbladły nie raz,
Znikną tak jak piana na wodzie,
Jak na brzegu piach."
no, to teraz wystarczy znaleźć kowala ktory by coś takiego zrobił?
hmm, a ja w sumie mam pytanie, czy katana, w ktorej były by dwa ostrza(dwa oddzielne,mogly by być skierowane w ta sama strone, albo po wyjeciu mekugi jedno z nich skierowane w przeciwna, co sprawilo by ze miecz byl by po szybkiej przerobce dwu-ostrzowy)-czy to mozliwe, tzn czy taka konstrukcja nie oslabila by miecza?czy rekojesc byla by w stanie wytrzymac dwa ostrza i miecz poprostu nie rozpadl by sie w trakcie walki?
-i tak, wiem ze zrobienie czegos takiego na zamowienie to wydatek za katane x2
ale jak juz Ryuzoku zauważył to byłoby osłabienie konstrukcji broni, a co za tym idzie przciwnik moglby moze i nawet po paru uderzeniach nas jej pozbawic, a nwet jasli nie po paru to jesliby zostala zniszczona nawet po 20 walkach to i tak jest to za szybko gdyż cena byłaby na pewno wysoka [ co równiez Ryuzoku zauwazyl:D], ale kto wie - moze jednak dałby sie zrobic to łączenie w sposob nie oslabiajacy znacznie broni, a wtedy wystarczyloby trenowac tak by walczyc tym mniej wiecej z zasadami aikido (chodzi mi o wykorzystanie sily przeciwnika - aby zbytnio nie obciazac broni) i bron by sie stała zapewne zanójczą.
PS lecz to wszystko są tylko spekulacje:P
_________________ "Jedna rzecz jest tak pewna jak zgon,
My zmienimy się i rzeczy nam drogie zbledną,
Tak jak już zbladły nie raz,
Znikną tak jak piana na wodzie,
Jak na brzegu piach."
coz, wg mnie ta bron mogla by nie byc zanatto oslabiona...ale zeby to zrobic należy wykorzystać dwie klingi z katan, o bardzo długich rękojeściach (z 50cm?), przerobić rękojeść od normalnej katany, tak aby z każdej strony wystawało ostrze, i z każdej była tsuba-poza tym klingi musiały by się opierać na tych samych kołkach mekugi, czyli były by prawdopodobnie3, a nie 2, aby ostrze sie trzymalo i nie odpadlo, albo nie złamało poprostu kołka...-i poza tym że cena takiej broni była by jak za dwie katany (czyli za kutą i hartowaną trzeba by zapłacić conajmniej 2500zl, a za warstwowa cena zaczynała by się od 10,000zl) z chęcią sprawdził bym bron tego typu w normalnej walce...