Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: wojownik
4 Wrzesień 2009, 14:42
Kung Fu!!!
Autor Wiadomość
gilotyna 
Posiada 2 dan

Wysłany: 4 Październik 2005, 13:50   

a co powiedzie o jeet kune do>>najmłodszym stylu kung fu wywodzącym się z wing chun i wynalezionym przez B.lee??na allegro jest o nim bardzo ciekawa ksiazka lee/. :fight:

angelus88 
Posiada 4 dan

Trenuję: SD
Wysłany: 4 Październik 2005, 15:11   

gilotyna napisał/a:
a co powiedzie o jeet kune do>>najmłodszym stylu kung fu wywodzącym się z wing chun i wynalezionym przez B.lee
Po 1 BL nie "wynalazł" tego stylu a jedynie zmiksował bardziej przydatne techniki z elementami "chińskiego boksu" , po 2 są napewno młodsze "style" choć uważam jeet kune do bardziej za mix niż styl. Mam chyba nawet e-booka z tej książki, a raczej ulotki napisanej przez BLee, to jest 13 stron dużą czcionką więc piszę ulotka . Nic więcej nie wiem o tym stylu bo go nie trenuję, jedynie o nim czytałem więc głębiej się nie będę wypowiadał.

gilotyna 
Posiada 2 dan

Wysłany: 7 Październik 2005, 13:32   

angelus88 napisał/a:
gilotyna napisał/a:
a co powiedzie o jeet kune do>>najmłodszym stylu kung fu wywodzącym się z wing chun i wynalezionym przez B.lee
Po 1 BL nie "wynalazł" tego stylu a jedynie zmiksował bardziej przydatne techniki z elementami "chińskiego boksu" , po 2 są napewno młodsze "style" choć uważam jeet kune do bardziej za mix niż styl. Mam chyba nawet e-booka z tej książki, a raczej ulotki napisanej przez BLee, to jest 13 stron dużą czcionką więc piszę ulotka . Nic więcej nie wiem o tym stylu bo go nie trenuję, jedynie o nim czytałem więc głębiej się nie będę wypowiadał.

Wynalazl,wynalazl,zalozyl szkole i przez dlogi czas byl uwazany za styl ale po jego smierci praktycznie wygasl.elementow technik ktore wystepuja w jkd nie znajdziesz nigdzie indziej jak w wing chun,wielu ludzi starolo go sie ulepszyc ale nic ni weszlo  :-(
pozatym ma na nagrobku napisane ,,founder of jeet kune do'' ,trzeba byc matolem zeby napoisac cos takiego bez realnego potwierdzenia.
ksiazka ma 247 stron + 3 tomy w sumie jakies 600 tego wyjdzie.....

polsko44 
Posiada 1 dan

Trenuję: Kung Fu, Kenjutsu
Wysłany: 17 Luty 2007, 21:20   Re: Kung Fu!!!

Guciotychy napisał/a:
Chciałbym poczytac wasze wypowiedzi dotyczące kung fu. W spółczesnym świecie jest wiele opini dotyczący sztuki walki jaką jest KUNG FU. Jedni muwi on tym ze jest niepratyczne i i do dupy a inni wrecz przeciwnie. Chciałbym poznac wasze zdanie. Interesuje mnie co myślą o kug fu osoby orietujące sie w temacie i zarówne to nie mające wiekszego pojęcia o kung fu. Ja osobiscie chodze na kung fu ponad rok i uważam żę jest ZAJE..fane 8) . CZekam na wasze opinie :?:

Heh :mrgreen: :mrgreen: Mój ulubiony temacik...
Mam jedynie 16 lat, ale moge poszczycić się już brązowym pasem (tak brązowym- i uwierzcie- to nie zaden kit) w stylu Hung Gar Kung Fu. Wiecie- np. forma pięciu zwierząt (Tygrys, Żuraw, Leopard, Smok, Wąż) i uwierzcie mi, że Kung Fu jest najlepszą ze wszystkich sztuk walki. Jest to i sztuka pozwalająca się ruszać i wspaniale rozbudowany system walki, w sumie trudny do pokonania. Interesuję się również filozofią Tao- ściśle powiązaną z Kung Fu... A łącząc te elementy stwierdzam że to niepowtarzalnie dobra sztuka.
Niestety w 2006 roku zamknęli moją szkołę i zmieniłem ją na dojo ,San Bao'- zaczynam od białego pasa.
I proszę was nie stwierdzajcie pochopnie, że Kung Fu jest niepraktyczne!! :k

MarcinM 
Posiada 1 dan

Trenuję: Najpierw na Kung Fu, później na Ninjitsu :)
Wysłany: 1 Marzec 2007, 13:09   

Możecie mi polecić jakąś szkołę Kung Fu ze Szczecina? Zależy mi przede wszystkim na technice koppo i kyusho jeśli w jakiejś tego uczą :)

Pozdrawiam.

marciniak
[Usunięty]

Wysłany: 3 Marzec 2007, 14:21   

Jest dużo ale drobnych, poszukaj gościa nazwiskiem Wiśniewski, najlepiej w googlach. On ci pomoże, bo sam prowdzi sekcję kung fu.

Zarun 
Posiada 2 dan

Trenuję: Aikido
Wysłany: 27 Maj 2007, 19:08   

Cóż, według mnie kung-fu wygląda naprawdę ciekawie. Co do jego skuteczności to się nie będę wyrażał bo się na tej sztuce walki w ogóle nie znam. Szkoda jedynie, że w polsce kung-fu jest tak mało popularne. Sam z ciekawości też bym się wybrał na przynajmniej 1 trening ale cóż, nie mam gdzie. Pewnie nawet we Wrocławiu nie ma żadnej sekcji kung-fu :/

Bruce Lee wymyślił wing chun? Nie wydaje mi się. =='
Ostatnio zmieniony przez Zarun 27 Maj 2007, 19:12, w całości zmieniany 3 razy  

RedActor 
Posiada 1 dan

Wysłany: 11 Czerwiec 2007, 10:58   

Mam podobny problem: chciałem przynajmniej zobaczyć jak wygląda trening kung fu, ale w moim mieście niestety ani widu ani słychu kung fu. chyba że słabo szukałem ;)

Zarun 
Posiada 2 dan

Wysłany: 11 Czerwiec 2007, 17:37   

No to musisz dobrze poszukać, ale łatwo nie będzie. Kung-fu niestety, popularne w Polsce nie jest, ja na kung-fu musiałbym jednak jeździć do Wrocka, czyli 100 km. Dojazd pewnie by był droższy niż treningi. Z chęcią bym wziął udział w choćby jednym treningu ale cóż, nie ma jak. Kung-fu (czy też Wushu, jak kto chce) jednak na zbyt "skuteczną" sztukę walki mi nie wygląda... To samo jednak mówi się o aikido, które i tak trenuję . :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez Zarun 11 Czerwiec 2007, 17:39, w całości zmieniany 1 raz  

MMarciNN
[Usunięty]

Wysłany: 11 Czerwiec 2007, 18:40   

Zarun napisał/a:
Kung-fu (czy też Wushu, jak kto chce)
Dla ścisłości Kung-Fu to znaczy doskonałość lub droga/dążenie do doskonałości, Wu-shu znaczy sztuka wojenna. Amerykanie rozsławili fraze Kung-Fu jako nazwe sztuki walki, ale poprawniej by było Kung-fu Wu-shu :)

Zarun 
Posiada 2 dan

Wysłany: 11 Czerwiec 2007, 19:03   

Wystarczy poczytać wikipedię :mrgreen: Ach, te amerykańce... Pewnie zamiast aikido mówią "aiczido", jak to było napisane w genialnej książce "Amulety, techno i aikido" (czy jak ona się tam zwała...)

Odpowiedz do tematu