obi- zwyk³y pas , jak do karate czy judo. Ale w japoni , z tego co wiem jest tak nazywany ka¿dy rodzaj pasa(przynajmniej tradycyjnego)
-szerokie obi
-kakuobi
bo co¶ czyta³em ¿e te dwa ostatnie to nie to samo
Trenujê: BRAK Pomóg³: 1 raz Wiek: 32 Do³±czy³: 22 Sty 2005 Posty: 1047 Sk±d: Magura
Wys³any: 10 Sierpieñ 2005, 19:29
Interesowa³a by mnie tak sprawa jak d³ugo¶æ pasów. No bo nie ka¿da osoba maj±ca np 180 cm wzrostu ma taki sam obwód w pasie. Wiêc jak dobiera siê odpowiednio d³ pasa ? Czy po zawi±zaniu pasa jego koñce maja miec jak±s okre¶lon± d³ugo¶æ ?
Interesowa³a by mnie tak sprawa jak d³ugo¶æ pasów. No bo nie ka¿da osoba maj±ca np 180 cm wzrostu ma taki sam obwód w pasie. Wiêc jak dobiera siê odpowiednio d³ pasa ? Czy po zawi±zaniu pasa jego koñce maja miec jak±s okre¶lon± d³ugo¶æ ?
Chyba wiecie o co mi chodzi
Czy móg³ by¶ sprecyzowaæ o jaki pas chodzi bo to zalezy jakiego pasa urzywasz (czy takiego w±skiego jak do judo, karate czy szerokiego jak do iaido , kendo). Je¶li pas jest d³u¿szy ni¿ by¶my chcieli to mo¿emy urzyæ innego wêz³a przez co ma tak± ilo¶c wrstw jak± sobie ¿yczymy.
Trenujê: BRAK Pomóg³: 1 raz Wiek: 32 Do³±czy³: 22 Sty 2005 Posty: 1047 Sk±d: Magura
Wys³any: 10 Sierpieñ 2005, 20:27
takezo napisa³/a:
Czy móg³ by¶ sprecyzowaæ o jaki pas chodzi bo to zalezy jakiego pasa urzywasz (czy takiego w±skiego jak do judo, karate czy szerokiego jak do iaido , kendo).
Np szerokim plecionym pasem kakuobi czy iaiobi, za które wk³adasz miecz, oplatasz siê 3 razy i musi ci jeszcze starczyæ na wêze³ - dlatego s± one do¶æ d³ugie (do 4m).
Wys³any: 11 Sierpieñ 2005, 11:07
Yakubu napisa³/a:
Np szerokim plecionym pasem kakuobi czy iaiobi, za które wk³adasz miecz, oplatasz siê 3 razy i musi ci jeszcze starczyæ na wêze³ - dlatego s± one do¶æ d³ugie (do 4m).
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach