Trenuję: Brak
Wysłany: 9 Lipiec 2012
Witam
Chciałbym abyście mi doradzili jaką sztukę walki wybrać.
Mam 24 lata i jestem osobą wysportowaną. Miałem problemy z kolanem (łękotka) i nigdy do końca tego nie wyleczyłem. Jeśli byłaby taka potrzeba na pewno się tym zajmę.
Co do sztuki - przede wszystkim chodzi o samoobronę i bycie bardziej pewnym siebie. Raczej nie prowokuje bójek, ale wiadomo, że różne sytuacje się zdarzają i chciałbym potrafić obronić siebie i bliskich. Nie chciałbym też chodzić co jakiś czas z obitą twarzą, więc pełen kontakt odpada.
Z tego co poczytałem to najbardziej do gustu przypada mi karate (zarówno kyokushin jak i oyama) oraz aikido.
Prosiłbym aby osoby, które miały styczność z tymi sztukami powiedziały czy są one przydatne w rzeczywistości. Na tym najbardziej mi zależy.
Trenuję: Karate
Wysłany: 11 Lipiec 2012
Witaj
Obojętnie jaką sztukę walki wybierzesz będzie cię ograniczać tylko twoje zaangażowanie,aby opanować podstawowe ciosy np. w karate kyokushin będziesz potrzebował na to min. 2 lata - ale warto :)
Sparingi przeważnie są po 5-6 miesiącach i jak nauczysz się prawidłowej postawy to twarz pozostanie nienaruszona, bo można dostać tylko z nogi w głowę. Ale jest tam niestety dużo kopnięć i ta kontuzja może ci trochę przeszkadzać.
Ewentualnie Wing chun /Wing tsun - wiecej uderzen i kombinacji rękami.
Trenuję: by nie walczyc
Wysłany: 14 Lipiec 2012
Jaką SW byś nie wybrał - ryzyko kontuzji masz wliczone w ćwiczenia i trening. Nie oszukujmy się. Wypadkowi (kontuzji) można ulec wszędzie tj. na ulicy w domu, pracy, szkole, ale na treningu ryzyko jest tym większe, bo niejako symulujesz sytuacje, gdzie uczysz się, by ich nie otrzymywać.
Myślę, że jeśli trenować będziesz rozsądnie i uprzedzisz trenera o Twoim kolanie, to możesz ćwiczyć wszystko. Jednakże najlepiej, jak pójdziesz na jeden trening i poćwiczysz (informując o kontuzji kolana) lub popatrzysz, będziesz miał większe rozeznanie i obraz tego, co tu piszemy o SW.
SW można chyba podzielić (tak mi się wydaje) na dwa rodzaje:
- Dynamiczne-Miękkie (np.,Hwa-Rang-Do,Hapkido,Aikido)
- Statyczne-Twarde (np.Karate,Tae-Kwo-Do, Kyokushin).
Po miedzy nimi zapewne są i takie, co są pośrednie. Wybór należy i tak zawsze do Ciebie, ale w Twoim przypadku, Ja wybrałbym Dynamiczne lub zastanowił się jeszcze na boksem.
Pozdrawiam.
_________________ Chińskie przysłowie: Jeden obraz może powiedzieć tyle, co 10 tysięcy słów.
Rosyjskie dopełnienie przysłowia: Wystarczy raz, dobrze dać porządnie w mordę...
Trenuję: boks
Wysłany: 23 Listopad 2012
W przypadku jeżeli powiedzmy- masz nie w 100% sprawne kolano to warto pomysleć o Aikido- gdzie skupiasz się głównie na pracy rąk. Kontuzji można ulec wszędzie,to prawda jednak tutaj chodzi o juz naruszoną strukturę,podobnie w przypadku zerwania więzadeł.
Trenuję: brak
Wysłany: 2 Grudzień 2012
Ja na początek poleciłabym AIKIDO - wyrobisz sobie płynność ruchów i naturalność, później (po kilku latach solidnego treningu) będziesz mógł wybrać sobie coś trudniejszego, np. kung fu ;)
witam , mam dylemat z wyborem sztuk walki , trenowałem judo teraz chce spróbować coś z walk w stójce mam do wyboru Muay Thai albo MMA.
Mam około 180 cm i 84kg (muszę zbić trochu z wagi).
Prosze o pomoc.Pozdrawiam
Tak bez urazy,ale ludzie pytania typu ''co mam trenować bla bla...'' są idiotyczne nikt Ci nigdy w 100% dobrze nie poradzi.
Sam musisz sobie wybrać pójdź tu i tam i sobie zobacz poczytaj trochę na ten temat,może coś Ci to pomorze.
_________________ Nie obawiam się kogoś, kto trenuje 10000 kopnięć, ale tego, który 10000 razy trenował jedno kopnięcie.
Mam bardzo podobne zdanie w tej kwestii,uważam ze nikt tak na 100% nie będzie w stanie doradzić. Sam wiesz co dla Ciebie najlepsze,na forum możesz poczytać o sztukach walki,wymienić się doświadczeniami. W Twoim przypadku myślę,że Muay Thai będzie odpowiednie,ale to tylko moja opinia.