Poprzedni temat «» Następny temat
Wiara czy sztuki walki ?
Autor Wiadomość
MATI 
Posiada 2 dan

Wysłany: 8 Maj 2005   

Xaero napisał/a:
Pamiętam jak moja katechetka dowiedziała się że ćwicze Battodo
może to głupie pytanie dla ciebie ale co to jest battodo? słysze o tym juz od jakiegos czasu ale niewiem co to

XFactor 
Posiada 4 dan

Trenuję: karate shotokan
Wysłany: 8 Maj 2005   

MATI napisał/a:
Xaero napisał/a:
Pamiętam jak moja katechetka dowiedziała się że ćwicze Battodo
może to głupie pytanie dla ciebie ale co to jest battodo? słysze o tym juz od jakiegos czasu ale niewiem co to
Xaero Ci wszystko wytłumaczy: (kliknij mnie)

Xaero 
Posiada 4 dan

Trenuję: sztuki walki
Wysłany: 9 Maj 2005   

Sam bym tego lepiej nie ujął :wink:

Sandayu Momochi 
Posiada 3 dan

Trenuję: Tenshin shoden
Wysłany: 19 Luty 2006   

Prosty z tego wniosek ,zostańmy niewierzącymi ;/wtedy będziemy mogli robić co chcemy <....>(choć i są tacy co wieżą a nic sobie z tego nie robią)

LesioS 
Posiada 3 dan

Trenuję: Aikido
Wysłany: 27 Luty 2006   

W/g mnie trenowanie SW i katolicyzm (czy inne wyznanie chrześcijańskie) nie kolidują ze sobą. Pozostaje natomiast głębokość zaangażowania duchowego rzekłbym. Jeżeli sprawa pozostaje w dziedzinie sportu, to wszystko jest OK: jeden kopie piłkę, drugi kolegę (na treningu karate :D ) Sprawy związane z medytacją też nie powinny tutaj być jakimś języczkiem uwagi, bo w katolicyźmie (trzymajmy się tego nurtu, bo w Polsce jest dominujący) również istnieje coś takiego jak medytacja (połączona z modlitwą; każdy ksiądz to potwierdzi). Do tej pory wszystko jest OK.
Jeżeli natomiast pod wpływem SW ktoś zaczyna zamiast do Boga (Jezusa) wznosić swoje modły do Buddy czy Amaterasu, to mamy już do czynienia z hmm... ukrytą formą prozelityzmu? I teraz: z 1-ej strony człowiek jest istotą wolną i może zmienić swoją wiarę. A z 2-giej mamy przekonanie, że nasza wiara (chrześcijańska) jest tą jedyną i prawdziwą, więc zmiana wiary na inną (przecież już nieprawdziwą) jest czynem samobójczym (w aspekcie duchowym).
W swoim dość długim życiu (w porównaniu z większością Was na forum) spotkałem się rownież z przypadkami tak ekstremalnymi, jak całkowita negacja jakichkolwiek SW łącznie z judo i karate sportowym, jako pochodzącymi z Azji Wschodniej, która jest (jak powszechnie wiadomo) pod całkowitą władzą Szatana.

Odpowiedz do tematu