Trenuję: Obecnie nic :(
Wysłany: 29 Sierpień 2006
A moim jest Shinmem Musashi-no-kami Fujiwara-no Genshin (bardziej znany jako poprostu Musashi). Jako pierwszy zaczął używać dwóch mieczy jednocześnie ("Niten" - "Dwa nieba"). Tylko jeszcze się tak nauczyć :P.
z tego co mi wiadomo kami oznacza boga (a wlasciwie bostwo) albo włosy, a genshin (po sprawdzeniu w słowniku) "genshin - original sentence". "No" jest partykułą wskazującą że coś jest czymś albo jakieś.
Tak więc bym powiedział raczej że Shinmem Musashi-no-kami Fujiwara-no Genshin to jakis przydomek dla Miyamoto Musashiego...
_________________ "Jedna rzecz jest tak pewna jak zgon,
My zmienimy się i rzeczy nam drogie zbledną,
Tak jak już zbladły nie raz,
Znikną tak jak piana na wodzie,
Jak na brzegu piach."
Mnie zaimponował Jet Li. Myślałem, że koleżka jest zwykłym showmanem, a tak naprawdę jest wielokrotnym mistrzem w kung fu. Bardzo mi się podoba, to co prezentuje ten gość w filmach (np. w "Pocałunku smoka" Bessona).
Poza tym wiadomo - ci, których pamięta się z filmów :) A więc np. Steven Seagal, Bruce Lee, może jeszcze Jackie Chan, ale tylko ze względu na to, że jest zabawny.
Dla mnie najwiekszym autorytetem był wielki Morihei Ueshiba...dla mnie był bogiem...jego determninacja i to opanowanie...ahh...niemozliwe dla zwyklego śmiertelnika.....a współcześnie lubie Jackie Chana:)
_________________ "Ci,którzy mają umysły pełne dysharmonii są z góry przegrani"-Morihei Ueshiba
Morihei Ueshiba przede wszystkim on gdyż był nadczłowiekiem!
Huo Yuan Jia / Fok Yuen Gaap za sportową federacje zing wu
Jet Li za całokształt
Jackie Chan za role w pijanym mistrzu
Bruce Lee, który wyprzedzał skostniałą epokę sztuk walki o całe lata, stworzył trening przekrojowy,własny styl walki (choć sam twierdził,że styl istniał zanim się narodził),walczył z dyskryminacją i był perfekcjonistą w prawdziwym tego słowa znaczeniu
Mas Oyama- kolejny człowiek, który żył dla budo, wielki niepokonany mistrz
Musashi Miyamoto- kensei
_________________ Nieporuszony niczym woda
Niepowstrzymany niczym ogień
Spokojny niczym las
Zwinny niczym wiatr
Na ziemi i na niebie tylko mnie należy się podziw
Nie mam idoli, mam Boga od którego zależy moje życie albo śmierć. Człowiek sam nie zdolny jest do życia, ponieważ w dniu śmierci nikomu nie udało się jej pokonać tak aby żyć wiecznie, a Chrystus umarł i zmartwychstał i w rzeczywistości on jest dla mnie ideałem Wytrzymałości, ponieważ zniósł wielkie cierpienie i dał się przybić do krzyża i nawet się nie sprzeciwił, a zrobił to z miłości. Taki wojownik jest nie do zniszczenia, ponieważ wróg może zniszczyć twoje ciało i zabrać tobie życie, ale ducha twego nikt nie może dotknąć i stąd pochodzi nasza wolność.
Kamurozan
_________________ Jeśli chcesz nauczyć się walczyć, najpierw naucz się żyć,