Poprzedni temat «» Następny temat
Daisho

Czy daisho ułatwiała walkę??
TAK
84%
 84%  [ 11 ]
NIE
15%
 15%  [ 2 ]
Głosowań: 13
Wszystkich Głosów: 13

Autor Wiadomość
romanz2 
Posiada 4 dan

Trenuję: br
Wysłany: 10 Wrzesień 2005   

Cytat:
Ja a propos pytania topica - jeżeli mówimy o walce między samurajami, to bez daisho walki nie ma - skoro bez daisho nie ma samuraja. Mruga okiem
Tyle, że były strefy zdemilitaryzowane. Np. pokój do ceremoni herbacianych, świątynie czy pokoje Daiymao (wybaczcie literówkę). Wszędzie tam samuraj mógł zostać zaatakowany, a obyczaje kazały mu pozbyć się conajmniej katany (czasem nie mógł nic wnieść). Dlatego samuraj posiadał przy sobie różne ukryte bronie lub coś co udawało normalny przedmiot. Czytając o broniach natknąłem się na takie rzeczy jak fajki, piórniki, flety, wachlarze bojowe. Były to albo wzmocnione zwykłe przedmioty, albo imitacje np. coś co z daleka bło tassenem, z bliska okazywało się tanto w pochwie lub czymś podobnym

Yoshindo 
Posiada 2 dan

Wysłany: 11 Wrzesień 2005   

Cytat:
Czytając o broniach natknąłem się na takie rzeczy jak fajki, piórniki, flety, wachlarze bojowe.
Wiel z tych przedmiotów wykształciło się w niższych klasach społecznych, które pozbawione prawa noszenia miecza musiały sie czymś bronić. Nie znaczy to jednak, że samuraje też ich nie urzywali.

Odpowiedz do tematu