Poprzedni temat «» Następny temat
kolka
Autor Wiadomość
rolland
[Usunięty]

Wysłany: 16 Kwiecień 2006   kolka

Kolka, potocznie nazywana, nie wiem czy ma to jakas nazwe inna... Łapie czesto na treningach, jak gram w pilke, niektorzy mowia ze pare sklonow wystarczy, niektorzy ze nie ma innego sposobu niz poczekac...
Czy Wy macie jakies sposoby przeciw kolce? 8)

Ja pamietam jedna metode... na bezdechu uderzyc w miejsce kolki z calej sily, ale jesli jest po prawej istnieje ryzyko trafienia w watrobe, kiedys tak dostalem i zrezygnowalem z tej metody

angelus88
[Usunięty]

Wysłany: 18 Kwiecień 2006   

skłony pomagają, kolka o ile się nie mylę choć może jakiś lekarz mnie sprostuje to po prostu skurcz pewnych mięśni brzucha (nie sypnę nazwą). tak jak skurcz w łudce redukuje się naciągnęciem mięśnia taksamo można robić skłony. Zawsze lepiej zapogiegać niż leczyć więc zrób sobie lepszą rozgrzewkę przed treningiem porozciągaj się pobiegaj dotleń organizm, mnie zazwyczaj łapie kolka kiedy brakuje mi tlenu przy większym wysiłku myślę, że u Ciebie jest podobnie.

Olajda$ 
Posiada 2 dan

Wysłany: 18 Kwiecień 2006   

Ja sobnie właśnie nigdy nie moge poradzićz kolkąi nie wiem co zrobić to jak biegne to staje na chwile skule sie i tak długo nigdy nie trwa. Rozgrzewka musss

rima 
Posiada 1 dan

Trenuję: karate shotokan
Wysłany: 4 Kwiecień 2012   

Pomimo tego że rzadko mam kolkę nawet jeżeli ją złapię, to proponuje złapać oddech, i pochylić się jak najdalej do tyłu...spróbuj trzymać oddech jak najdłużej. Wiem że u innych może nie działać ale mii pomaga i warto spróbować.

No i oczywiście dobra rozgrzewka organizm nie ma prawa pracować na wysokich obrotach od razu

Pavlosport_pl 
Posiada 1 dan

Trenuję: boks
Wysłany: 23 Listopad 2012   

jest to kwestia przygotowania kondycyjnego- w tym przypadku złego i brak odpowiedniego tempa,np podczas biegu. Najlepszą metodą na kolkę jest postawa z kolanami na rękach-pół skulona.

pola102 
Posiada 1 dan

Trenuję: BRAK
Wysłany: 14 Styczeń 2013   

Kolka – napad ostrych bólów spowodowany przerzynaniem się kamienia przez wąski przewód lub mocnym skurczem mięśniówki jelit w zatruciach lub ostrych zakażeniach pokarmowych.

Rodzaje kolek:

kolka wątrobowa
kolka nerkowa
kolka dziecięca
kolka moczowodowa
kolka jelitowa
kolka płucna

LesnaChata_pl 
Posiada 1 dan

Trenuję: karate
Wysłany: 27 Styczeń 2013   

No tak,ale piszesz o kolce w ujęciu zatrucia pokarmowego,nam z kolei chodzi o kolkę podczas biegu i nadmiernego wysiłku. Wówczas nie ma raczej mowy o zatruciu pokarmowym,prawda?

ciszewkm 
Posiada 1 dan

Trenuję: Krav Maga, Defendo
Wysłany: 29 Listopad 2013   

Wtrącę swoje trzy grosze:) Ja czasami mam kolkę podczas biegów, ale przy tym muszę zaznaczyć, że nie biegam regularnie. Kolka pewnie jest spowodowana tym, że mój organizm nie jest jeszcze przyzwyczajony do takiego wysiłku fizycznego. Ponadto, nie zawsze przestrzegam zasad, jeśli chodzi o spożywanie posiłków w określonych porach. Gdzieś wyczytałem, że od jedzenia musi upłynąć minimum 2,5 godziny przed treningiem (nie wiem, ile w tym prawdy), a ja nie zawsze jestem w stanie trzymać się tej zasady.

Fightline 
Posiada 1 dan

Trenuję: Karate
Wysłany: 17 Styczeń 2014   

Jeżeli popracujesz nad kondycją i większą wydolnością organizmu to kolka na pewno minie i w przyszłości i podczas dużych wysiłków nie będzie sie pojawiac.

estrycoo 
Posiada 1 dan

Trenuję: brak
Wysłany: 29 Kwiecień 2014   

Dobra rozgrzewka to podstawa treningu:-)

Nadrian90
[Usunięty]

Wysłany: 29 Kwiecień 2014   

Rozgrzewka i ciężki trenign. Pracuj wytrwale jak piszą nad poprawieniem kondycji

niedozwolonanazwa 
Posiada 1 dan

Trenuję: MT
Wysłany: 30 Lipiec 2014   

Rozgrzewka swoją drogą,natomiast skup się na treningu kondycji i dzięki niemu nie powinno być żadnych problemów ze zmęczeniem czy kolką.

bartnik 
Posiada 1 dan

Trenuję: brak
Wysłany: 28 Maj 2015   

Na kolkę jest dobry odpoczynek, a później dalej do przodu

Odpowiedz do tematu