Trenuję: Ninjutsu
Wysłany: 17 Czerwiec 2010 Sprzęt do Ninjutsu
Witam. Trenuję od kilku miesięcy ninjutsu. Póki co zaopatrzony jestem w czarną karategę oraz lektury na ten temat. Jaki sprzęt polecacie do treningów jako następny?
Chciałem kupić tabi, ale wydaje mi się, że nie są mi potrzebne tak na prawdę. Poza tym obóz dopiero za kilka miesięcy.
Wiadomo, że przydatne są łapy trenerskie, bokken, shinai, sai'e....
Dodatkowo pytanko mam.. czy korzystacie z jakiś odżywek wzmacniających stawy, mięśnie lub poprawiające kondycję? Takie, które można kupić w każdym sklepie z suplementami diety.
Mam karategę firmy Bushi. Jeśli macie inne i uważacie, że są sprawdzone to chciałbym poznać wasze zdanie.
Pozdrawiam :)
_________________ "Nie boję się przeciwnika, który zna 10 tys. kopnięć. Boję się przeciwnika, który trenował 10 tys. razy jedno kopnięcie"
Trenuję: by nie walczyc
Wysłany: 14 Lipiec 2012
Zakładam (bo nie wspomniałeś, jakiej jesteś budowy ciała), twierdze więc, iż normalnej. Po za tym piszesz, że dopiero, co zacząłeś przygodę z jedną z ciekawszych i żmudnych sztuk walki i chyba jesteś młodą osoba, do 20-tego roku życia. Zatem nie powinieneś posiadać (nie powinieneś bynajmniej jeszcze posiadać kontuzji,naderwanych mięśni itp. i trenujesz z głową tj. rozgrzewasz mięśnie, stawy, ścięgna zanim przejdziesz do głównej części treningu). Więc stosowanie w Twoim przypadku odżywek na stawy i mięśnie jest zbyteczne i mija się z celem. Twój organizm musi się na początku przyzwyczaić do wzmożonego wysiłku fizycznego. Gdy to nastąpi zmieni się również metabolizm. Mam na myśli to, że organizm wykorzystać powinien, to co posiada w "zapasie" i zużyć na ogólnorozwojowe potrzeby Twojego organizmu. Wzmocni Cię na pewno i to polecam od siebie, zbilansowane odżywianie i tryb życia. Odżywki są dobre jeśli trenujesz tak intensywnie, że wręcz zawodowo lub dla osób z kruchą sylwetką ciała, gdzie organizm nie może liczyć na zasoby, których nie ma i w ten sposób można mu pomóc.
Co do kondycji, to nabiera się ją przez ciężką prace, samo mobilizowanie się a nie kupuje ją w sklepie, oczekując cudu.
Sprzęt? Ten dobierasz sobie sam. Znam takich, co trenują i mają tylko hantle, skakankę i drążek rozparty we framudze drzwi od pokoju. Do ćwiczeń wykorzystują w zasadzie wszystko. Jak ćwiczą wspólnie, to nawet samych siebie na wzajem. Mówiąc krótko sprzęt, to kwestia zasobności Twojego portfela i wyobraźni, jaką posiadasz.
Pozostały sprzęt - broń tj. Kama, Shinobigatana, Kusarikama, Shuriken i wiele innych, to kwestia Twoich predyspozycji, zdolności, zainteresowań oraz/i/lub również przyszłego zaufania Mistrza do Ciebie, do Twojego postępowania i zasad, jakimi się kierujesz podczas treningu, nauki i po za nią do ludzi oraz otoczenia...
Co do stroju i ubioru na trening- najlepiej podpatrz lub popytaj wśród tych , z którymi trenujesz. "Informacje uzyskane od źródła, są najbardziej wiarygodne i możesz im zaufać"... :)
Pozdrawiam.
_________________ Chińskie przysłowie: Jeden obraz może powiedzieć tyle, co 10 tysięcy słów.
Rosyjskie dopełnienie przysłowia: Wystarczy raz, dobrze dać porządnie w mordę...
Trenuję: boks
Wysłany: 23 Listopad 2012
Polecam szukać w dobrych sklepach internetowych,gdzie masz największy wybór sprzętu i akcesoriów do ćwiczeń,sportów walki. Teraz przed świętami można trafić na bardzo fajne promocje.