Trenuję: Brak
Wysłany: 20 Wrzesień 2008 Taekwondo - Jak ćwiczyć samodzielnie?
[b]Witam Wszystkich!
Jestem 17 latkiem mającym 185 cm wzrostu i ważącym 68 kg. W wieku 12 lat zacząlem ćwiczyć judo, trenowałem 2 lata i udało mi się zdać egzamin na żółty pas. Wiem że to nie jest wielki wyczyn ale jednak coś. Niestety później dostałem przepuchliny w pachwinie, musiałem zrobić operacje i przerwałem trening. Od razu po operacji nie mogłem ćwiczyc a potem nie było treningów bla bla bla... i jakoś przestałem trenowac. Ostatnio czytałem dużo o Taekwondo i uznałem że to lepsza forma samoobrony. Niestety nie moge chodzić na żadne treningi ponieważ ucze się w szkole z internatem i jestem w domu tylko na weekendy a w tej miejscowości nie ma żadnego klubu.
Mam jednego plusa bo w internacie mam sprzet do trenigu:
- rozbudowana siłownia;
- worki trenindowe gruszki itp;
- rękawice;
- materace;
- dużo ludzi na których mógłbym ćwiczyć :) .
Wiem że nie naucze się sam tego czego mógłby mnie nauczyć wykwalifikowany trener,
ale nie chodzi mi o uczestnictwo w zawodych itp. (moze jak skoncze szkole i bede miał czas na normalne treningi)
Chodzi mi jedynie o kilka ciosów i precyzyjnych kopnieć , których mógłbym się nauczyc wzorując się na ilustracjach, poradach, filmach instruktażowych itp.
Wiem że internet to okno na świat ale w tej sprawie jestem ciemny ledwo znalazłem te forum.
Prosze was o pomoc w jakikolwiek sposób. Z góry dzięki.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez sskamilss 20 Wrzesień 2008, w całości zmieniany 1 raz
Ja ci mogę poradzić że najważniejszą rzeczą jest utwardzenie goleni i nóg.Trzeba ćwiczyć kopnięcia na ziemi i z wskoku ale nie wszystkie naraz tylko najpierw jedno żebyś je szybko i celnie wykonał póżniej drugie i tak dalej.Mam nadzieję że moje rady ci sie przydadzą.
Pozdro dla ciebie
aby coś poznać trzeba zacząć od podstaw.ćwicz końcówki kopnięć,utwardzaj powierzchnie zewnętrzne.rozciagaj sie szybko ale z dystansem.taekwondo jest podzielone też na dwie organizacje itf oraz wtf.intrenational taekwondo federation,world taekwondo federation.jeśli chcesz kopać oraz uderzać rzuć okiem na itf,zaśjak chcesz tylko kopać to na wtf.polecam itf ponieważ trenuje już pare ładnych lat oraz wiem co mówie
Trenuję: Taekwondo
Wysłany: 14 Sierpień 2011
Ja ci proponuję na początek się dobrze rozgrzać (nogi) porozciągać się z 30-40 minut dziennie , i tak robić co 2 dni 1 dzien rozciągasz a drugi odpoczynek na regenerację , aż zrobisz 2 rodzaje szpagatów , jak to ogarniesz to znajdź jakąś szkółkę bo innego nic nie zrobisz sam powód : trudne techniki ( ułożenia nóg ) nie ma to jak rady od najlepszych , a w domu nic nie dostaniesz rady ani nic !
Trenuję: Sztuki walki
Wysłany: 30 Marzec 2017
myślę że oko profesjonalisty przyda Ci się na początek, bo ja się nabawiłem przeciążenia kręgosłupa i paru innych kontuzji, moim zbawieniem zawsze jest fizjoterapia domowa u Pani Magdy BRUNAGEL no wyszedłem dosyć szybko ale swoje wycierpiałem, nie ma co lekceważyć wiedzy technicznej :)