Pojawiło się nowe pole do wypełnienia w swoim profilu Styl Walki , dlatego proszę wszystkich o uzupełnienie tych danych. Jeżeli ktoś nie ćwiczy to można wpisać Brak.
Styl Walki jest chyba pojęciem o większym zakresie. Nie każda Sztuka Walki jest Stylem Walki, ale za to każdy Styl jest Sztuką Walki(a Ci od JKD niech się teraz mnie nie czepiają ;P ).
Najlepiej zrobić
Uprawiany Sport Walki i tyle ;D Sport to jeszcze obszerniejsze pojęcie ;).
Albo użyć skrótu SW i będzie pasować do każdego.
Bo co jak co, ale chyba Combatu 56 nie nazwiecie Sztuką Walki ?:D
Może jestem ignorantem, ale dla mnie zawsze styl był wewnątrz sztuki lub sportu walki. Bo czym jest w takim razie Krav-Maga: stylem? Jak tak, to czego?
Przyznam się, że nie myślałem nad tym aż tak dokładnie :) Znalazłem coś takiego na jakimś forum i zrobiłem kopiuj wklej :) Ale chyba zrobię w końcu SW i w opisie będzie aby podać sztukę, styl lub sport itp.
Może jestem ignorantem, ale dla mnie zawsze styl był wewnątrz sztuki lub sportu walki. Bo czym jest w takim razie Krav-Maga: stylem? Jak tak, to czego?
Nie no, nikt tu od ignoranctwa nikogo wyzywać przecież nie będzie. Można by o tym podyskutować bo możliwe że się myle.
A z tego co wiem, Krav Maga ma tradycje i jakieś tam sposoby prowadzenia treningu, więc do końca nie jest czyściutką formą walki bez tej części duchowej. Jak dla mnie dyskusja otwarta :).
I Kravke bym nazwał własnie Sztuką Walki, w odróżnieniu np od Combatu 56, bo to jest system walki( lol, kolejne pojęcie ;) ).
Choć z drugiej strony patrząc na Krav Mage, to jest ona nadal w Izraelu wpajana młodym ludziom z naturalnych przyczyn. Muszą jakoś przetrwać.. i raczej tam nie ma miejsca na nauke form "kata", bo przeszkolenie obronne tam juz się uzyskuje w nastoletnim wieku(o ile się nie myl jest to 15-16 rok życia). W tym wypadku można by się skierować właśnie ku systemowi walki.
Ale, tak czy siak.. styl walki według mnie jest indywidualny dla każdego rodzaju. Styl, weług mnie można zastąpić słowem "sposób", a wiadomo każda SW jest charakterystyczna i od razu rozpoznawana... Nie wiem, może źle to postrzegam, proszę o rozwinięcie swojej myśli, bo nie chce gdzieś indziej podobnej gafy strzelić(o ile w ogóle ja strzeliłem) ;)
Ostatnio zmieniony przez MMarciNN 5 Wrzesień 2006, w całości zmieniany 1 raz
System, sztuka, styl... Nie wiem tylko po co, MA to MA, a o tym czy coś jest sportrem czy nie decydują zawody odbywające się wedłóg wcześniej przyjętych schematów i pewne zasady (reguły). Jeśli chodzi o styl jest on wewnątrz jednej dziedziny, jak różne odmniany karate bądź ju-jitsu. A to, że combat 56 jest systemem a krav-maga już nie jest błędnym stwierdzeniem, można to traktować w aspektach zabawy językowej jako synonim nazewnictwa dziedziny do której się odnosi. Każdy klasyfikuje w tedy pewne rzeczy po swojemu ale pewnym jest, że KM nadal jest "Sztuką Walki" jak potocznie nazwywamy wszystkie systemy walki wręcz niezależnie od ich przydatności i piękna.
Ostatnio zmieniony przez angelus88 5 Wrzesień 2006, w całości zmieniany 3 razy
MMarciNN [Usunięty]
Wysłany: 5 Wrzesień 2006
A czy to że coś nazywamy jakimś pojęciem bo tak się przyjęło, a jednak jest błędnym nazewnictwem, to nie powinniśmy starać się tego zmienić ? Bo ileż sztuki jest w systemach ? Sztuka jest według mnei synonimem piękna i nazwaniem sztuką walki, czegoś co nie posiada piękna, jest z leksza chybione ;)
Znowu wrzucę swoje 3 grosze i z góry proszę o naprostowanie, jeżeli coś jest nie tak. Zgadzając się z Angelusem postawowe rozróżnienie pomiędzy sztuką walki a sportem walki są zawodu sportowe (ale proszę mi powiedzieć, czym jest tekwondo?). Natomiast system walki jest dla mnie czysto utylitarnym sposobem na eliminację przeciwnika, co wskazuje na systemy wojskowe: krav maga, sambo, combat 56. I tu nie ma miejsca na żadną filozofię.
Natomiast styl to sposób wykonania określonych technik. Mamy w karate shotokan, kyokushin itp.
Najlepiej zrobić
Uprawiany Sport Walki i tyle ;D Sport to jeszcze obszerniejsze pojęcie ;).
Sport jest po to aby osiągać sukcesy sportowe (czyt. medale itp) i jest związane z rywalizacją sportową. Tak jest traktowany przez profesorów AWF. Wszystko co nie jest nastawione na sukces sportowy jest nazywane rekreacją.
Ciężko byłoby nazwać np. Ju Jitsu sportem, ponieważ rywalizacja sportowa w JJ stanowi jedynie ułamek całości.
Czy mógłbyś nazwać Tai Chi sportem? Albo Aikido?
Przecież nie są to SZTUKI nastawione na rywalizację sportową...