Jak myślicie, czy szeroka i długa pozycja, jak np w Karate, czy Kung-Fu, jest lepsza od wąskiej, bokserskiej pozycji?IMHO Szerokie są lepsze bo daje lepszą równowage, i jest bezpieczniejsza. A co Wy myślicie?
_________________ "Okazując litość przeciwnikowi, jesteś bezlitosny dla siebie"
Nie ma najlepszej gardy i czy pozycji, bardzo często na seminariach międzystylowych spotykałem się z bardzo różnym podejściem do tematu.
A prawda jest taka, że jeżeli potrafisz się obronić w swojej gardzie/pozycji to znaczy że jest skuteczna :)
Oczywiście są metody uskuteczniania walki, ale bardziej dostosowuje się ją do predyspozycji walczącego :) Inaczej będzie walczył wielkolud 198,a inaczej kurdupel 168 :) mimo że obaj będą skuteczni
Jak myślicie, czy szeroka i długa pozycja, jak np w Karate, czy Kung-Fu
nie w każdym stylu karate czy kung-fu są szerokie pozycje walki, jeśli chodzi o pozycje wyjściową. Pozycje przecież trzeba zmieniać wraz ze zmianą sytuacji , atak/obrona, ale podczas walki się o tym przecież nie myśli ?
mnie osobiście najbardziej pasuje pozycja walki i garda z oyama karate, które trenowałem ponad 4 lata, poprostu weszła mi w krew, takiej się nauczyłem i taka została, tyle, że jest ona wzięta z Muay - Thai.
_________________ "Namida shita kaze wo atsumeteitaina.Nami no sagitsukatte kanata e kaketeku.Kaku kowaku natteru uchi ha tookutemo. Egai ta mirai e tsuzukiteru."
pozycja walki i garda z oyama karate, które trenowałem ponad 4 lata, poprostu weszła mi w krew, takiej się nauczyłem i taka została, tyle, że jest ona wzięta z Muay - Thai
i tu sie z toba nie zgodze. otoz pozycja walki i garda w stylu oyama nie wziela sie z muai thai tylko z kyokushin karate. tworca stylu karate "oyama" byl czlowiek ktory cwiczyl wlasnie styl kyokushin. niestety postanowil sie zbuntowac i stworzyl nowa szkole ktora nazwal od swojego imienia. tak wiec szkola oyama jest tak naprawde elementem stylu kyokushin.
pozycja walki i garda z oyama karate, które trenowałem ponad 4 lata, poprostu weszła mi w krew, takiej się nauczyłem i taka została, tyle, że jest ona wzięta z Muay - Thai
i tu sie z toba nie zgodze. otoz pozycja walki i garda w stylu oyama nie wziela sie z muai thai tylko z kyokushin karate. tworca stylu karate "oyama" byl czlowiek ktory cwiczyl wlasnie styl kyokushin. niestety postanowil sie zbuntowac i stworzyl nowa szkole ktora nazwal od swojego imienia. tak wiec szkola oyama jest tak naprawde elementem stylu kyokushin.
Cytat:
Wielki Mistrz po kilkudziesięciu latach praktyki i studiów nad dalekowschodnimi systemami walki stworzył neoklasyczną dyscyplinę opartą z jednej strony na japońskiej tradycji karate, z drugiej strony na najbardziej skutecznych i sprawdzonych formach walki, takich jak Boks czy Thai-boks(czytaj.muay thai :]).
Oyama Karate jest dyscypliną walki o walorach utylitarnych, zarówno w pełnokontaktowej formule sportowej walki (full contact i knockdown), jak i w zwykłej samoobronie. Soshu Oyama odrzucił dotychczasową doktrynę walki wziętą z Goyu-ryu i Kyokushin, wprowadzając szybkie przemieszczanie się na nogach, wyprzedzanie ataku przeciwnika, zejścia z linii ciosu wraz z równoczesnymi kontratakami. Takiej filozofii walki został podporządkowany cały system szkolenia. Zmieniono niektóre bloki i uderzenia oraz rozwinięto technikę pracy nóg. Nowe autorskie kihon kata stanowią pomost pomiędzy uczeniem podstaw a realną walką
trenowales kiedys wogole oyama karate ?? jak tak to nie wiem jaka wy tam garde i pozycje mieliscie. U nas na treningach byla zywcem wzieta z muay thai czy kickboxingu :]
_________________ "Namida shita kaze wo atsumeteitaina.Nami no sagitsukatte kanata e kaketeku.Kaku kowaku natteru uchi ha tookutemo. Egai ta mirai e tsuzukiteru."
nie czaje.Moj post był do 'Karate Kid' nie do Ciebie...myśle, że to Ty mnie nie zrozumiałeś :]
Teraz wiem jak niewiele jeszcze wiem, dochodzę do wniosku, że pozycja doskonała to stabilna bozycja kiedy mamy 100% równowagi, wtedy możemy wszystko, niestety trzeba mi jeszcze będzie wiele czasu, żeby to opanować.