Czy na treningach przywiazujecie duza wage do cwiczenia padow? Wiekszosc osob przyklada sie do ich cwiczenia tylko na poczatku a chyba jednak warto poswiecic temu co jakis czas troche uwagi, jakby nie patrzec to wlasnie od umiejetnosci padania zalezy w trakcie walki bardzo wiele...
w aikido dlugo i intensywnie cwiczy sie pady zeby umiejetnie wyjsc z kazdej sytuacji, bez ich opanowania szybko mozna skonczyc w szpitalu ;)
_________________ The Way of Harmony of the Spirit
angelus88 [Usunięty]
Wysłany: 22 Marzec 2005
pady to podstawa, prawie na każdym treningu się rzucamy (jiu-jitsu) więc bez wprawnego upadania był by gipsik poza tym co jakiś czas przewroty i te sprawy, ale raz dobrze opanowane potem wymagają tylko szlifu (to jak z jazdą na rowerze), pady często się przydają (poza tym opanowanie ich jest sprawdzane na egzaminie, przynajmniej u nas, na te pierwsze stopnie i po nadaniu mamy taką tradycję, że każdy wyższy stopniem rzuca tego, który zdawał więc bez padów ani rusz)
Byłem świadkiem paru złamań na treningach spowodowanych zlym padem. Więc jest to bardzo ważne i na Aikido intensywnie się je doskonali.
marciniak [Usunięty]
Wysłany: 20 Czerwiec 2005
Zoolw napisał/a:
Umph...Ja z powodu żle wykonanego padu złamałem obojczyk na treningu...A więc uważam że jest to NIEZBĘDNE!!
też mi się to przydarzyło, potem naprawdę nauczyłem się porzadnie padać. Pomimo że już nie trenuje jiu-jitsu (chcę tylko wrócić na aikido), to pady przydają się w życiu codziennym, gleba na lodzie nie należy do przyjemnych, ale jak umie pady, to nie stanowi problemu.
Polecam długotrwałe i intensywne trenowanie padów. Mi to kiedyś uratowało życie (bez jaj, pełna poważka), gdy jadąc dość szybko na rowerze zablokowało mi przednie koło... Przy drodze był śliczny rów. Odległość lotu pozostawiam do indywidualnego wyobrażenia
Umiejetnosc padania ogulnie daje jakas taka wieksza swobode czlowiek nie boi sie przewrucic a dzieki temu swobodniej wykonuje techniki nie jest tak spiety i usztywniony i dzieki temu latwiej wykonac poprawinie technike badz uniknac kontuzji.
_________________ Pracownia artystyczna, broń Japonska, stroje, akcesoria i nie tylko.