Witam,
chodze na siłownie , chciałbym tez zacząć ćwiczyć jakąś sztukę walki, nie wiem jaką. W moim mieście są kluby:
teakwondo, ju-jitsu, aikido, mma, Vale-Tudo, Grappling, judo, Muay Thai, sambo, karate, karate shidokan, Luta Livre, kung-fu. Nie wymieniłem wszystkich, bo kickboxing i boks odpadają, to mi sie nie podoba. Kraw maga tez.
Prosiłbym aby mi ktoś doradził. Chciałbym coś bardziej dynamicznego, akrobatycznego z użyciem rąk i nóg.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez akro 19 Grudzień 2008, w całości zmieniany 1 raz
Dynamiczne, do tego akrobatyczne z użyciem rąk i nóg jest tu w zasadzie wszystko co wymieniłeś, więc ciężko Ci coś doradzić. Aikido może Ci się nie spodobać (nie ma żadnych wykopów z użyciem nóg, może też być jak na początek dla Ciebie za mało dynamiczne), vale tudo z tego co wiem to raczej system walk niż sztuka walki... najlepsze rozwiązanie to po prostu pójść zobaczyć albo pójść poćwiczyć i zobaczyć co Ci najbardziej będzie pasowało. Innej opcji nie widzę. powodzenia
A ja z kolei polecam ci MMA. Jest to jedna z najskuteczniejszych sztuki walk i do tego dośc efektowna. Są duszenia, dźwingnie, walka w parterze, ale również najskuteczniejsze i najmocniejsze techniki nożne wybrane spośród wielu sztuk walki. Jeśli mi nie wierzysz, radze ci obejrzeć kilka dobrych filmów, gdzie używane jest właśnie MMA, lub nawet na Youtube zobaczyć umiejętności ludzi trenujących.
Polecam na początek to: http://www.youtube.com/wa...l&v=uP3Tn5VWUWg
Koleś jest kilkukrotnym mistrzem USA właśnie w zawodach MMA (nie mylić z walkami).
Poza tym uzywa się tam też broni, np. kija, nunchaku, tonfy, co w połączeniu z dużymi umiejętnościami wygląda niesamowicie efektownie.
Ale to wszystko zalezy od Ciebie. Bo jak powiedział sam Bruce Lee "Nie ma czegoś takiego jak konkretna sztuka walki, chińska, czy japońska. To sam człowiek dopasowuje sobie swój własny styl walki" No jakoś tak
POWODZENIA
[ Dodano: 9 Wrzesień 2009, 20:21 ]
Albo pomyśl o Muai Thai (sorki, nie zauważyłem wcześniej w tym co wymieniłeś.
Obejrzyj Ong Bak, albo coś w tym stylu :P
Tony Jaa:
http://www.youtube.com/wa...feature=related