Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki styl wybrać ??
Autor Wiadomość
miki994 
Posiada 1 dan

Trenuję: BRAK
Wysłany: 15 Styczeń 2009   Jaki styl wybrać ??

Siema. Mam 14 lat i szukam jakiejś dobrej sztuki walki. Z W-F'u jestem dość dobry. Chodzi mi o jakiś styl gdzie sa szybkie ciosy, dużo akrobacji. Z góry dzięki za propozycje.

valkyria
[Usunięty]

Wysłany: 29 Styczeń 2009   

Nie wiem, czy tam gdzie mieszkasz, masz szeroki wybór, to i nie wiadomo co doradzać. Najpierw się zorientuj i napisz co masz u siebie w okolicy i w Twoim zasięgu.

antakes 
Posiada 1 dan

Trenuję: chwilowo brak
Wysłany: 23 Czerwiec 2009   

mam 13 lat, 150 wzrostu około 47 kg wagi nie jestem zbyt silny ale jestem dosyć zwinny i szybki a mieszkam w poznaniu trenowałem Aikido i Judo ale mi się znudziło proszę o szybkom odpowiedź

Metsurjaku 
Posiada 1 dan

Trenuję: Sztukę Życia
Wysłany: 24 Czerwiec 2009   Odpowiedź

Najpierw zastanówcie się co oczekujecie od sztuk walki?

Czy chcecie nauczyć się walczyć aby kogoś pokonać? Czy aby pokazać komuś co potraficie? Czy aby przetrwać cokolwiek was spotka w życiu?

Jaki jest sens wymagać od sztuki walki aby było w niej dużo akrobacji? To jest bardzo wąskie podejście do radzenia sobie w życiu. Pytanie czy twoje akrobacje w danej sztuce walki otworzą tobie drogę do zwycięstwa w trudnej sytuacji czy to ludzki przeciwnik czy matka natura?

Piszesz, że znudziło tobie się aikido, więc przestałeś. Jeśli chcesz nauczyć się sztuk walki musisz iść naprzód czy to ciebie nudzi czy też nie, musisz iść naprzód i tym samym kształtować swoją siłę woli oraz osobowość. W trenowaniu każdej sztuki walki może przyjść moment zwątpienia, czas pustyni, zniechęcenia, ale w tych czasach trzeba brnąć naprzód na przekór temu co czujesz czy odczuwasz. Jeśli ktoś naprawdę chce iść drogą sztuk walki to musi konkretnie podjąć się takiej drogi i pamiętać aby ćwiczyć nie tylko stronę fizyczną ale i umysłową i duchową, tylko wtedy możesz ćwiczyć siebie w całości, ponieważ człowiek to nie tylko ciało.

Aby opanować podstawy jakiej kolwiek sztuk walki musisz ćwiczyć te same podstawowe ruchy, które są tylko wprowadzeniem do nieskończenie wielu technik. Myślisz, że ci się to nie znudzi? Musisz znaleść właściwe nastawienie i pamiętaj każdy twój ruch nigdy nie będzie za każdym razem identyczny do poprzedniego. Jeśli mimo tego, że aikido ci się znudziło to jeśli wytrwasz na drodze aikido to tym samym wytrwasz na drodze jakiejkolwiek sztuce walki.

wojo 
Posiada 1 dan

Trenuję: BRAK
Wysłany: 10 Lipiec 2009   

Cześć !
Ja też zwracam się z prośbą o radę w sprawie stylu walki. Mi chodzi o coś mniej wymagającego ( przynajmniej na początek ) nie mam świetnej formy i nie musi to być nawet sztuka walki tylko jakiś sport ogólnorozwojowy, co polecacie ?

Fish 
Posiada 4 dan

Trenuję: Trenowałem: Iaido/kenjutsu & Oyama Karate
Wysłany: 16 Lipiec 2009   

wojo napisał/a:
co polecacie ?
Dobrego nauczyciela. Jeśli chcesz czegoś wymagającego - to właśnie na nim musisz się skupić.

Metoda od dawna powtarzana - szukać, sprawdzać = odwiedzać różne szkoły.
Znikną tak jak piana na wodzie,
Jak na brzegu piach."

Odpowiedz do tematu