Trenuję: BRAK
Wysłany: 25 Sierpień 2010 Proszę o pomoc wyborze sztuki/stylu walki
Witam, proszę o pomoc wyborze sztuki/stylu walki.
Zależy mi aby to czego będę się uczył było skuteczne na ulicy. Wiem że to zależy w dużej mierze ode mnie, ale chyba można mniej/więcej stwierdzić, że jakaś sztuka jest bardziej skuteczna od innej:)
Zależy mi na nauczeniu się walki w stójce i parterze, ale również chcę umieć obronić się przed napastnikiem z nożem albo innymi przedmiotami.
Myślałem nad Sistiemą, ale podobno ten styl oparty jest na "magi" i jest średnio skuteczny;/
Zastanawiałem się również nad Tajskim Boksem, ale tam brakuje i parteru i obrony przed bronią...
Dwa lata ćwiczyłem karate, ale mało pamiętam bo byłem mały. Rok ćwiczyłem Judo, ale to nie dla mnie...
Moje dane:
wzrost: 182cm
waga: 70kg
lat: 16
Proszę podpowiedzcie co by spełniało moje oczekiwania...
PS. Nie oczekuje że po pół roku będę w stanie pokonać każdego kto stanie mi na drodze;)
Ale nie chcę ćwiczyć tylko po to żeby ćwiczyć...
Ostatnio zmieniony przez Rottweiler 25 Sierpień 2010, w całości zmieniany 1 raz
no to lecimy
przy takich zalozeniach wiekszosc tradycyjnych od razu wywal do kosza
zeby nie bylo nieporozumien: od razu rezygnuj z klubow gdzie uslyszysz ze naucza cie obrony przed nozem - jak jakikolwiek trener cos tak glupiego ci powie to znaczy ze nie ma zielonego pojecia o tym co mowi
jesli usyszysz ze pokaza ci jak radzic sobie z zagrozeniem nozem, jak minimalizowac takie zagrozenia - jest szansa ze sie znaja i nie zmarnujesz czasu
generalnie twoje wymagania wskazywaly by na jakas szkole jj - ale jak zaznaczylem tradycyjne od razu sobie skresl - w gre wchodza glownie szkoly jj sportowego ( w tej chwli w Krakowie chyba nie ma ani jednej) albo modern
moze jeszcze MMA (nie wiem czy sa w Krakowie aktualnie) ale onie nie trenuja pod katem narzedzi (palka itp)
jak juz znajdziesz taki klub to pytaj czy w procesie nauczania maja sparingi i kiedy sie one pojawiaja
jesli nie maja i ograniczaj sie tylko do bezmyslnego klepania ukladow samoobrony - odrzucaj i szukaj dalej
acha - gabaryty nie maja znaczenia - jak ci przypasuja treningi to sie odnajdziesz w kazdej wadze i wymiarach
_________________ spieszmy kochać ministrów - tak szybko odchodzą
90% znanych mi klubow krav magi NIE MA w procesie nauczania zadnej formy rywalizacji
0 - sparingow, 0- walk zadaniowych, 0 - walk treningowych = 0 skutecznosci na ulicy
ten niewielki 10% gdzie walki sa stosowane w trakcie treningow to chwalebny wyjatek
za to prawie w kazdym uslyszysz mity o superskutecznych technikach antynozowych co na wstepie dyskwalifikuje wiekszosc z tych klubow
edycja: Unagi byl szybszy
_________________ spieszmy kochać ministrów - tak szybko odchodzą
Ostatnio zmieniony przez aniol 2 Styczeń 2011, w całości zmieniany 1 raz
Jeśli zależy ci na skuteczności i walce w parterze i stójce to : mma , kudo , shidokan karate , sanda. Pozatym skuteczne są też kick boxing , boks tajski , bjj , ju jitsu , judo , zapasy .
Możesz połączyć np boks tajski z bjj i już masz co chciałeś .
Ostatnio zmieniony przez Rafi93 3 Styczeń 2011, w całości zmieniany 1 raz