Trenuję: Brak
Wysłany: 25 Kwiecień 2011 [sztuki walki] Początek
Witam, walnę prosto z mostu.
Chcę zacząć trening ninjutsu (ninjitsu), niestety w mojej okolicy (woj. świętokrzyskie) nie ma szkół, w których mógłbym trenować i znalazłem parę książek w necie (allegro.pl) i mam pytanko która jest lepsza, aby się nauczyć podstaw??
po pierwsze z ksiazek nie nauczysz sie nic - nawet podstaw
ksiazki przydaja sie w zasadzie ludziom ktorzy juz trenuja
po drugie - to co wrzuciles z allegro - Adams - przyzwoite opracowanie historyczne, techik tam niewiele
ten caly Haha i 9 swiatyn to sie tylko na rozpalke ogniska nadaje - stek bzdur i nawiedzonego mstycznego bredzenia (zreszta inne jego ksiazki sa rownie popier...)
tej trzeciej nie znam wiec sie nie wypowiem
jesli szukasz w miare rzetelnej wiedzy o ninjitsu to szukaj starych publikacji Hatsumiego (czasem ktos sie na allegro pozbywa, ale najczesciej sa na amazonie) - podkreslam starych bo w ksiiazkach ktore wydal w ciagu ostatnich kilku lat tez uderza w strone magii i ezoterki
tak samo ksiazki Hayesa - warto poszukac jego prac tak sprzed mniej wiecewj 15 lat
Tanemura - tez ciekawie pisze o ninjitsu, chociaz czesc techniczna przedstawia bardzo haotycznie
ksiazki Ashidy Kima omijac duuuuuzym lukiem
_________________ spieszmy kochać ministrów - tak szybko odchodzą