Poprzedni temat «» Następny temat
Jaką sztukę walki wybrać?
Autor Wiadomość
Maniek23 
Posiada 1 dan

Trenuję: BRAK
Wysłany: 1 Sierpień 2011   Jaką sztukę walki wybrać?

Witam.

Myślę nad rozpoczęciem trenowania jakiejś sztuki walki.
Dane: 20 lat , 186 cm , 70kg.
Mam smukłą sylwetkę, atletyczne zarysy - chociaż brak mi masy.
Jestem ogólnie wysportowany ponad normę, jednak nigdy żadnej sztuki walki nie uprawiałem. W wieku około 8 lat, półtorej roku chodziłem na karate, ale ten epizod można pominąć. Tak więc w dziedzinie sztuk walki jestem laikiem. Uprawiam takie sporty jak koszykówka, snowboard, bieganie, ćwiczenia ogólnorozwojowe, pływanie, gry zespołowe.

Szukam sztuki walki, która nie jest za bardzo wymagająca fizycznie, nie chodzi o unikanie większego wysiłku, ale dyscyplina, która jest kontuzjogenna, wyczerpująca - odpada. Kondycję mam bardzo dobrą, ale z innych powodów nie stać mnie na dzień dzisiejszych na wykańczające treningi.
Moim głównym celem nie jest skuteczność, ani powalenie przeciwnika, czyli zastosowanie w praktyce tejże sztuki walki, ale raczej poprawa ogólnej kondycji organizmu. Nauczenie się poruszania, panowania nad ciałem, rozciągnięcia, nauczenie się techniki, chwytów jakiś itd.
Rozwój nie tylko ciała ale także ducha, poprawa koncentracji, wyciszenie.
Szukam czegoś co niekoniecznie nauczy mnie w rok trochę się bić, ale jeżeli mi się spodoba i złapię zajawkę to włącze do swojego trybu życia na długie lata...

Tak więc biorąc pod uwagę moje warunki i oczekiwania co mi proponujecie?
Myślę, nad kung fu + tai chi. Ewentualnie coś innego. Jestem otwarty na propozycję.

Profi 
Posiada 1 dan

Trenuję: Iaido, Mugen
Wysłany: 14 Sierpień 2011   

Iaido/ Akikido.

eideard 
Posiada 1 dan

Trenuję: Capoeira
Wysłany: 28 Sierpień 2011   

@Maniek23

Przede wszystkim musisz sobie odpowiedzieć na dwa ważne pytania:

-czy ma to być SW gdzie są pełno kontaktowe sparingi - nie wszyscy to lubią czy się do tego nadają; poza tym w pewnym wieku 'nie wypada' chodzić poobijanym - nieraz ludzie na uczelni czy w pracy śmiesznie reagują jak się przyjdzie z podbitym okiem :P

-stójka czy parter - specyfika SW gdzie się uderza i kopie oraz SW gdzie dozwolone są rzuty i dźwignie bywa różna, co przekłada się na trening. Różnym ludziom bardziej podchodzą różne rzeczy, najlepiej byłoby gdybyś spróbował jednego i drugiego, a później sam ocenił.

@Profi

Dobrze byłoby gdybyś w jakikolwiek sposób uzasadnił swoją odpowiedź; dlaczego ta sztuka walki, a nie jakakolwiek inna?

Nowcio 
Posiada 1 dan

Wysłany: 27 Luty 2012   

Witam.

Jako, że jestem nowy w temacie ( :fight: ) proszę o pomoc Was.
Ostatnio zacząłem zwracać swoją uwagę na swój wygląd i sprawność fizyczną i uznałem, że powinienem zacząć coś trenować. Pytanie tylko brzmi - co? Myślałem o Ninjutsu (podobno w KRK tworzy się sekcja), ale przy moich gabarytach to chyba jedynie marzenie:
Wzrost: 178cm
Waga: 91kg
Sylwetka: Tęga, przysadzista

Chciałbym jednak ćwiczyć coś szybkiego i zwinnego.
Ostatnio zmieniony przez Nowcio 27 Luty 2012, w całości zmieniany 1 raz  

Dawid 
Posiada 1 dan

Trenuję: Muay Boran
Wysłany: 29 Luty 2012   

Pójdź na to Ninjutsu i sprawdź jak się bedziesz czuł ;) :n

— Bruce Lee

Nowcio 
Posiada 1 dan

Wysłany: 1 Marzec 2012   

No tak, tylko że podstawowy problem to brak dojo w okolicach KRK

Dawid 
Posiada 1 dan

Wysłany: 3 Marzec 2012   

A ile km masz do tego dojo ja np dojeżdżam 60km do Łodzi :n

— Bruce Lee

Nowcio 
Posiada 1 dan

Wysłany: 3 Marzec 2012   

Jak mogę powiedzieć ile mam do dojo, skoro najbliższe jest w Kielcach, a ja mieszkam na południe od KRK i potrzebuję Krakowskiego dojo

[ Dodano: 3 Marzec 2012, 20:09 ]
Ale ponoć Genbukan Ninpo Bungei planuje otwarcie Tsukiyono Dojo w Krakowie więc myślę, że będzie to jakieś 28km

Dawid 
Posiada 1 dan

Wysłany: 5 Marzec 2012   

No to czytaj więcej na temat tego dojo które ma być otwarte w Krakowie wiesz 28km to nie jest sporo ;) ,chociaż Cię rozumiem mi również odległość przeszkodziła w spełnieniu marzenia treningu Kalaripayattu najbliższa sekcje była we Wrocławiu jakieś 250-300km ode mnie ;/ ale Jeet Kune Do nie jest złe (wkońcu kung-fu a ono jest podobne do Kalaripayattu)
Powodzenia życzę :n

— Bruce Lee

Nowcio 
Posiada 1 dan

Wysłany: 7 Marzec 2012   

No i jeszcze interesują mnie koszty takiego treningu. To jest dla mnie główny dylemat. Wie ktoś może ile mogłoby kosztować takie szkolenie? :t

Dawid 
Posiada 1 dan

Wysłany: 7 Marzec 2012   

To zależy od ilości treningów w tygodniu ja mam np karnet miesięczny na 2 treningu w tygodniu i płacę 95zł.Rozejrzyj się po szkołach sztuk walki (w internecie) nie musi być to konkretnie szkoła ninjutsu(chociaż byłoby najlepiej) i porównaj sobie ceny. :n

— Bruce Lee

Dogukan Ryu 
Posiada 1 dan

Trenuję: trenuję amatorsko
Wysłany: 20 Marzec 2012   ninja

Chciałbym się nauczyć walczyć jak ninja na filmach. to znaczy walczyć wręcz tak jak oni skradać się oraz posługiwać się bronią. Czy jest jakaś sztuka walki która mnie tego nauczy???
prosze o pomoc.mieszkam we Wrocławiu.

wojownik 
Szefu

Trenuję: BOKKEN
Wysłany: 21 Marzec 2012   

Ale sztuki walki to nie filmy, rzeczywistość jest całkiem inna.

Dawid 
Posiada 1 dan

Wysłany: 22 Marzec 2012   

Fakt nigdy nie będziesz walczyć jak w filmach( no chyba że będziesz w nim grał :mrgreen: ).
A co do walki jak ninja oczywiście prawdziwy to wybierz się na ninjutsu to jest ich sztuka walki :mrgreen: .

Powodzenia.
:n

— Bruce Lee

Krizi 
Posiada 1 dan

Trenuję: Brak
Wysłany: 31 Marzec 2012   

Witam jestem tu nowy i nie wiem co wybrać do trenowania. Niestety nie mam dobrych predyspozycji mam 21 lat jestem chudy (niska waga 60kg) i jakieś 175cm wzrostu. Myślałem o Aikido, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Wiec proszę doradźcie mi coś. Z góry dzięki.

Odpowiedz do tematu