Trenuję: Dawne europejskie sztuki walki
Wysłany: 15 Marzec 2015 NORD FECHT 2015 - 25-26 kwietnia
Witajcie. Nazywam się Gośka i chciałabym zaprosić wszystkich miłośników sztuk walki na druga edycję Nord Fecht, którą organizuje mój klub - Fechtschule Gdańsk. Co to jest oraz z czym się to je, zobaczycie na filmikach.
"cudze chwalicie, swego nie znacie" ;)
link do wydarzenia na facebook
"Zjednoczeni chęcią odtworzenia zawartych w źródłach technik Dawnych Europejskich Sztuk Walki staramy się doprowadzić do ich zmartwychwstania” i udostępnienia szerszej publiczności. Wierzymy, że nasze starania pozwolą nam odzyskać utracone dziedzictwo i że pewnego dnia imiona oraz kunszt średniowieczych i renesansowych Mistrzów będą znane i obecne w naszej kulturze tak, jak obecne są w niej dziś inne sztuki i sporty walki. Poprzez unikalne połączenie badań tekstów źródłowych i praktycznej aplikacji zawartych w nich wskazówek docieramy do głębi nauk i doskonalimy nasze ich rozumienie w nadziei, że uda nam się kiedyś osiągnąć umiejętności, jakie posiadali autorzy manuskryptów. Pragniemy legalnie prowadzić treningi i dążymy do tego, aby powstał certyfikowany przez Państwo program instruktora Dawnych Europejskich Sztuk Walki." FEDER POLSKA
Zapomnijcie o "epickich" walkach na miecze, jakie widzieliście na szklanym ekranie - to jedna wielka farsa. Gorąco zapraszam do zapoznania się z tematem, ponieważ osobiście zbierałam się 3 lata, a od kiedy trenuję (zaczęłam końcem 2013r) pluję sobie w brodę, że nikt mi wcześniej nie zasadził siarczystego kopa na rozpęd!
Pozdrawiam!
[ Dodano: 2015-03-16, 22:58 ]
Jeżeli ktoś chciałby przyjść na imprezę o której wspomniałam w pierwszym poście z ciekawości popatrzeć, porobić zdjęcia to nie ma najmniejszego problemu to nie jest hermetycznie zamknięty ewent. Najwięcej będzie się działo w niedzielę, zwłaszcza podczas honorowego Fechtschule. Poniżej filmiki wyjaśniające, na czym to polega i dlaczego może być tylko jeden!*
*kto oglądał Highlandera to będzie miał przed oczami finałową walkę ;) natomiast w tym przypadku jest demokracja - uznaniowa, w końcu to honorowe sparingi!