Poprzedni temat «» Następny temat
Trening z TANTO
Autor Wiadomość
wojownik 
Szefu

Trenuję: BOKKEN
Wysłany: 9 Marzec 2005   Trening z TANTO

Jak wygladaja treningi z drewnianym tanto ? Czy uzywamy go tylko po to aby nie zrobic sobie krzywdy stalowym ? A moze ma to jakies znaczenie ze musimy trenowac drewnianym ?
Macie jakeis materialy odnosie takich treningow ?

Oceansoul 
Posiada 2 dan

Wysłany: 9 Marzec 2005   

przede wszystkim chodzi o bezpieczenstwo i w pewnym stopniu sposob na oswojenie sie z tego typu zagrozeniem (jak zareagowalby poczatkujacy na atak prawdziwym nozem?)

Pic!@ 
Posiada 1 dan

Wysłany: 7 Kwiecień 2005   

Zawsze lepiej ćwiczyć drewnianym i dojść do wprawy w posługiwaniu się tą bronią niż od razy prawdziwym (tia, jeszcze sprowadzanym z japonii, niewiem ile kasy trzebaby było w to wpompować) to szybciej skończył byś z wewnątrznościami na zewnątrz... A pozatym ćwicząc na polu podczas gdy w pobliżu przechodzi patrol policji niewcisnoł byś im że to są noże do masła i nimi kosisz trawę....

Xaero 
Posiada 4 dan

Trenuję: sztuki walki
Wysłany: 14 Kwiecień 2005   

Podziele zdanie z Oceansoul-em. Większość zależy od psychiki trenującego np: początkującemu każą zaatakować przeciwnika prawdziwym nożem to wiadomo że niektórzy mieli by stracha że koleś może nie dać rady i będzie wyżut na sumieniu że koleś będziem niał dodatkowy otwór.

angelus88
[Usunięty]

Wysłany: 14 Kwiecień 2005   

Xaero napisał/a:
Podziele zdanie z Oceansoul-em. Większość zależy od psychiki trenującego np: początkującemu każą zaatakować przeciwnika prawdziwym nożem to wiadomo że niektórzy mieli by stracha że koleś może nie dać rady i będzie wyżut na sumieniu że koleś będziem niał dodatkowy otwór.

Myślę że mistrz też miałby problem pociągnąć nożem kolegę z sekcji, po co ćwiczyć prawdzimym, na nuż coś nam nie wyjdzie i możemy przez przypadek pociąć kumpla :n

romanz2 
Posiada 4 dan

Trenuję: br
Wysłany: 23 Kwiecień 2005   

Wczoraj na battodo mieliśmy dodatkowo obronę przed tantem. Noi tylko ja miałem taki bokken-tanto. Zabroniono mi go użyć. Musiałem machać ręką w powietrzu- żałosne

wojownik 
Szefu

Trenuję: BOKKEN
Wysłany: 24 Kwiecień 2005   

romanz2 napisał/a:
Wczoraj na battodo mieliśmy dodatkowo obronę przed tantem. Noi tylko ja miałem taki bokken-tanto. Zabroniono mi go użyć. Musiałem machać ręką w powietrzu- żałosne

A dlaczego zabroniona Ci go uzyc ? tylko dlatego ze jedyny miales taki sprzet czy ten sprzet byl nie odpowiedni ?

romanz2 
Posiada 4 dan

Wysłany: 24 Kwiecień 2005   

Stwierdzono, że mamy za niski poziom i możemy sobie zrobić krzywde :) Inna sprawa, tylko ja miałem sprzęt... ale w parze mogłem nim ćwiczyć -_-. Ale nie pozwolili- trudno.

Xaero 
Posiada 4 dan

Wysłany: 25 Kwiecień 2005   

Nie no paranoja owszem można zrobić sobie kszywde drewnianym tanto ale tylko szaleniec. Zapwene zabronili ci go używać gdyżm jako jedyny miałeś sprzęt i żeby nie wzbudzić zazdrości w śrud innych (a zazdrość może prowadzić do poważ niejszych konfliktów)

Made with my Father :D

romanz2 
Posiada 4 dan

Coś w tym jest... w czasie elementów kenjutsu (czy coś) na moim battodo staram się walić w bokken przeciwnika z całej siły (gdy wiem ,że się odsunął). Wynika to z tego, że mój partner ma bokken idealnie wystrugany, o wymiarach, grubości itp prawdziwego miecza... to obkken z górnej pułki... dlatego chce mu go zniszczyć swoim potworem :>

XFactor 
Posiada 4 dan

Trenuję: karate shotokan

romanz2 napisał/a:
(ciach)to obkken z górnej pułki... dlatego chce mu go zniszczyć swoim potworem :>
No tak, to w Polsce typowe :twisted:

romanz2 
Posiada 4 dan

Wysłany: 26 Kwiecień 2005   

Wkurza mnie zresztą ten gosciu bo umie więcej odemnie bo chodził wcześniej na jakieś tam kendo :> (oboje jesteśmy początkujący- ja byłem na 2, on na jednych zajęciach)

Xaero 
Posiada 4 dan

Cytat:
Wkurza mnie zresztą ten gosciu bo umie więcej odemnie

Musisz troche zestopować agresje i zazdrość poniewż możesz zrobić rzecz której możesz żałować. W pewnym momencie gdy jesteś naprawde wnerwiony a wynika to z zazdrości możesz mieć nagły przypływ adrenaliny co może zakończyć się "wybuchem"

Made with my Father :D

XFactor 
Posiada 4 dan

Trenuję: karate shotokan

Xaero napisał/a:
(Ciach)Made with my Father [/color]:D
No, no... widzę że jesteś w dobrych stosunkach ze starszymi. To się chwali... :)

Xaero napisał/a:
(ciach)mieć nagły przypływ adrenaliny co może zakończyć się "wybuchem"
Zgadza się, to się zdarza. Ale można jakoś rozładowywać agresję, żeby się nie spiętrzała i kumulowała. No i tu pomocne są sztuki walki, a jak nie to można i biegać w lesie i robić pompki itd. Ja się staram nie dopuszczać do nagromadzenia agresji i "wybuchów"...

Odpowiedz do tematu