Poprzedni temat «» Następny temat
sai a prawo
Autor Wiadomość
wojownik 
Szefu

Trenuję: BOKKEN
Wysłany: 30 Kwiecień 2005   

Cytat:
Powiedziałeś, że nie można mieć legalnie "naostrzonej katany". I ja się pytam o:
1. Ustawę
2. Jej artukuł, który tego zabrania

Ale ja nie czytam tej durnej ustawy bo to nie ma zadnego sensu. W czwartek bylem na policji i co mi odpowiedzial ? "Ja nie wiem bo nie znam tej ustawy a ona tak czesto sie zmienia ze ... "
te informacje o ostrej katanie podaje tylko od pna ktory u nas w miesice ma sklep min z katanami i tak mi powiedzial ze na ostrzone musialby miec pozwolenie do sprzedawania. A czy to prawda to nie wiem bo naprawde mnie to nie interesuje jak bede chcial katane to sobie kupie i tyle, zadne prawo z tm zwiazane mnie nie interesuje !
tak samo jest ze sai czy inna bronia, jezlei moge ja kupic w sklepie internetowym w POLSCE to nie zastanawiam sie nad prawem bo musial to zrobic sprzedawaca rozpoczac dzialanosc gospodarcza nie ? Wiec skoro on sprzedaje to nad czym mam sie zastanawiac ? Czy sai jest legalne ? smieszne.......

[ Dodano: 30 Kwi 2005 08:39 pm ]
Cytat:
"nunczaka" jak sam widzisz są ujęte w ustawie czyli nie legalne,

To nie jest prawda nie wszysktie nunchaka sa nieleglane !

XFactor 
Posiada 4 dan

Trenuję: karate shotokan

angelus88 napisał/a:
Przeczytałem 3 raz całą ustrawę o broni i sądzę to samo(ciach)
Czyli, że kamę zalicza się do narzędzi robiących kuku? Ale ja sugeruję, że te narzędzia do robienia kuku to tylko:

Cytat:
narzędzia i urządzenia, których używanie może zagrażać życiu lub
zdrowiu:
a) broń białą w postaci:
- ostrzy ukrytych w przedmiotach niemających wyglądu broni,
- kastetów i nunczaków,
- pałek posiadających zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub
zawierających wkładki z takiego materiału,
- pałek wykonanych z drewna lub innego ciężkiego i twardego materiału,
imitujących kij bejsbolowy,
b) broń cięciwową w postaci kusz,
c) przedmioty przeznaczone do obezwładniania osób za pomocą energii
elektrycznej.
I widać tu jasno, że narzędzia do robienia kuku to tylko te wyliczone w podpunktach (czyli a, b, c). Zaiste na pewno teraz się zgodzisz :wink: ?
Ostatnio zmieniony przez XFactor 29 Czerwiec 2005, w całości zmieniany 1 raz  

angelus88
[Usunięty]

a Ten ciągle swoje, skąd wiesz, że ustawa o broni i amunicji jest to JEDYNA ustawą w której może być mowa o broni egzotycznej, i że ta ustawa nie ma nowszej wersji, poprawek czy innych adnotacji. Jak mi to powie ktoś kto wie to na pewno to się zgodzę. Uczepiłeś się tej ustawy a ta ustawa to zapewne jedna z kilku tysięcy papierów do których nigdy się nie dokopiemy, chcę wiedzieć tylko jak wyrobić pozwolenie, najlepiej od organów które je wydają.
Co do ustawy zgadzam się z Tobą całkowicie. Co za koleś, :wink: , zadowolony ??

XFactor 
Posiada 4 dan

angelus88 napisał/a:
a Ten ciągle swoje, skąd wiesz, że ustawa o broni i amunicji jest to JEDYNA ustawą w której może być mowa o broni egzotycznej, i że ta ustawa nie ma nowszej wersji, poprawek czy innych adnotacji.
Bardzo dobre spostrzeżenie. Nie jestem w stanie powiedzieć na 100% ale znalazłem to:
http://www.giwera.pl/artykuly/2004/05/aktypraw.htm

Jest bardzo prawdopodobne, że dla polskiego ustawodawcy broń egzotyczna jest tak egzotyczna, że ogranicza się do owych "nunczaków" w ustawie o broni i amunicji.

angelus88 napisał/a:
Uczepiłeś się tej ustawy a ta ustawa to zapewne jedna z kilku tysięcy papierów do których nigdy się nie dokopiemy, chcę wiedzieć tylko jak wyrobić pozwolenie, najlepiej od organów które je wydają.
No bo ja napisałem powyżej, że prawdopodobnie tylka ta ustawa dotyczy Andżelusa, który chce mieś sai :)

angelus88 napisał/a:
Co do ustawy zgadzam się z Tobą całkowicie.
Właściwie to nie powiedziałem tego wprost, ale chodziło mi o to, czy sai jest bronią według omawianej przez nas ustawy. (A nie czy jest bronią według polskiego prawa, bo faktycznie być może regulują to jeszcze jakieś inne ustawy...)

angelus88 napisał/a:
Co za koleś,wink: , zadowolony ??
Zdecydowanie tak!

ps. I nie musiałeś pisać "ten" z wielkiej litery, bo tak piszemy tylko w "Ci", "Tobie" itd. ale dzięki, zawsze Cię lubiłem :D
Ostatnio zmieniony przez XFactor 29 Czerwiec 2005, w całości zmieniany 1 raz  

romanz2 
Posiada 4 dan

Trenuję: br

" pałek posiadających zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub
zawierających wkładki z takiego materiału, "

O dziwo widziałem pewną interpretacje sai, z której można wnioskować, iż jest to metalowa pałka oO

Mogą się przyczepić do zapisu "narzędzia i urządzenia, których używanie może zagrażać życiu lub zdrowiu"

W podstawówce kolega uderzył mnie z zaskoczenia. W ręku trzymałem długopis i wystawiłem go naprzeciw jego pięści. Wbił mu się idealnie pod skórę przez prawie całą długość dłoni. W tym wypadku długopis jest niebespiecznym narzędziem. Jakby się stosować bezwzględnie do wszystkich ustaw, jedlibyśmy rękoma bo noże i widelce to niebespieczne narzędzia oO Myślę, że co do tych wszystkich zabronień to lekko przesadzacie. W takim wypadku każda broń jest niebespieczna, czyli każda jest nielegalna. Przypomina mi się mina ojca na widok tekagi "a do czego służyło to?? " "Do wspinaczki i zabijania" "to straszne" "a myślałeś , że broń do czego będzie służyć"?? Ten cytat chyba może podsumować bezsens dyskutowania o interpretacji przepisów. Co do katan, szabli, mieczy. Do tego jest chyba osobny przepis, że nie wolno nosić broni o takiej a takiej długości czy coś... nie wiem słyszałem tylko o tym.

A zamiast bawić się w interpretacje przepisów, chodzenie po komisariatach najlepiej spytać policjantów chodzących po twoim osiedlu- to od nich będzie być może zależało co zrobią jak cie złapią za rękę z bronią.

Kiedyś przeczytałem taki teoretyczny sposób obrony przed grzywną za picie alkoholu w miejscu publicznym:

"a) zajrzenie do puszki, ktora trzymam w garsci, a tym bardziej kieszeni,
to _rewizja osobista_
b) Straz Miejska w zadnym wypadku nie ma prawa dokonac rewizji
osobistej, i o tym powinna wiedziec

Zatem twierdzimy, ze jest to napoj piwnopodobny bezalkoholowy, ktory dla
hecy i szpanu przelalismy do puszki po Zywcu

c) Straz Miejska ma prawo wezwac policje

wiec mamy do wyboru dopic piwo, albo bawic sie dalej:

d) Straz Miejska nie ma prawa przeszkodzic nam w dopiciu piwa
e) Straz Miejska ma obowiazek sie przedstawic i umozliwic nam spisanie
swoich danych, czyli dac nam kartke i dlugopis

wiec mozemy postraszyc im procesem z powodztwa cywilnego o szykanowanie
albo skarga o naduzycie uprawnien - ta pierwsza grozba jest grozniejsza.

f) Policja ma prawo nas przeszukac
g) ale tylko w przypadku podejrzenia o przestepstwo
h) picie piwa nie jest przestepstwem, tylko wykroczeniem
administracyjnym

zatem spokojnie dopijamy piwo i straszymy przybyla policje tym, co
powyzej. Jezeli sa upierdliwi, to:

i) policjant rowniez ma obowiazek przedstawic sie z imienia, nazwiska,
stopnia i numeru sluzbowego (np. w moim prywatnym rankingu idiotow prym
wiedzie st.sierz. Tomasz Ch., nr 4949) i umozliwic spisanie tych danych

wiec odmawiamy przyjecia mandatu i prosimy o wniosek na kolegium.
Rownoczesnie piszemy skarge do komendy wojewodzkiej i idziemy do
znajomego adwokata dowiedziec sie, ile mozemy wygrac w procesie o
szykanowanie.

Na kolegium zadamy przekazania sprawy do sadu rejonowego lub NSA, w
zaleznosci, co adwokat nam poradzi.

Ww. zabawa kosztuje ok. 200 zl na adwokata, ale jest spora szansa na
wygranie 2000-5000 zl od straznika/gliniarza. Istnieje rowniez duze
prawdopodobienstwo, ze ktorys ze straznikow lub policjantow jednak zna
prawo i sie opanuje."

W praktyce podobnie można działać z bronią. Jeżeli nie mamy jej w ręku, SM nie może nas przeszukać (w teorii), jak wezwie policje, ta może nas przeszukać w wypadku podejrzenia o pop. przestępstwa. Z tego co mówił mi mój znajomy noszenie broni (nieodpowiedniego typu) tak samo jak picie piwa jest wykroczeniem administracyjnym. Ale to tylko teoria.

Tak trudno wpisać [quote= bez tej przerwy " nazwa użytkownika"] tekst [/quote] UŻYJ PROSZĘ PRZYCISKU CYTUJ bo Twoje posty są całkowicie nie czytelne i modowie nie będą wszystkiego poprawiać troszkę szacunku do ludzi, którzy będą to czytać i domyślać się kto to powiedział zapraszam do używania przycisku "CYTUJ" <Angelus88> jak poprawisz to zmaż to co napisałem tutaj

XFactor 
Posiada 4 dan

Interesujące te wywody, ale "to tylko teoria" :wink: Ale coś tam można z tego wyciągnać...

Kegriz 
Posiada 2 dan

Trenuję: BRAK
Wysłany: 3 Maj 2005   

lol to bokken można zaliczyć do:
"- pałek wykonanych z drewna lub innego ciężkiego i twardego materiału, imitujących kij bejsbolowy" :D w sumie to taki policjant uwierzy nam że to nie kija bejsbolowy? :D

wojownik 
Szefu

Trenuję: BOKKEN
Wysłany: 3 Maj 2005   

Cytat:
lol to bokken można zaliczyć do:
"- pałek wykonanych z drewna lub innego ciężkiego i twardego materiału, imitujących kij bejsbolowy" w sumie to taki policjant uwierzy nam że to nie kija bejsbolowy?

przestancie z ta glupia interpretacja ustawy o broni bo naprawde chce mi sie juz smiac, czy nie jest jasna sprawa ze skoro cos moge kupic w sklepie to to musi byc legalne ??? ludzie opanujecie sie...

Nie wolno stosowa nuna metalowymi elemenatami jak mam nuna z linka do moga mi naskakac ..... wytzrymajcie dwa dni na oficjalne wersje.........

Odpowiedz do tematu