Trenuję: BRAK
Wysłany: 16 Maj 2005
jezuuuuu... jak długo mozna ciągnąć ten temat! -_-"
"wkoło pierdoło"
_________________ . .
angelus88 [Usunięty]
Wysłany: 16 Maj 2005
Kegriz napisał/a:
jezuuuuu... jak długo mozna ciągnąć ten temat! -_-"
"wkoło pierdoło"
No ja myślę, że tak długo aby każdy mógł się w nim wypowiedzieć, tak jak myśli, bo jak tu widzimy to każdy może mieć inne zdanie, jak nie będzie długo żadnego posta to się go w tedy zamknie.
To jeszcze ja tu dorzuce coś od siebie :-). Fakt walczenia obiema rękami świadczy, że katana to miecz, pozatym szabli nie noszono ostrzem do góry. Więc uważam, że katana to miecz.
To tyle odemnie ;-) Pozdrawiam
MMarciNN [Usunięty]
Wysłany: 28 Grudzień 2005
Wachu napisał/a:
To jeszcze ja tu dorzuce coś od siebie :-). Fakt walczenia obiema rękami świadczy, że katana to miecz, pozatym szabli nie noszono ostrzem do góry. Więc uważam, że katana to miecz.
To tyle odemnie ;-) Pozdrawiam
A nie przypadkiem Iaito noszono ostrzem do góry? katane zaś ostrzem w dół ? Jak to jest bo słyszałem że własnie to zasadnicza różnica między mieczami do Iaido i do Kendo.
Fakt jest za duży, nie ma tej osłony na ręce którą większość szabli (przynajmniej tych późniejszych) miała. Za szable można co najwyżej uznać wakizashi
_________________ Hax
Yakubu [Usunięty]
Wysłany: 30 Grudzień 2005
Miecz - broń biała o prostej obosiecznej głowni
Szabla - broń sieczna o krzywej głowni
Encyklopedia PWN
Z takiej europejskiej definicji wynika jednoznacznie, że to szabla - głownia zakrzywiona, jednostronne ostrze.
Jednak ja wolę nazwę miecz. I jej się zawsze trzymam. Choćby mi do głowy włożyli encyklopedię i ją tam zaszyli, zawsze to będzie dla mnie MIECZ SAMURAJSKI
a ja myśle że po naszemu to szabla a w Japonii nie używano szabli samurajskiej tylko miecza :d
Ryuzoku [Usunięty]
Wysłany: 4 Styczeń 2006
co do dyskusji, lekka innowacja w teorie o rombie:
każda szabla jest mieczem, ale nei każdy miecz jest szablą...
wg mnie katana to szabla, i to chyba jedyna szabla jaką uznaje, bo mimo ze wielu uwaza ze szabla husarii polskiej byla lepsza, moim zdanim katana byla pierwsza i jednak doskonalsza...
Nie rozśmieszajcie mnie oczywiście miecz to miecz a szabla to szabla chociaż,to możliwe że poprostu katana to szabla ale tak naprawde to miecz:P:P:P.
No bo szabla to mi się kojarzy z kordelasem lub nie wiem z czymś z napoleonem z francją a nie z samurajami ja mam takie zdanie że katana to w Japoni teraźniejszej i tamtej starej to jest i był i będzie miecz
a ja myśle że po naszemu to szabla a w Japonii nie używano szabli samurajskiej tylko miecza :d
Używano czegoś, co od biedy można nazwać szablą samurajską (a szablą napewno). Otóż przed II Wojną Światową sporo mieczy samurajskich przerobiono na szable (jak już nie było z czego przerabiać, to je robiono, ale była to tania masówka i jakość była marniutka), które były na uzbrojeniu oficerów armii lądowej (o innych rodzajach sił zbrojnych nie wiem). Noszona była na rapciach przy pasie.
A nie lepiej się skupić na takim nazewnictwie jakie przyjęło się obecnie? Nie słyszałem jeszcze aby ktos mówił na katanę że to szabla. Żadko piszą tez do mnie używając słowa miecz. W większości ludzie piszą że to katana więc może tak ja najlepiej nazywać ?