ja spotykam sie na codzien z czyms takim ze lakier sie wgniata wraz z drewnem podczas uderzenia co do odpryskiwania to sie nie wypowiem bo sie z tym nie spotkalem.
ale aby lakier mogl odpryskiwac to musi byc gruba warstwa ( 2 lub 3 ) jezeli pomaluje raz cienko bokkena w celu zabezpieczenie przed brudem to nie ma co odpryskiwac bo wartwa jest tak cienka ze praktycznie czuc drewno.
inna sprawa jest troche z lakierem kolorowym bo ten z jednej warstwy nie utzryma sie dlugo , ja pokrywam go bezbarwna w celu dodatkowego zabezpieczenia a jak to sie sprawuej to sami mozecie sprawdzic.
z moich obserwacji i doswiadczenia z roznymi gatunkami drewna i malowaniem kilkudziesiecioma roznymi lakierami czy farbami powiem ze najbardziej praktycznym lakierme jest bezbarwny, latwy do malowania i pielegnacji, najlatwieszy w utrzumaniu, nie widac na nim rys tak wyraznie jak na kolorowych, w przypadku uszkodzenie mozna domalowac kawałek a w przypadku kolorowego tzreba czysci całe drewno np caly bokken bo jak sie zamaluje kawalek to widac plame
tak wiec zdecydowanie polecam lakierowanie na bezbarwnie
tak obserwuje was i nie moge zrozumiec jednego dlaczego tutaj piszecie o wytrzymalosci bokekna jak tamet o tym jest w dziale katana ale troche nziej czy tak trudno go otworzyc i tam zadac pytanie ???
jak ja mam teraz niby przeniesc wasze posty do tamtego tematu ????????????
Oklejenie taśmą to pielęgnacja. U mnie każdy prawie w klubie (kto ćwiczy ponad 2 miechy) ma oklejony bokken. Interesuje mnie co to ma dać.
angelus88 [Usunięty]
Wysłany: 3 Czerwiec 2005
romanz2 napisał/a:
Oklejenie taśmą to pielęgnacja. U mnie (ciach)
Oklejony fajnie wygląda jak jest nie lakierowany to bez żadnej "owijki" robi się nie przyjemny głównie od potu i nie da się tego raczej umyć a tak to wilgotna szmatka i już jest piękny i czysty. Każdy lubi coś innego i idze się przyzwyczaić np do taśmy.
Nie uwazam za dobry pomysł wycierania bokkena wilgotna szmatka chyba zebys chcial aby drewno zaczelo ci peczniec i zaczynalo byc oslabiane(i to nie jest tak ze wytrzesz raz i potem ci sie bokken złamie ale jak bedziesz za takzdym razem wycieral wilgotna szmatka t wkoncu peknie). A jesli chodzi o lakier bezbarwny to nie jet tak do konca ze chroni przed wilgocia ;/ "breja"ma nacelu chronienia przed wszelkiej masci robactwem.