Poprzedni temat «» Następny temat
walka w trudnych warunkach
Autor Wiadomość
wojownik 
Szefu

Trenuję: BOKKEN
Wysłany: 13 Marzec 2005   walka w trudnych warunkach

czy zastanawiacie sie kiedys jak by mogla wygladac walka w trudnych warunkach ? mam na mysli jakies skrajne przypadki np:

teraz mamy duzo sniegu i walka w nim a wlsciwie szybkie poruszanie sie nie jest mozliwe , jezeli utoniemy w nim po pas to praktycznie nie mozemy sie poruszac a tym samym walczyc jak byscie sobie z tym poradzili ?

innym przadkiem moze byc woda, basen lub rzeka, dochodzi do walki i jestescie w wodzie co wedy najlepiej bylo by zrobic jak ktos nas bedzie atakowal ?

XFactor 
Posiada 4 dan

Trenuję: karate shotokan
Wysłany: 13 Marzec 2005   

Inne możliwości to: ciasne przejście (brama), autobus/tramwaj/pociąg - do tego można dodać złą pogodę. Czy mieliście jakieś przygody w wyżej wymienionych? Ja raz miałem w tramwaju, który stał na pętli. Ale udało mi się po prostu wysiąść i oddalić :mrgreen: .

Oceansoul 
Posiada 2 dan

Wysłany: 13 Marzec 2005   

krav maga uwzglednia w soim programie cwiczeniowym walke w zamknietych/ograniczonych pomieszczeniach (CQB - close quarters battle)

piotreksu 
Strażnik

Wysłany: 14 Marzec 2005   

ja cwicze krav mage i chyba w takich warunkach jest to najskuteczniejsza forma walki. jezeli stoimy np. w ciasnym korytarzu najlepsze co mozemy zrobic to... zaatakowac przeciwnika, poprotu szybko podbiedz zanim przeciwnik nawiaze walke i unieszkodliwic np, kolano w krocze i i lokiec w twarz. Krav wogole uczy aby nawiazac walke pierwszemu zanim zrobi to przeciwnik i wykorzystac jego zaskoczenie. ale np. stojac w wodzie po pas nie mam pojecia co bym zrobil...tego nas nie uczyli(chociaz zajecia walki na basenie bylyby dosc ciekawe:)

wojownik 
Szefu

mysle ze ciasnych pomieszczen czy klatek nie mozna porownywac z woda, sniegiem lub czyms podbnym bo w klatce w miare swobodnie udezyc koleanem ale w wodzie to podczas podnoszenia nogi na pwno przeciwnik to wyczuje, ponadto nasz ruch noga bedzie o wiele wolniejszy a wrecz nie mozliwy do prawidlowego wykonania kotre unieskzodliwilo bo przeciwnika.

XFactor 
Posiada 4 dan

Tylko Piotreksu weź pod uwagę, że czasem możemy się pomylić i wziąć kogoś za przeciwnika mylnie. Ale koncept ogólnie wydaje mi się dobry: "czyń drugiemu co tobie niemiłe, zanim on uczyni to tobie"! Ha!

marsik 
Posiada 2 dan

Wysłany: 15 Marzec 2005   

Kiedyś miałem taką sytuację na klatce (osiedle na Wzgórzach - ogólnie nieciekawy region Huty), schodze na dół i jakiś typek staje mi na drodze i coś zaczyna w stylu "masz porzyczyć .... ?", tyle tylko że nie zdążył podać sumy bo jak usłyszałem porzyczyć to wiedziałem już o co chodzi, chłopak dostał z kolanka w brzuch, potem "pocałował" się z barierką, przeturlikał się pare stopni i pierdolnoł głową o drzwi od windy. Wybiegając z klatki gwałtownie otworzyłem drzwi i jeden z jego kupli dostał w nos (3 ich chyba tam na dole jeszcze stało), ale na szczęśie na ławeczce za blokiem czekały na mnie ziomki (sześciu) więc wszystko dobrze się skończyło.
Więc wydaje mi się prawdą to co napisał Piotreksu "że najlepsze co możemy zrobić to pierwsi zaatakować"

XFactor 
Posiada 4 dan

Wysłany: 18 Marzec 2005   

Gratuluję tego, że nie dałeś się zaskoczyć i sensownie z tego wyszedłeś (i to jeszcze bez start :mrgreen: ), tylko jeśli to była klatka Twoja, lub miejsce, które często odwiedzasz, no to sam wiesz... Uważaj bo nie wiadomo co wymyślą... :?

marsik 
Posiada 2 dan

Wysłany: 19 Marzec 2005   

Naszczęście to nie jest mój rejon, i byłem tam tylko u takijej dziewczyny odebrać książke kupioną na Allegro. Więc chyba nic mi nie grozi :lol:

gilotyna
[Usunięty]

Wysłany: 29 Maj 2005   

trzeba wykorzystac alementy otoczenia...lampa,lawka etc

XFactor 
Posiada 4 dan

Wysłany: 29 Maj 2005   

gilotyna napisał/a:
trzeba wykorzystac alementy otoczenia...lampa,lawka etc
Pod ławką to się tylko można schować wieczorem, chyba, że rzucać potrafisz :mrgreen:

MATI 
Posiada 2 dan

Wysłany: 30 Maj 2005   

piotreksu napisał/a:
ja cwicze krav mage i chyba w takich warunkach jest to najskuteczniejsza forma walki. jezeli stoimy np. w ciasnym korytarzu najlepsze co mozemy zrobic to... zaatakowac przeciwnika, poprotu szybko podbiedz zanim przeciwnik nawiaze walke i unieszkodliwic np, kolano w krocze i i lokiec w twarz. Krav wogole uczy aby nawiazac walke pierwszemu zanim zrobi to przeciwnik i wykorzystac jego zaskoczenie. ale np. stojac w wodzie po pas nie mam pojecia co bym zrobil...tego nas nie uczyli(chociaz zajecia walki na basenie bylyby dosc ciekawe:)
zgadzam sie z toba ćwiczyłem krav mage ponad 3 lata i byłem na kilku starzach na których mielismy cwiczenia w extremalnych warunkach i w zblizonych do realistycznych zagrozeniach i stwierdzam ze krav maga jest skuteczne na ulice do samoobrony. ale dobrze jest zanim sie zacznie ćwiczyć krav mage poćwiczyć wcześniej ze 2 lata kickboxing lub muay-thaj zeby sie nauczyć dobrze uderzać i kopac.

piotrexu w której federacji sie uczysz ? w stowarzyszenie krav maga polska czy krav maga imi system czy tez moze krav magen ?(odmiana bardziej sportowa) a ostatni słyszałem ze jest jeszcze coś takiego jak krav maga maor.

wojownik 
Szefu

Wysłany: 30 Maj 2005   

piotreksu
Strażnik
Służy ojczyznie...

wiec jak bedzie na przepustce to mzoe odpowie :)

Odpowiedz do tematu