Poprzedni temat «» Następny temat
Długość Bo a wzrost jego uzytkownika
Autor Wiadomość
Fish 
Posiada 4 dan

Trenuję: Trenowałem: Iaido/kenjutsu & Oyama Karate
Wysłany: 7 Czerwiec 2005   Długość Bo a wzrost jego uzytkownika

mowi sie ze bo powinno miec 180 cm (moze sie myle) ale przeciez jesli uzywajaca go osoba bedzie miala np. 150 cm to raczej ciezko bedzie jej sie nim poslugiwac. Moze ktos wie gdzie (np. do czubka glowy? kawalek wyzej?? a moze do brody??) powinno siegac bo??
ja macham bo (jesli mozna to tak okreslic :P) siegajacym mi do brody.

Darkan 
Posiada 2 dan

Trenuję: intensywnie trenuje ;)
Wysłany: 8 Czerwiec 2005   

czytałem na jakiejś strone że najlepiej aby siegał do wysokości uszów :) a jak gosc by miał taki wzrost to nic innego jak tylko wziasc kij 130 cm :) JO ... :)

romanz2 
Posiada 4 dan

Trenuję: br
Wysłany: 8 Czerwiec 2005   

Broń to broń... jak jesteś niski to nie będziesz walczył wakizashi zamiast kataną bo jesteś za krótki :) długosć do rzecz indywidualna, ale bez przesady, nie kupicie chyba bo długiego jak jo, jo jak hanbo hanbo jak....?? brak mi pomysłów.

Darkan 
Posiada 2 dan

Trenuję: intensywnie trenuje ;)
Wysłany: 9 Czerwiec 2005   

przy takim wzroscie mozesz kupic bo :) a pozniej skrocisz go do jo :) ... przy takim wzroscie nie pozsatje nic innego jak kupno jo i innej rady nie ma :)

romanz2 
Posiada 4 dan

Jest, bo czemu miałby nie móc walczyć bo?? Pewne rzeczy wychodziły by mu inaczej ale to tak jak w sprawie mojego leworęctwa powiedział sensei:

"Teraz wydaje się do przeszkadzać (dla nie znających battodo- siła wychodzi głównie z prawej ręki, do tego to głównie prawa ręka ma większy udział z trzymaniu miecza itp), ale z czasem może to być twoja największa zaleta"

Pic!@ 
Posiada 1 dan

Dokładnie, bo na przykład nigdy niewalczył z mańkutem i gość który "trzyma broń nie tak jak się to powinno robić" będzie dla niego zgadywanką:D
Cytat:
przy takim wzroscie mozesz kupic bo :) a pozniej skrocisz go do jo :) ... przy takim wzroscie nie pozsatje nic innego jak kupno jo i innej rady nie ma :)
Widziałem na stronce www.goods.pl kije bo długości 3 metrów 20cm. i teraz reguła "do uszu" ew. "nieco powyżej głowy" traci sens, bo czy ktoś zna kolesia który by miał taki wzrost? oczywistym zatem jest fakt że długość kija powinno się dobierać wg. stylu którym chcesz walczyć a nie wzrostu. Choć do nauki najlepszy by był taki do wysokości ucha:D

Fish 
Posiada 4 dan

ja mam 169 cm i tak jak juz mowilem - uzywam kija "do brody" i dobrze mi sie tym macha.
bede musial jeszcze sprobowac kija "kawalek ponad glowe" :roll:
i odnosnie mankutow - tez sądzę że jest to raczej duza zaleta bo malo jest takich ludzi. ja osobiscie nigdy nie walczylem z osoba leworeczna chociaz chciałbym - niestety nie znam zadnej takiej osoby ktora by chciala walczyc :/

romanz2 
Posiada 4 dan

Co do kijów- Ja myślę, że 3 metry to najwyższa długość która ma sens. To tak jak z włóczniami- nigdy nie przesadzano , i nie robiono dłuższych niż 2,5 metra.

co do leworęczności- dlatego wygrywam z kolegami w ping ponga chociażby- bo nie wiedzą jak grać przeciwko mnie.

Pic!@ 
Posiada 1 dan

Wysłany: 10 Czerwiec 2005   

Widzisz Fish? już masz znajomego do treningów :D ale fakt faktem, kije długości 3 metrów są do kupna (po spooorej cenie) na www.goods.pl tyle że niewiem czy ktoś by potrafił na początku ćwiczeń z kijem "obsłużyć" taką długość :D i chciałbym zobaczyć jak gość stara się nad taką tyczką zapanować :D

Fish 
Posiada 4 dan

Wysłany: 11 Czerwiec 2005   

3m :shock: ja nie mam pojecia jak czyms takim mozna sprawnie wywijac... samemu mozna sie czyms takim niezle poobijac...
Cytat:
Widzisz Fish? już masz znajomego do treningów
no nie wiem :roll: ja mieszkam we wroclawiu :P

Pic!@ 
Posiada 1 dan

Wysłany: 22 Czerwiec 2005   

No wiesz, od czego są pociągi....
Tym kijem jak nie umiesz zamachnąć to się można nie poobijać ale zabić ;]

Odpowiedz do tematu