Wysłany: 19 Czerwiec 2005 Hakama i Keikogi- zakładanie
Hakama i Keikogi- jak zakładać? Nie wychodzi mi to za bardzo, a w książce zdjęcia są nie dokładne i nic mi nie dają. Posiadacie jakiś poradnik lub kurs?? A może sami udzielilibyście mi jakiś rad?
marciniak [Usunięty]
Wysłany: 20 Czerwiec 2005
książki ci nie dadzą, patrz jak to robia inni w dojo. Generalnie to przy keikogi wiążesz troczki tak aby sznurki nie wystawały na boki, powinieneś tez miec zasłonieta klatę, potem nakładasz obi tak na wysokość bioder - z przodu wiążesz węzeł, nastepnie obracasz pas tak aby wezeł znalażł się z tyłu. Nakładasz na to hakamę, najpierw przód potem tył - przednia część musi być na wysokości około 2 cm ponad brzegiem obi, zakrywa pas, oplatasz się mae himo, najpierw do tyłu, krzyżujesz je ponad pasem, potem z powrotem do przodu, krzyżujesz je poniżej obi i jeszcze raz do tyłu, wiążesz je poniżej pasa. Z tyłu masz węzeł pasa, Sztywna część hakama tzw. karczek (jap. koshi ita) musi znaleźć sie na węźle, masz też himo (paski) tylko że krótsze, dajesz je do przodu i zasadzie wiążesz tak jak zwykły pas od kimona lub w kokardę, to tez zależy od tego jak to robicie w dojo. Generalnie będziesz musiał nauczyc się wiązać nie za mocno, ale i nie za słabo, tak w sam raz, to wymaga doświadczenia. Nauczysz się, wystarczy chcieć.
Ostatnio zmieniony przez wojownik 21 Czerwiec 2006, w całości zmieniany 2 razy
A tutaj jeszcze obrazki ze strony Wrocławskiej Sekcji Aikido mniejwięcej ilustrujące to co opisał powyżej marciniak, może też Ci troche pomoże. (rysunki są w dwuch linkach na dole strony)
Domyślam się, że książki mało dadzą. Ale mimo pomocy kolegów hakama i tak mi spadała. BTW. A co mam zrobić, jak nie mam kakuobi? bo jak zamówie u mistrza, to będzie dopiero we wrześniu
marciniak [Usunięty]
Wysłany: 26 Wrzesień 2005
Za słabo wiązałeś, generalnie hakama i bez kaku obi nie powinna spadać. Spokojnie, nabierzesz praktyki i nawet nie bedziesz wiedział kiedy zaczniesz pomagać w tym początkującym.
Keikogi do iaido nazywa się iaigi. zobacz na stronach japońskich firm. W Polsce jeszcze nikt tego nie rozróznia, dlatego polscy producenci dołują, nie wychodza na przeciw prądom na rynku, robią rzeczy oczywiste, dlatego poza nielicznymi wyjątkami nie warto sobie zawracać nimi głowy.