panowie potrzebuje pewnych informacji odnosnie dana tzn ile ich doklandie jest i jak ida po kolei i moze co oznacza kazdy z nich ? :)
czy dan jest jeden czy moze kilka radzai w zaleznosci od sztuki walki ?
Oho, niespodzianka się szykuje - mówię Wam, ale na razie cicho sza! ;-)
Tak w ogóle to możecie podawać różne stopnie z różnych sztuk walki, jakie tylko znacie...
w aikido istnieje 10 danow, kazdy posiadacz stopnia mistrzowskiego nosi pas i hakame koloru czarnego (lub granatowego), wyjatek stanowi O'Sensei Ueshiba ktory posiadal biala hakame.
nazewinctwo stopni mistrzowskich:
shodan (1 dan)
nidan (2 dan)
sandan
yondan
godan
rokudan
schichidan
hachidan (8 dan)
Stopnie mistrzowskie od 4 badz 5 dana (nie pamietam dokladnie) sa przyznawane za specjalne zaslugi w aikido i nie mozna ich uzyskac dzieki samemu egzaminowi
_________________ The Way of Harmony of the Spirit
W karate było 10 danów i 10 kyuu bodaj. W praktyce kyuu było z 20 bo były niektóre dzielone na junior/senior itp. Nie pamiętam już tego wszystkiego. Na battodo o egzaminie na wyższy stopień jeszcze nie mysle, więc mi to póki co zwisa. Czytałem ostatnio za to o ninjutsu. Zdawanien a 5 dan to tz "test prawdy" bodaj. Sensei zbliża się po cichu do ucznia
9który siedzi po turecku odwrócony plecami do mistrza) i stara się go sieknąć bokkenem w łeb (kiedyś robiono to prawdziwym, ostrym mieczem). Jeżeli uda mu się uniknąć to, znaczy, że posiadł zdolności ninjutsu. Coś takiego. Jak znajdę swoją ksiażkę o ninja to napisze coś więcej,.
marciniak [Usunięty]
Wysłany: 17 Czerwiec 2005
w iaido jest dziewięć danów, na wszystkie trzeba zdawać. Ja miałem przyjemnośc poznać św. Hakuo Sagawa sensei 9 dan i zdawać przed nim egzamin na pierwsze kyu prawie rok temu. Obecnie mam 1 dan - ludzi ze stopniami 1 - 3 dan nazywa się yudansha. Co do wymagan to zależy od szkoły, ale generalnie wykonuje sie kata, których wykonanie na kolejne stopnie musi coraz dokładniejsze.
gilotyna [Usunięty]
Wysłany: 4 Lipiec 2005
Od 8 kyu zaczynają się stopnie mistrzowskie i trwają do 10(1,2,3,4,5,6,7 są zaliczane jako stopnie zaawansowania)
a dalej 1,2,3,4,5,6,7,8 da