Poprzedni temat «» Następny temat
pielęgnacja miecza
Autor Wiadomość
Yoshindo 
Posiada 2 dan

Wysłany: 11 Lipiec 2005   

Olej do konserwacji broni palnej jest dobry do broni palnej, do mieczy może i też, ale choji jest lepszy. Do broni mogę się przyklejaćjakieś mini śmieci i ziarnka bo jej nie chowasz do pochwy.

Ryuzoku
[Usunięty]

czyli olejek choji jest dobry w katanach o klindze warstwowej, a dla katan typu hanwei practical pro/plus o klindze nie warstwowej można zastąpić go jakimś innym substytutem konserwującym stal?
-no wg mnie całkiem przydatna informacja, dzieki^^

Lothian 
Posiada 2 dan

Trenuję: iaido, shotokan

Hm... Jakieś praktyczne wyjaśnienie dlaczego dla stali warstwowej jest lepszy choji?
Heh! Do broni palnej tym bardziej nie może się nic przyklejać... :roll:
Mówię, że to tylko tradycja. Stosowali choji, bo... bo tak. Nie mieli nic lepszegp. Teraz jednak są lepsze środki.

Yakubu
[Usunięty]

Róbta co chceta z własnymi mieczami - Japończycy wymyślili coś, co się sprawdzało przez wieki, a jeśli ktoś chce sprawdzać inne metody - droga wolna, nikt przecież tego nie broni :]

Lothian 
Posiada 2 dan

Yakubu napisał/a:
Róbta co chceta z własnymi mieczami - Japończycy wymyślili coś, co się sprawdzało przez wieki, a jeśli ktoś chce sprawdzać inne metody - droga wolna, nikt przecież tego nie broni :]

A pewnie :D Ale warto poglądy wymienić i nauczyć się czegoś jeden od drugiego 8) Pozdro.

Yoshindo 
Posiada 2 dan

Choji generalnie jest olejkiem do wszelkiego rodzaju mieczy ze stali podatnej na rdzewienie, nie tylko do kutych warstwowo.

Lothian, poszukaj w sieci alternatywnych sposobów konserwacji, a ja zapytam na SFI. Ciekawe co powiedzą ludzie, którzy mają w kolekcjach historyczne miecze.

Lothian 
Posiada 2 dan

Yoshindo! Wiadomo, co odpowiedzą :wink: Pisałem już, że siła TRADYCJI jest nie do pokonania :))) Staram się tylko udowodnić, że od tamtego czasu wymysliliśmy wiele innych, lepszych środków i nikt rakiet kosmicznych nie konserwuje olejkiem choji 8) Nie mam zamiaru walczyć z tradycją. Po prostu - gdyby samuraje narodzili się teraz, to używaliby czegoś innego. Pozdro. :mrgreen:

Yoshindo 
Posiada 2 dan

Wniosek jest prosty. Jeśli ludzie używają choji do konserwacji mieczy za dziesiątki, czy setki dolców to znaczy, że jest on środkiem całkowicie wystarczającym i nie trzeba szukać bardziej wyszukanych metod, no chyba, że z czystej ciekawości.

Yakubu
[Usunięty]

Powtórzę po raz trzeci i ostatni - z tego co mi wiadomo były próby zastąpienia go nowszymi środkami, ale okazało się, że choji jest najlepszy. Kropka.

Ryuzoku
[Usunięty]

Wysłany: 12 Lipiec 2005   

Cytat:
Powtórzę po raz trzeci i ostatni - z tego co mi wiadomo były próby zastąpienia go nowszymi środkami, ale okazało się, że choji jest najlepszy. Kropka.

że najlepszy nie będę sie spierał, w końcu od parusetek lat, a nawet tysięcy? jest używany...o czymś to świadczy...tylko dlaczego on jest tak cholernie drogi?!

Yakubu
[Usunięty]

Taki już ten świat podły - wszystko co rzadkie i dobre jest drogie - samochody, kobiety, miecze... :D

Lothian 
Posiada 2 dan

Yakubu napisał/a:

Może jakieś wyniki tych prób? Laboratoryjnie, czy ot tak sobie smarowali?

Yakubu
[Usunięty]

Wysłany: 14 Lipiec 2005   

Wierzę, że Japończycy nie robią niczego "ot tak". To raczej przypadłość naszego narodu :]

Yabusama 
Posiada 1 dan

Wysłany: 19 Lipiec 2005   

Witam wszystkich :) dyskutantów.
Olejek goździkowy Choji uzywany jest mimo, że rzeczywiście wynaleziono wiele środków konserwujących lepszych od niego bo po szlifowaniu na japońskich kamieniach i nugui głownia uzyskuje niebieskawy połysk stali a olejek Choji jeszcze dodatkowo go podkreśla w odróżnieniu od innych olejków czy środków konserwujących.
Z tego wynika, że to tradycja oraz to że nic innego nie podkreśla tej barwy stali tak jak olejek choji. :mrgreen:
yoroshiku

Yakubu
[Usunięty]

Wysłany: 19 Lipiec 2005   

Yabu-sama konnichi-wa!
Znając życie zaraz Lothian spyta się ciebie jak stwierdzono, że lepiej podkreśla barwę stali - jeśli nie napomkniesz o spektrofotometrach itp to go nie przekonasz :P

Odpowiedz do tematu