Poprzedni temat «» Następny temat
Bokken vs Katana
Autor Wiadomość
romanz2 
Posiada 4 dan

Trenuję: br
Wysłany: 12 Lipiec 2005   

Cytat:
Czy to ważne czy tniesz mieczem w głowę czy udeżasz bokkenem? Miecz tnie, bokkne miażdży, ale efekt jest ten sam.

Bokkenem nie można skutecznie wykonywać pchnięć, to raz. Uderzenia w bark , nogi, rozcięcia w poprzek nie zadają już takich obrażeń jak uderzenia w głowę. Tu są słabsze niż miecz.

A i to trochę jak z dnd. Buzdygan i miecz zadają k6 obrażeń. Jaka różnica? Buzdygan miażdży, a Miecz tnie. I co to za różnica?? Buzdygan ma rzadsze krytyczne uderzenia, ale za to mocniejsze. Tak jest w naszym świecie chociażby z bokkenem.

Yoshindo 
Posiada 2 dan

romanz2 napisał/a:
Bokkenem nie można skutecznie wykonywać pchnięć,

Pisałem o cięciach, a nie pchnięciach.

Zgadzam się, głowa jest miejscem najbardziej podatnym na udeżenia bokkenem, ale inne części ciała też są podatne. Chociażby obojczyk. Robisz lewe kesa giri, łamiesz obojczy i po walce.

Ryuzoku
[Usunięty]

jak miejsca podatne to mozna by spróbować po palcach przywalić-wtedy problem by sie rozwiązał bo wątpie aby przeciwnik nadal utrzymał miecz w rękach^^"
a co do uderzeń w głowe, to kataną i tak są silniejsze, ta broń tnie, tego nigdy sie nie pokona, w żadnym uderzeniu, no chyba że rękojescią...

Yoshindo 
Posiada 2 dan

Ryuzoku napisał/a:
a co do uderzeń w głowe, to kataną i tak są silniejsze, ta broń tnie, tego nigdy sie nie pokona, w żadnym uderzeniu, no chyba że rękojescią...

Mom zdaniem nie ma to znaczenia. Tnij kataną w głowę, albo udeż bokkenem efekt będize ten sam - unieszkodliwienie preciwnika.

Ryuzoku
[Usunięty]

Cytat:
Mom zdaniem nie ma to znaczenia. Tnij kataną w głowę, albo udeż bokkenem efekt będize ten sam - unieszkodliwienie preciwnika.

no niby tak ale katana jednak skuteczniejsza, nie wszystko cie przed nią obroni, a bokken to obuch, jak sie źle trafi to możliwe jest że owszem będzie duży ból, ale jednak tak szybko nas nie wyeliminuje, katana odrazu mózg przetnie^^"

Yoshindo 
Posiada 2 dan

Tu sie z Tobą zgadzam, Ryuzoku. W swoich wywodach miałem na myśli tylko perfekcyjne uderzenia.

takezo 
Posiada 2 dan

Bokken nie jest skuteczniejszy niż katana napewno ale chodzi o to czy naprawde mistrzowie miecza wygrywali bokkenami z przeciwnkiami uzbrojonymi w miecze. A to moim zdaniem możliwe.

Ryuzoku
[Usunięty]

Wysłany: 13 Lipiec 2005   

Cytat:
A to moim zdaniem możliwe.

no moim też ale tu tak jak już mówiłem chodzi tylko i wyłącznie o to który ma lepsze umiejętności, i w sumie przydało by sie doświadczenie w walce bokkenem (prawdziwej nie treningu) z przeciwnikiem który ma katane, można by sie szybko nauczyć co robić a czego nie...

romanz2 
Posiada 4 dan

Trenuję: br

Cytat:

Pisałem o cięciach, a nie pchnięciach.
Ale ja napisałem o pchnięciach

romanz mozesz zrobic cos dla mnie i potestowac w poligonie cytowanie ? ps szefu

Yoshindo 
Posiada 2 dan

romanz2 napisał/a:
Ale ja napisałem o pchnięciach
Co do pchnięć to zgadzam sie, chociarz gdyby tak w oko albo krtań...
Jednak zbyt ryzykowne posunięcie. Łatwo można chybić, a wtedy przeciwnik bez problemu zada cięcie lub po prostu skróci nam bokken.

edit by marciniak: nie wciskaj entera jak cytujesz, OK ?

Fish 
Posiada 4 dan

Trenuję: Trenowałem: Iaido/kenjutsu & Oyama Karate

katana ma przewage jesli chodzi o obrazenia, ale nikt chyba nie zauwazyl ze bokken jest lzejszy od katany więc też szybszy!
Znikną tak jak piana na wodzie,
Jak na brzegu piach."

Ryuzoku
[Usunięty]

lżejszy i mniej aerodynamiczny, szybsza jest katana jeżeli sie nią dobrze uderza, boken ma dla mnie tą zalete że można złapać ostrza i nic nam sie nei stanie, wkatanie tego nie ma:P

Odpowiedz do tematu