Poprzedni temat «» Następny temat
Jednostki bojowe w starożytnej japoni
Autor Wiadomość
Xaero 
Posiada 4 dan

Trenuję: sztuki walki
Wysłany: 25 Luty 2005   Jednostki bojowe w starożytnej japoni

Zawsze interesowały mnie jednostki wojenne w starożytnej Japoni. Jeżeli
wiecie coś o takich jesnostkach to napiszcie coś o nich, a może ma ktoś stronke na ten temat. Zapraszam! (możecie także pisać nie tylko na temat bojowych jednostek np gejsze)

O samurajach

http://www.zsr.lubsko.pl/...e/samuraje.html
Ostatnio zmieniony przez Xaero 3 Lipiec 2005, w całości zmieniany 1 raz  

Sandayu Momochi 
Posiada 3 dan

Trenuję: Tenshin shoden
Wysłany: 30 Czerwiec 2005   

Nie znam zbyt dużo jednostek w starożytnej japoni (kilka w feudalnej) znam za to sporo technik(nazwy jakimi sie posługiwali ninja ale to może zrobie kiedyś jako osobny post o ile będą chętni :D a tak to tylko moge ci dać
Yamabushi -mnich wojownik zemieszkujacy górskie ostępy

XFactor 
Posiada 4 dan

Trenuję: karate shotokan
Wysłany: 30 Czerwiec 2005   

Oczywiście wybieram samuraja! 8) :n

LesioS 
Posiada 3 dan

Trenuję: Aikido
Wysłany: 1 Lipiec 2005   

Widzę, że nikt nie chce być marine :D Każdy woli być samurajem.
Ja wogóle chciałbym żyć ze 300 lat temu: świat działał wtedy wolniej, bo wiadomości wolniej krążyły. Świat był wtedy "większy".

Ryuzoku
[Usunięty]

Wysłany: 1 Lipiec 2005   

samurajem-bo broń palna jest do bani...
a co do wielkości świata to i owszem, no i wtedy zwiedzić tak kilkanaście krajów to był wyczyn, który trwał przez parenaście lat, a nie tak aj kw owych czasach w trzy tygodnie do okoła świata...no i oczwywiście w tamtych czasach nie było też broni typu karabiny i temu podobne-całkowicie nie honorowe...ale czasowo jednak wolał bym tak z tysiąc lat temu albo coś takiego...może z 600...

Sandayu Momochi 
Posiada 3 dan

Trenuję: Tenshin shoden
Wysłany: 2 Lipiec 2005   

hm.....może sie czepiam ale sa marines ,są samuraje a gdzie Shinobi ?!JA CHCIAŁBYM BYĆ Shinobi a nie ma tam takiej opcji :(

XFactor 
Posiada 4 dan

Trenuję: karate shotokan

Sandayu Momochi napisał/a:
hm.....może sie czepiam ale sa marines ,są samuraje a gdzie Shinobi ?!JA CHCIAŁBYM BYĆ Shinobi a nie ma tam takiej opcji :(
To załóż nową sondę :P :wink:

gilotyna
[Usunięty]

hmm polecam lekture ,,sekrety samurajów'' tam jest wszystko o jednostkach feudalnej japoni-ja kupiłem w empkiu i licze ze tam jeszcze jest

romanz2 
Posiada 4 dan

Trenuję: br
Wysłany: 13 Lipiec 2005   

Cytat:
Każdy woli być samurajem.

Wolałbym być ninja....

takezo 
Posiada 2 dan

Wysłany: 13 Lipiec 2005   

Wszystkim którym marzy sie byc samurajami polecam "Sekrety Samurajów" i "Rycerze i Samuraje". Trzeba pamiętac że samuraj to nie po prostu samuraj i koniec. SAmurajem był ktoś kto urodził sie w rodzinie rycerskiej ale nie starczało mu na jedzenie i musiał zając sie
rolnictwem(co było wielką hańbą dla bushi), ale też dowódca lub strateg który zarabiał np.100 razy więcej niż przeciętny samuraj. Mówi sie że samuraj wyróżnbiał sie tym że postępował według zasad bushido ale częśc to olewała a zasady które pozostawiali przodkowie swoim następcom często nawzajem sie podważały i wykluczały(np. jedni sądzili że bushi nie pozwinien przykłąda większej wagi do innych spraw niż szkolenie wojenne, natomiast inni że powinien rozwijac sie kulturalnie , pisac haiku itd.).Techniki walki samurajów nie wiele sie różniły od technik shinobi (np. shuriken ,charakterystyczna broń ninja , została stwożona przez bushi, podobnie kusarigama też była przez nich urzywana)
Największe różnica , to mentalnośc samurajów i shinobi , pod względem zasad według których postępowali były to całkowite przeciwności. Pod tym względem należało by wybrac jako jaka osoba bardziej byśmy sie odnależli. Ale oczywiście społeczeństwo feudalnej japoni było znacznie bardziej zróżnicowane i wiele osób nie sprawdziło by sie ani jako shinobi ani bushi ale np...............chłop :wink:

Ja sam najchętniej , był bym wasalem jakiegoś wielkiego pana lennego i zajmował niewielką prowincje w górach , utrzymywał jedynie niewielką straż przyboczną i służbe a dodatkowo zajął sie hodowlą koni.

Ryuzoku
[Usunięty]

Wysłany: 14 Lipiec 2005   

Cytat:
Mówi sie że samuraj wyróżnbiał sie tym że postępował według zasad bushido ale częśc to olewała

to akurat normalne, nei ma ludzi doskonałych i tak samo rycerze w średniowieczu niby mieli postępować wg etosu, ale jak chociaż 100 żyjących w danym czasie jednocześnie tak robiła to wg mnie było bardzo dobrze...
a jako samuraj to bym sie odnajdował raczej z względu podróżnika, kogoś kto nie ma stałej lokacji i kto podróżuje po danej prowincjii-nigdy nie lubiłem uprawiać ziemii ani hodowli, ale też nie chciał bym mieć jakiegoś wysokiego stanowiska, prędzej przecięnego żołnierza, byle by mi na jedzenie starczało i jakiś nocleg od czasu do czasu, poza tym porządna katana i mi wystarczy...

takezo 
Posiada 2 dan

Jeszcze kilka jednostek bojowych feudalnej japoni które przychodzą mi na myśl:
- yamabushi
- kunoichi
- ashigaru

Yoshindo 
Posiada 2 dan

Co do "Sekretów Samurajów" to jest to ksiażka ciekawa i wartościowa, ale jest tam kilka byków.

Generalnie jednostki bojowe podzieliłbym na jazdę i piechotę (ashigaru)
Jazda mogła być ciężka, na ogół uzbrojona jedynie w miecze, lub lekka, uzbrojona w yari, łuki lub same miecze. Piechota składała się z niższych rangą bushi. Mogła być uzbrojona w łuki, yari, naginaty, nodachi lub krótsze miejsce. Występowały również oddziały wspomnianych już mnichów wojowników, ale Ci praktycznie całkowicie wymarli śmiercia nienaturalną w XIII i XIV w. No i oczywiście arkebuzerzy.

takezo 
Posiada 2 dan

Wysłany: 15 Lipiec 2005   

Cytat:
Co do "Sekretów Samurajów" to jest to ksiażka ciekawa i wartościowa, ale jest tam kilka byków.

Zgadza sie ale ludziom interesującym sie tą tematyką i tak ją polecam.

Odpowiedz do tematu