obi- zwykły pas , jak do karate czy judo. Ale w japoni , z tego co wiem jest tak nazywany każdy rodzaj pasa(przynajmniej tradycyjnego)
-szerokie obi
-kakuobi
bo coś czytałem że te dwa ostatnie to nie to samo
Interesowała by mnie tak sprawa jak długość pasów. No bo nie każda osoba mająca np 180 cm wzrostu ma taki sam obwód w pasie. Więc jak dobiera się odpowiednio dł pasa ? Czy po zawiązaniu pasa jego końce maja miec jakąs określoną długość ?
Interesowała by mnie tak sprawa jak długość pasów. No bo nie każda osoba mająca np 180 cm wzrostu ma taki sam obwód w pasie. Więc jak dobiera się odpowiednio dł pasa ? Czy po zawiązaniu pasa jego końce maja miec jakąs określoną długość ?
Chyba wiecie o co mi chodzi
Czy mógł byś sprecyzować o jaki pas chodzi bo to zalezy jakiego pasa urzywasz (czy takiego wąskiego jak do judo, karate czy szerokiego jak do iaido , kendo). Jeśli pas jest dłuższy niż byśmy chcieli to możemy urzyć innego węzła przez co ma taką ilośc wrstw jaką sobie życzymy.
Czy mógł byś sprecyzować o jaki pas chodzi bo to zalezy jakiego pasa urzywasz (czy takiego wąskiego jak do judo, karate czy szerokiego jak do iaido , kendo).
Np szerokim plecionym pasem kakuobi czy iaiobi, za które wkładasz miecz, oplatasz się 3 razy i musi ci jeszcze starczyć na węzeł - dlatego są one dość długie (do 4m).
Np szerokim plecionym pasem kakuobi czy iaiobi, za które wkładasz miecz, oplatasz się 3 razy i musi ci jeszcze starczyć na węzeł - dlatego są one dość długie (do 4m).