Wysłany: 9 Sierpień 2005 Jakie bronie można wykonać samemu ?
Jak w temacie... Wiem że idzie NUNCHAKU bo sam je wczoraj robiłem Ale czy idzie coś jeszcze ? No chodzi mi raczej o coś hmm... może być max. troche trudne do zrobienia :) bo raczej sai nie zrobie :P
Trenuję: sztuki walki
Wiek: 34 Dołączył: 09 Lut 2005 Posty: 381 Skąd: by tu wziąść kawuche
Wysłany: 10 Sierpień 2005
Ja zrobiłem sobie łuk ale mi pękł bo złego drewna użyłem. Wrobiłem forme z desek i przez cały dzień moczyłem w wodzie a w nocy schło a co kilka dni powiększałem kąt i tak cały czas.
MMarciNN [Usunięty]
Wysłany: 12 Sierpień 2005
Ojj temat woda.. zależy jakie masz środki do wykorzystania.. można się nawet zabawic w zrobienie miecza europejskiego :) tylko oczywisćie trzeba odpowiednie surowce dorwać..
można jeszcze zrobic Kusarigame, manriki kusari, rope dart... i wiele wiele innych.. wkońcu te bronie przeważnie były tworzone z rzeczy domowego użytku.. wystarczy troszke wyobraźni
Ryuzoku [Usunięty]
Wysłany: 13 Sierpień 2005
Cytat:
Ojj temat woda.. zależy jakie masz środki do wykorzystania.. można się nawet zabawic w zrobienie miecza europejskiego :) tylko oczywisćie trzeba odpowiednie surowce dorwać..
wiesz, nie wiem czy dobrzeCie rozumiem,ale z tego co widze to wg ciebie kazdy kto ma troche stali jest w stanie wykluc miecz?to nic bardziej blednego, bo do tego też trzeba nielada umiejetnosci, praktyki, i wiedzy, a tak wogole to kowadlo i imadlo to podstawa!
taki miecz to nie ze walniesz kilka raz mlotkiem w rozrzeżoną stal i ci wyjdzie, tylko nie nabierze krztałtu, ostrości i wytrzymałości-innymi słowy będzie tak tandetny jak katany z allegro po 30zl kazda....
wg mnie jedyna bron metalowa jaka by mozna zrobic samemu to cos na rodzaj odpowiednika surikenow-zębatki rowerowe i tylko naostrzyć, eventualnie rozwalone noze-odciąć klinge i wyostrzyć dobrze, powinny sie nadać...
Ryuzoku ma racje.
Ale teoretycznie to możemy jeszcze robić broń z drewna tylko że w praktyce bedzie to tak ze pierwsza nasza broń będzie zwykłym patykiem. Do tego też trzeba sporo praktyki. Wiem to sam po sobie.
No tak.. nie zaprzecze przedmówców.. ale prawda jest taka że w domu wcale nie jest tak trudno do czegokolwiek dojść.. jak już mówiłem .. wszystko zależy od środków.. i przedewszytkim od chęci.. net jest pełen od przerakich opisów jak zrobic to jak tamto :) troszke wyboraźnii i można dojść do Ciekawych efektów..
Oczywiście wyobraźnia swoją drogą.. ale praktyka również bedize potrzebna.. bo pierwsza broń napewno nie bedzie spełniała wymogów..
Zrobiłem tonfe, kame ( taką byle jaką :P ), rope dart ( no jeszcze nie do końca zrobione ale będzie dobrze ;) ). Mam nadzieje że uda mi się chociaż część broni zrobić :] . Kiedyś zrobiłem nóż własnej roboty z pręta, kułem go ze 2 tygodnie po godzinke dziennie :) Ale do tej pory gdzieś leży w piwnicy nie oprawiony
Ryuzoku [Usunięty]
a w sumie, wpadl ktos na pomysl zrobienia bomby?bo to w sumie najprostrze, wystarczy troszke wegla, i kilka innych skladnikow ktore zawsze ma sie w domu, evnetualnie da sie w sporzywczym kupic XD
kame to wg mnie nei tak trudno, ale trzeba by noz wykorzystac jakis zeby byla w maire dobra...
MMarciNN [Usunięty]
Bombe ? heh.. no problemów nie ma zbytnich.. szczególnie dobre są bombki o zrobione z HMTd.. skłądniki wcale nie tak trudno dostepne.. a i sposób przygotowania bardzo dogodny.. moc może nie rozwali budynku.. ale buuumm(bo o to chyba chodzi) bedzie ..
W sumie można wszystko zrobić, potrzeba tylko umiejętności i sprzętu.
_________________ Hax
MMarciNN [Usunięty]
Wysłany: 14 Sierpień 2005
Rope Dart to oszczep zaczepiony na lince.. bardzo ciekawa broń.. poszperam i umiesze filmy fory i inne materiały..
add:
tak to wygląda..
Lina miała około 3-4 metrów.. ale bywało że więcej..oczywiście końcówki(cieżarki) mają różny wygląd.. tak samo oszczep mógł być zastąpiony kulą.. (np Kill Bill).. z tego co mi wiadomo pochodzi ta broń z klasztoru Shaolin.. ale głowy nie dam..