ktoś chce abym zrobił hanbo ale nie bardzo sie orientuje jak to wyglada a ja tym bardziej ;] może wiecie cos na ten temat ?
Z tego co wiem to jest to polowa kija Bo ale jak dokaldnie wyglada to nie wiem. Jezeli niczym sie nie rozni w wygladzie to dla mnie bedzie to zwykła pałka.
Hanbo ("pół kij")-kij długości od 90 do 100 cm i średnicy między 2,4 cm a 3 cm. Nazwa wzięła się od tego, iż kij ma długość zbliżoną do przełamanego na pół kija bo. Inne nazwy to sanshakubo i koshigirbo.
Chikubushima Hanbo- Hanbo używane w stylu Chikubushima, dużo dłuższe od zwykłego, osiągało długość 137 cm.
dzisiaj dostałem zamówienie na tambo i w sumie zostałem naprowadzony ze to to samo co hanbo po dłuższej rozmowie zostałem poinformowany że w innych szkołach nazywa się to escrima wiec jak zapytałem jak długość ma być to dostałem odpowiedź 30 cm
szczerze mówiąc to już nic z tego nie rozumiem 3 nazwy które maja oznaczać to samo i 3 różne długości a w każdej szkole wciskają inny "kit"
Escrima to pałki do FMA, a tanbo to pałka do Japońskich sztuk walki. Nie mogę niestety znaleźć "Broni Dawnej Japonii" Serge Mol'a, więc nie mogę ci narazire napisać o Tanbo. Jak coś znajde to powiem :)
temat strasznie przedpotopowy ale sprobuje go troszke rozjasnic
zacznijmy od kijow - definicja umowna ale w zasadzie do walki uzywa sie tylko jednej sztuki i operuje nim przy uzyciu obu rak
bo - dlugosc ok 182cm
jo - 120 -130cm chociaz sa szkoly ktore dopasowuja jo do wzrostu jeo wlasciciela - powinno swobodnie wchodzic pod pache
hanbo - jak sama nazwa wskazuje półbo czyli 90cm
krotsze sa juz palki czyli do walki mozna uzywac dwoch sztuk (ale nie jest to obowiazkiem) i operuje sie nimi w zasadzie jednoracz
kobo - japonski odpowiednik escrimy ok 70cm
tanbo (tambo) najczesciej 50cm ale rozne zrodla podaja tez od 30-70cm
koshinabo 30cm
yawara 15-17 ;-)
to jest taki najprostszy podzial - nie uwzgledniajacy wszystkich dziwnych dodatkow typu lancuch na jednym koncu itp, nie uwzgledniajacy materialu z jakiego dany kij/palka sa zrobione (takebo - bo bambusowe, tetsubo stalowe -ta ostatnia nazwa dotyczy tez maczugi najezonej cwiekami) ksztaltu (okragle, kwadratowe, osmiokatne)
do tego wszystkiego zdarzaja sie wyjatki gdzie nazwy sa zdrowo pomieszane jo ma 2m a bo 1,2m itp
ale mysle ze ten najprostszy podzial spotykany jest najczesciej
_________________ spieszmy kochać ministrów - tak szybko odchodzą