Wysłany: 10 Sierpień 2005 Sploty nerwowe, punkty czy jak to sie nazywa :/
Czy są jakieś książki lub coś gdzie jest opisane jakie punkty jak reagują na ucisk i udeżenia itp. Prosił bym o linki albo opisy nie wiem Tytuły albo kurce sam nie wiem
Yakubu [Usunięty]
Wysłany: 10 Sierpień 2005
Eee, po co ci książki? Bierzesz kolegę, stajecie naprzeciw siebie i próbujecie! Nie ma to jak nauka metodą prób i błędów :P Miłej edukacji życzę!:D
Hehe... żaden z kumpli na to nie pujdzie ;) Ale macie jakieś linki albo cuś ??? Albo jakieś naprowadzenie jak udeżać i wogule :)
MMarciNN [Usunięty]
Wysłany: 12 Sierpień 2005
Jestem tutaj nowy.. i głupio tak zacząć od linków.. ale cóż..
Nie jest to dokładnie to o co pytasz.. ale mniejwiecej się pokryje.. przeszukiwałem kiedyś net i niestety nie znalazłem żadnych list punktów i tekstów na temat ucisków pewnych okolic ciała.. to się bardziej bedzie odnosić do punktów witalnych..
uwaga bo spłoszycie nam panie z forum
...
a swoją drogą dobry pomysl z tą kolezanka :P
_________________ "Jedna rzecz jest tak pewna jak zgon,
My zmienimy się i rzeczy nam drogie zbledną,
Tak jak już zbladły nie raz,
Znikną tak jak piana na wodzie,
Jak na brzegu piach."
poćwiczyłem z kumplem :P Było troche jęków i stęków ( napewno go bolało :P) Raz mi go zwaliło z nóg gdy mu w tylną część łydki zasadziłem :] Ale powiedział że fajnie było ( chyba jakiś masochista :P )
Domyślam się, że chodzi o Atemi? Czytałem o tym trochę. Są to punkty na ciele których naciśnięcie powoduje ból. Stosowało się to w Jujitsu, Aikido i może ciągle się stosuje. Nie które wystarczy przycisnąć palcem, inne atakuje się różnymi brońmi do Atemijutsu. A i nie każdy "czuły punkt" to atemi. Przykłady (sporą część atemi samemu odszukałem, o części czytałem ale nie sprawdziłem) które mogę podać to:
-Tuż za uchem, trochę poniże. Skuteczny do obezwładniania, nie stosuje się go na treningach gdyż częste ataki mogą uszkodzić nerw wzrokowy.
-Skroń
-Są punkty na dłoni- przy łokciu między kośmi ręki (po zewnętrznej stronie) i w drugiej części ręki jakoś tak na spodzie z 2-3 cm od łokcia.
w którejś z książek widziałem rycine z zaznaczonymi atemi. Poszukam, odpale skaner i może zeskanuje.