Tebutje inna nazwa (pacho)był to miecz używany przez wojowników na południowych wyspach pacyfiku, co najciekawsze ostrze składało się z zębów rekina
zapraszam do dyskusji
to raczej nie bylo zbyt wytrzymale - kilka udezeń w jakąś twardszą powierzchnię i zęby się skruszą.
_________________ "Jedna rzecz jest tak pewna jak zgon,
My zmienimy się i rzeczy nam drogie zbledną,
Tak jak już zbladły nie raz,
Znikną tak jak piana na wodzie,
Jak na brzegu piach."
Oj zęby rekina są dosyć mocne, mam trochę skamieniałości, wśród nich zębry rekina które ciągle są twarde mimo wielu milionów lat. Cóż noi tam raczej nie używano zbroi a ten miecz służył do cięcia a nie przecinania więc... mogło to wystarczyć.
A mi się wydaje że po zdjęciu nie możemy wnioskować czy broń jest wytrzymała czy nie. Same zęby rekina są bardzo mocne i tylko ich zamocowanie może mieć jakikolwiek wpływ na wytrzymałość. Nie wiem jakim sposobem były mocowane ale jeżeli ktoś to robił to chyba solidnie. Taką broń widział bym tylko w jednym zastosowaniu - poderżnięcie komuś gardła od tyłu. Zęby rekina świetnie by się do tego nadawały.
hmm... ale mam biznesplana:D
rekinom wyłamane zęby odrastają więc gdybys sobie wykopal basen/akwarium (takie większe:P) na ogródku i sprowadzil sobie jakiegos rekina i tam chodowal i wyrywal mu zęby (to mogloby byc troche niebezpieczne:P) gdy odrosną (ale kilka musialoby zostawiac zeby nie zdechl z powodu braku jedzenia) to mogłbys zrobic nawet niezly biznes na tych tebutje ^^
Jak na brzegu piach."
MMarciNN [Usunięty]
Wysłany: 7 Listopad 2005
Jedyny haczyk jaki znalazłem w tym planie: co sąsiedzi na rekina ?
Co do broni. Ciekawa zabawka, widać niezłe rany musiała zadawać i wręcz pewien jestem że nie chciały się goić tak jak by człowiek chciał. Br.. aż pomyśleć jak poszarpane ciało było po cieciu takim mieczem(a czy to można nazwać mieczem?)
joł żech jest ino ni drypieżny... łot taki sobije karpik :P
Jak na brzegu piach."