ja juz troche odbieglem od tematu bo chodzilo mi nie o to ze bron jest wytrzymalsza gdy jest cięższa, ale o to ze ktos moze WOLEĆ trenowac ciezszym mieczem a nie lzejszym - ja wole ciezki bo to wyrabia lepiej miesnie, a suburi nie chcem kupować. (chociaz fajnie jest tez powalczyc czasem lekka bronia - walka jest szybsza)
_________________ "Jedna rzecz jest tak pewna jak zgon,
My zmienimy się i rzeczy nam drogie zbledną,
Tak jak już zbladły nie raz,
Znikną tak jak piana na wodzie,
Jak na brzegu piach."
Przymierzam się powoli do produckji innych bokkenów a właściwie to tylko z innego drewana. Zastanawiam się nad jatoba albo ipe. W związku z tym prosiłbym o opinie o bokkenach wykonanych z takaich materiałów ( oczywiście jak ktoś ma ).
_________________ "Jedna rzecz jest tak pewna jak zgon,
My zmienimy się i rzeczy nam drogie zbledną,
Tak jak już zbladły nie raz,
Znikną tak jak piana na wodzie,
Jak na brzegu piach."
Fish pisął mi ostanio że ten pierwszy jest cienki jak patyk. No i muszę to potwierdzić że oba sącienkie jak patyki ;] Ale jest o zasługa tego że oba są zwężane od tsuby do końca.
Miał ktoś takie bokkeny ? Jeżeli tak to prosze o opinię
Różnica w cenie wynika z różnicy w cenie drewna? Czy z czegoś jeszcze?
Róznica w cenie to zasadniczo miejsce wykonania czyli Japonia i Tajwan prawdopodobnie. Na drugi miejscu to drewno. Wiekszość bokkenów z japońskiego dębu ma ceny powyzej 100 zł. Pewnie koszty transportu i wszelkie opłaty robią swoje. Mnie też zastanawia dlaczego mimo wszyskto Tajwan jest kilka krotnie tańszy. Ale pewnie chodzi też o wytrzymałość.
Miałem kiedyś taki bokkenSą to bardzo nie typowe bokkeny, bo gdzie się kupi, tam się trafi inny (tz chyba są to podobne, ale robione z innego drewna). Jedne są lekkie, inne cięższe, jedne dużo wytrzymują, inne pękają po paru treningach. Mi osobiście taki bokken po 3 miesiącach treningów pękł w środku i stwierdziłem, że lepiej kupić nowy niż ryzykować,że się kogoś uszkodzi wrazie złamania.
Zdaje mi się, że mam takiego bokkena. Nie narzekam na niego, choć nie używam go tak jak ludzie trenujący inne SW - ćwiczę nim głównie kata i suburi. Nie jest przez to narażony na jakieś ekstremalne warunki ;) Lubię go, bowiem jest trochę cięższy od innych tanich bokkenów, jakie miałem przyjemność trzymać w ręku. A to się (dla mnie) liczy, bo choć trudniej się nim ćwiczy (oczywiście przy wielokrotnym powtarzaniu cięć), to daje to troszeczkę większy realizm :]
Tylko jak zauważyłem nieraz dość znacznie różnią się wagą i kolorem
Dokładnie. Wbrew pozorom to seryjna produkcja bokkenów o takiej samej wadze i wyglądzie nie jest łatwa z tego względy że drewno w jednym miejscu waży wiećej lub mniej niż w innym. Rożnice w wadze to przynajmniej 100 g a co do koloru to te bokkeny są bejcowane ale nikt o tym nie pisze bo są zafoliowane.
Kiedyś robiłem bokken dębowe teraz robię bukowe. Mam też bokkeny sprowadzane w tym min z Japoni. Po kilku testach można stwierdzić że w każdym z tych bokkenów powstają wgniecenia. Głownym problemem według mnie jest kształ. Chodzi tutaj o górę bokkena która w importowanych jest bardziej stożkowa niż np w moich. Nawet przy lekkim starciu w bokkenie japońskim powstają wgłębienia. Myslałem że przy tej klasię sprzetu to już nie wystepuje a skoro jest inaczej to nie wiem dlaczego taka cena
Niedługo będę robił testy bokkenów z pewnego rodzaju skejki która jest bardzo wytrzymała. Ciekaw jestem jak taki materiał sprawdzi się przy produkcji bokkenów.