A co do tematu... Wydaje mi się, że chodzi tu o pewną kwestię odróżniającą Aikido od innych, bardziej brutalnych sztuk walki. Nie mówię, że Aikido jest delikatne, bo można zrobić niemałą krzywdę. Ale jest chyba różnica między tańczącym taniec klasyczny, a gostkiem szalejącym w pogo. Większy nacisk kładziony jest na technikę i wykorzystanie siły przeciwnika, niż na użycie tejże brutalnej siły. Nie wystarcza przywalenie jak najmocniej, lecz wymagana jest pewna finezja. Ale oczywiście mogę się mylić, bo Aikidoką nie jestem...
"Wykończenie" techniki jest tak naprawdę projekcją tego, co masz w sobie. Aikido nie jest ani delikatne, ani brutalne; noż też nie jest ani dobry, bo kroi chleb, ani zły, bo zabija. Aikido jest jak nóż: robi to do czego i jak go użyjesz. Przy wielu technikach MOŻESZ wykonać atemi, ale nie musisz. Jak wykonujesz, to może to być muśnięcie obliczone na chwilowe rozproszenie uwagi, bądź wsadzenie palca w oko.
Wysłany: 9 Luty 2006 Re: AIKIDO - SZTUKA WALKI DLA DŻENTELMENÓW
Cytat:
Nie wiem,jak(i po co?) mozna tak nazwać ksiązke,nosi ten tytuł zapewne dla pozornego przykucia wzroku czytelnika który pomyśli sobie ze zabłyśnie w towarzystwie ,,walcząc jak Dzeltenmen''.
Autorem tej ksiązki jest napewno osoba mojąca dość płytkie styczności ze sztukami walki,jeśli jej wogule w tym tytule przeszlo napisanie ,,dzeltelmenów''.
Jest to chyba typowa Pgr-owska produkcja.......
autorami tej pozycji jest pan Miłkowski oraz pan Makuch, obaj zdecydowanie będący autorytetami w sztukach walki
co do dżentelmeńskości
tak na początku XX wieku za sport dzentelmenow uwazano boks angielski oraz szermierkę
w odróżnieniu od sportow dla prostaków za jakie wowczas uznawano boks francuski (savate) oraz zapasy
wiec pojęcie co jest dla dobrze dzentelmeskie a co nie jest dosyc specyficzne
_________________ spieszmy kochać ministrów - tak szybko odchodzą
Przeczytałem książkę i jak dla mnie była bardzo ciekawa. Jeśli chodzi o jej tytuł, to wg. mnie jest tak nazwana głównie przez filozofię Aikido. W myśl jednej, z głównej z zasad tej sztuki walki: "Przeciwnik nie jest wrogiem ale bratem, który zabłądził".