Trenuję: Ju Jitsu
Wysłany: 17 Maj 2006
"Poza bokkenami do Suburi (machań) stosuje się cięższe Suburito- cięższe o połowę od bokkenów, służące do polepszenia siły i wytrzymałości oraz prostopadłościenne, a nie raz ośmiokątne, bardzo ciężkie tanrenbo do powolnych, siłowych ruchów"
Podręcznik Szermierki Samurajskiej Battodo
Innymi słowy po prostu słuzy do wyrabiania sily, precyzji. Sam przyznam, że miałem okazję poćwiczyć z suburito i po takim treningu zwykły bokken wydawał się o niebo lżejszy...
Ostatnio zmieniony przez Krigan 17 Maj 2006, w całości zmieniany 1 raz
rolland [Usunięty]
Wysłany: 17 Maj 2006
mi to bejsbola przypomina;P
zgodze sie z poprzednikiem ze to bedzie raczej sprzet do wyrabiania sily i precyzji, jak potem zlapie sie cos "lzejszego" to bedzie sie tym wymiatac
Hehe widze, że solidniej zainteresowałeś się moim problemem :P Cóż ciekawe, jak będzie się czymś takim machać, chociaż przyznam, że więcej niż 3-4 kg to na początek chyba byłoby za dużo
Znalazłem kilka ciekawostek. Ze zdjęć widać, że kształ i waga to nie są jakieś konkrety. Każdy ma inne tzn. małe, duże, cienkie grube, kwadratowe lub ośmiokątne. Ja chyba zaczne od kwadratowego :)