Poprzedni temat «» Następny temat
Miyamoto Musashi
Autor Wiadomość
Fish 
Posiada 4 dan

Trenuję: Trenowałem: Iaido/kenjutsu & Oyama Karate
Wysłany: 2 Wrzesień 2006   Miyamoto Musashi

Zagłębiłem sie nieco w temat:
"To ja , samuraj urodzony w krainie Harima. Imie moje Genshin. Nazwisko Fujiwara z rodu strażników krainy Musashi, rodu obdarzonego przydomkiem Shinmen."
We wprowadzeniu do Księgi Pięciu Kręgów tak właśnie się przedstawia, ale badacze ustalili że autorem wstepu jest jeden z uczniów a nie sam Musashi (niestety rękopis się nie zachował - tylko kopie). Historycy przyjmują że Musashi przyszedł na świat w Miyamoto, gdzie znajdowały się dobra rodu Shinmen (potwierdza to dokument posiadany przez władze wioski).
"Musashi Genshin z klanu Shimmen, potomek rodu Akiyama. Po raz pierwszy przybył do Harimy jako trzynastoletni chłopiec, aby stoczyć bój z Kiei Arimą..." Jest to fragment napisu na pomniku wzniesionym na górze Temuki, w Kokurze. Jego fundatorem był przybrany syn Musashiego - Iori Miyamoto.
Zatem historycy uznają, że Musashi rzeczywiście urodził się w Miyamoto.
Ojcem Musashiego był samuraj Takehito Hirata- nauczyciel szermierki na zamku Takeyama, należącym do rodu Shimmen. Później w nagrodę za wygrany pojedynek na drewniane miecze ze sławnym Kempó Yoshioką, Munetsura Shimmen (kasztelan zamku Takeyama) pozwolił mu używać nazwiska klanu - odtąd Takehito był znany jako Munisai Shimmen. Matką Musashiego była Omasa, córka Munesady Iga-no Kami Shimmena, jej najmłodszy syn otrzymał przy narodzinach imię Bennosuke (później znany jako Musashi ;P).
na postawie fragmentu Księgi Pięciu Kręgów "Życie Musashiego Miyamoto" (Arkadiusz Izdebski, Witold Nowakowski)

Tak się pokrótce przestawia historia imon/nazwisk Musashiego :P
Dziękuję za uwagę xD
Znikną tak jak piana na wodzie,
Jak na brzegu piach."

Samurai 
Posiada 1 dan

Trenuję: Obecnie nic :(
Wysłany: 6 Wrzesień 2006   

Heh. Miał fajny styl "Dwóch niebios". Podobno nie walczył uczciwie. Ale i tak go lubię. Dziękuje za uwagę xD

TENGU 
Posiada 1 dan

Trenuję: kouryu bujutsu
Wysłany: 1 Październik 2006   

http://www.dhost.info/ple...showpage&pid=47

Odpowiedz do tematu