Poprzedni temat «» Następny temat
Nasze Polskie osiedla
Autor Wiadomość
Meryl 
Posiada 2 dan

Wysłany: 4 Luty 2006   

Kidyś mieszkałam na takim osiedlu, gdzie było połno żulów (chodzili zawsze do biedronki i Kelerisy kupowali), jak wychodziłam rano na zajęcia, to już siedzieli na ławce i pili, brudni, śmierdzący, czerwoni i pijani... jak wracałam ok 15 to zawsze, ale absolutnie zawsze słyszałam jakieś texty typu: ej mała, może skoczysz na jednego, albo taką to bym... itp. oczywiście zlewałam ich. Z kolei wieczorami już byli w okolicy nie tylko żule... tylko blokersi się zbierali i zwykle jarali trawę na ławce (z nimi to tak lekko nie było), pech chciał, że miałam W-F od 17 do 21a, że jesienią o tej porze bywa już dosyc ciemno, jakieś brzydki krzaki dookoła... grrr Za każdym razem oczywiście zaczepiali głupimi textami, ale często też gonili mnie, a że nogi mam dosyc szybkie, a oni byli nietrzeżwi to jakoś mi się udawało uciec... Moją współlokatorkę raz złapali... ale na szczęście policja to widziała i ją puścili. Póżniej jak już wychodziłam gdzieś po zmierzchu to nigdy sama, albo z nożem (żeby użyc go w ostateczności). Masakra... dobrze, że już tam nie mieszkam :(

Żukson 
Posiada 1 dan

Wysłany: 7 Luty 2006   

Przerąbane byc dziewczynom w dzisiejszych czsach...;/
Jeszcze ładnom.....;/
Bo brzydka to jeszcze ujdzie chociaż to nigdy nie wiadomo...
Ja bym nie cchiał byc dziewczynom ;)
Apropo moja kumpela nosi zawsze gaz albo kastet ze sobą;d

doska 
Posiada 2 dan

Wysłany: 8 Luty 2006   

hmm..u mnie nie na raczej az tak niebezpiecznych dzielic... jak się chodzi wieczorami to zawsze znajdzie sie paru żuli ktrorzy sypia jaimis tekstami... własnie takiego typu jak wymieniłą Meryl..;] ale tak to raczej jest spokojnie. chociaz czasami po roznych festynach jest burzliwie.Była jedna taka sytuacja jak biło się dwóch kolesi, ludzie stali naookolo i sie patrzyli w końcu starszy pan powiedzial do dwóch bijących sie "spokojnie chlopcy ..." a jeden z nich do niego "co ty sie stary wtracasz"[cos takiego] i z kopa mu w klate.. facet polecial na ulice rozwalil glowe.. lezał w szpitalu podlączony do aparatury ale w niedługo po tym umarł.
naprawde ludzie czasami maja nasrane w tych glowach..

angelus88
[Usunięty]

Wysłany: 8 Luty 2006   

Żukson napisał/a:
Przerąbane byc dziewczynom w dzisiejszych czsach...;/
Jeszcze ładnom.....;/
Bo brzydka to jeszcze ujdzie chociaż to nigdy nie wiadomo...
Ja bym nie cchiał byc dziewczynom ;)
Apropo moja kumpela nosi zawsze gaz albo kastet ze sobą;d
Przepuść czasem tekst przez Worda a końcówki om mają być ą, piszmy po polsku. Myślę, że to daje jej naprawdę duży komfort psychiczny bo zanim by wyjęła kastet albo gaz np z torebki już by było po fakcie. Poza tym kastet jest przydatny tak jak pięść: jeśli się nim trafi, a gaz bywa zawodny. Ważniejsze bywa myślenie, np unikanie ciemnych zaułków albo chodzenie w grupie. Nie wpadajmy w paranoję, nigdzie nie idę bo mnie zgwałcą i okradną, srach jest tu niemniejszym wrogiem. Myślę że czasem by się przydało żeby jakaś wojowniczka skopała takiemu cfaniakowi 4ry litery. Czyli kobieta brzydka nie jest w twoim przekonaniu celem, gwałtu może i nie (life is brutal) ale poza tym to chyba wszystko jedno, nie wypowiem się czy chciałbym być dziewczyną bo to nie miejsce na takie wywody.

Krigan 
Posiada 1 dan

Trenuję: Ju Jitsu
Wysłany: 21 Luty 2006   

Podobnie jak niektórzy z was mam przyjemność mieszkać w Nowej Hucie i powiem jedno.

Kluczem do przetrwania jest: ostrożnośc i zapobieganie niebezpiecznym sytuacjom.

Ja mimo mojego jakże młodego wieku (16 lat) juz zostałem kilka razy "zaczepiony" przez pseudo koazków. W większości miało to miejsce w drodze albo na trening, albo kiedy wracałem. Godzina 22 w nocy i wracam z Albertyńskiego na Kombatantów, czyli przechodzę praktycznie przez czarną strefę. Granicę miedzy Wisłą a Cracovią. Na całę szczęście każdą podobną sytuację udało mi się skończyć na dobraniu odpowiednich argumentów. Tylko raz musiałem się bronić, ale na całe szczęście nie przed napakowanymi dwumetrowcami, a dwoma osiedlowymi, lekko wstawionymi nastolatkami.

Od wtedy czuję, że jednak Jiu jitsu może kiedyś uratować mi życie.

wojownik 
Szefu

Trenuję: BOKKEN
Wysłany: 13 Marzec 2006   

I znów kraków na pierwszych stronach gazet - szkoda tylko że znów smierć młodej osoby.

angelus88
[Usunięty]

Wysłany: 13 Marzec 2006   

wojownik napisał/a:
I znów kraków na pierwszych stronach gazet - szkoda tylko że znów smierć młodej osoby.
:?: :?: :?: :?: :?: nic nie słyszałem
update 17:32
no słyszałem ale nie znam szczegółów, podobno kogoś do narutowicza przewieźli, potem na kopernika z nimi jechali, kosy mieli wsadzone w plecy albo w klatkę :shock: , 2 kolesi i jednego nie uratowali, macie może jakieś linki do informacji :?: :?

snake
[Usunięty]

Wysłany: 22 Grudzień 2006   

Słyszałem o Nowej Hucie ale też i o warszawskiej pradze. U mnie na osiedlu jest taki komórkowy złodziej co parkura ćwiczy i szkoli innych w tym mojego kumpla. Przychodzi po mnie ten właś nie kumpel i mówi że idzie ćwiczyć do tego złodzieja (wtedy nie wiedziałem że jest złodziejem) no to poszedłem z nim. Pan L. ( ten złodziej) przychodzi i mówi że zaraz wróci bo musi zadzwonić po swojego kumpla i przy okazji pyta się gdzie mamy komóry i forse. Zaraz Damian (mój kumpel) mówi że jest złodziejem i to się układa. Zaraz wychodzą kumple pana L. i na nasz widok idą z drógie strony bloku wszyscy oprócz jednego który idzie w naszą stronę, więc my w bieg i mieliśmy fuksa bo załapaliśmy się na ałtobus i podjechaliśmy na inne osiedle. Całe zdarzenie miało miejsce tydzień temu (15.12.06) na os.Powstańców Warszawy w poznaniu na po drugiej stronie ulicy, na przeciwko piętrowego parkingu Poznań Plaza, więc widzićie że nie tylko w najgorszych dzielnicach (poznańska wilda)zdarżaja się rozboje na skale osiedlową (jestem kimś ważnm na osiedlu :n ).

rolland
[Usunięty]

Wysłany: 23 Grudzień 2006   

snake napisał/a:
Zaraz Damian (mój kumpel) mówi że jest złodziejem i to się układa. Zaraz wychodzą kumple pana L. i na nasz widok idą z drógie strony bloku wszyscy oprócz jednego który idzie w naszą stronę, więc my w bieg i mieliśmy fuksa bo załapaliśmy się na ałtobus i podjechaliśmy na inne osiedle.

1) za duzo bykow ortograficznych
2) masz bardzo hmm.. inteligentnego kumpla skoro w takie cos dal sie wpakowac(jesli to prawdziwa historia)
snake napisał/a:
(jestem kimś ważnm na osiedlu :n )

i...?
eee... znam pare "waznych" osob, uwazaja sie za waznych bo daja kase starszym na piwo i sa za to "lubiani"

angelus88
[Usunięty]

Wysłany: 27 Styczeń 2007   

komentarz przeniesiony z tematu o sai
MicroIce napisał/a:
hmmm może się zdziwicie mam dopiero 13 lat ale jestem zafascynowany w sztukach walki sai oraz katana. Doszło do tego bo pewnego dnia szedłem wpłacić na swoje konto 1500 zł i napadło mnie kilka dresów i zabrało mi pieniądze.Zacząłem trenować walkę kataną (krótszą mającą 65 cm. Poszedłem na trening walki kataną. O godzinie 20 wracałem do domu wtem napadły mnie 3 osoby w wieku około 25 lat użyłem wtedy tego miecza lecz 1 z nich dotkliwie zraniłem miałem sprawę w sądzie. Postanowiłem ćwiczyć sai do samoobrony bo u mnie jest niebezpiecznie a zarazem nie zrobie nim nikomu krzywdy. Jakie sai polecacie i czy macie do sprzedania w przystępnej cenie?? Bo nowe nie używane są bardzo drogie.jeśli tak proszę napisać na forum.Nie zależy mi na super wypas ale takie dość zadbane którymi się obronie przed dresami których nie mało. :z :k
MicroIce napisał/a:
tonfa mi niezbyt pod pasowuje nie kręci mnie takie coś chcę wiesz być bezpieczny ale zarazem mieć satysfakcję poza tym bardzo sai mi się podobają.Jeśli chodzi o katanę ćwiczę technikę Kenjutsu jedna z łatwiejszych technik.Jeśli chodzi o tamtych idiotów to u nas jest plaga.Mieszkam w małej miejscowości na dolnym śląsku i u nas są tak zwane wojny gangów. 1 gang to kibice wielkiej triady arka crcovia lech a druga to ludzie nieuznający triady.DO bujek dochodzi co dzień rabunków rozbojów mnie pobito 3 razy i raz obrabowali mnie jak w cześniej wspomniałem z 1500 zł. A może ty masz do sprzedania tanio sai?? co?? :k

Ludzie myślą, że jak mają jakiś sprzęt to są zaj******* bezpieczni, i tu popełniają pierwszy błąd, lekceważą przeciwnika. Jeśli kupis sobie sai to zanim nauczysz się nim posługiwać minie minimum kilka miesięcy (o ile nie lat), nie znam szczegółów bo nim nigdy nie ćwiczyłem. Sama broń Ci nic nie da, poczujesz sie lepiej, a jak przyjdzie co do czego będziesz bał się użyć tym bardziej , że już miałeś sprawę, a jak miałeś sprawę to już jesteś w kartotece, pomyśl też o tym że nie jesteś już normalnym obywatelem i możesz być powiązany (jeszcze zależy jak sprawa się skończyła ale mniejsza o to)

Pierwsza zasada samoobrony to PREWENCJA
Jeśli nosisz takie sumy to na Boga czemu nie bierzesz ze sobą rodzica albo chociaż starszego kolegi, tylko miecz.
2 ga zasada, jak masz broń to używasz jej z pełną skutecznością , to już było na forum ale się powtórzę , odpowiedz sobie sam jak można użyć miecza albo sai z pełną skutecznością.
To niestety nie film i tricki typu Elektra nic nie dadzą bo sai też można odebrać, wystarczu dobrze odmierzyć buta w krocze.
Polecam gaz, a jeśli chcesz czuć się bezpiecznie to trenuj coś kontaktowego bo jak sam stwierdziłeś katana Ci się na ulicy nie przydała. Nie chodzi o to żebyś byś świetny ale jak posparujesz z kimś większym prawdopodobnie mniej się będziesz bał.
Może o 20 jest jeszcze wcześnie (ale w zimie już jest ciemno), ale czy napewno wybrałeś najbezpieczniejszą drogę aby wpłacić tą kasę ?? Nie udzielam tutaj rad , sam musisz dojść do rozwiązania.

Wszyscy mieliśmy kiedyś 13 lat, nie przejmuj się to minie
Ostatnio zmieniony przez angelus88 27 Styczeń 2007, w całości zmieniany 3 razy  

MicroIce 
Posiada 1 dan

Trenuję: Walkę mieczem katana, (trenuję) sai

ale postarajcie się mnie zrozumieć to nie jest tak że kilka miłych uśmiechów i już wracasz do domu bez żadnej zaczepki jeśli chodzi o sai to wiem że to trwa nauka ale w końcu trzeba zacząć bo to nie jest tak że odczekam miesiące kupie sai i się okrze że umiem tego się nie przyśpieszy, ale jak nie zacznę to samo nie przyjdzie, a ta broń bardzo mnie intryguje oraz interesuje.

Ps.Aha widze że piszesz o tej sprawie sprawa została wygrana na moją korzyść bo użyłem tego w obronie własnej, a że już kiedyś miałem podobne przypadki lecz wtedy nic nie potrafiłem i nie miałem się czym bronić.No ale jak nie chcecie mi pomóc w tej kwestii ja po prostu pytałem się kto by mi mógł odsprzedać tanio sai nic więcej. Aha i przecież rodzice albo koledzy nei będą za mną chodzili cały czas a doszło do zbiegu okoliczności bo akurat wracałem z tego treningu dlatego miałem przy sobie wakisashi.
Ostatnio zmieniony przez MicroIce 27 Styczeń 2007, w całości zmieniany 2 razy  

angelus88
[Usunięty]

Ja mam 174 z grzywką 177 , ważę 59 kg , czyli jestem mniejszy od Ciebie w kwestii masa/wiek te składowe nie pokrywają się za często. Chcesz kupić sai i nosić je przy sobie, nie będę Cię zniechęcać, piękna broń, to nie mój wybór tylko Twój ale nie mówimy już w tedy o samoobronie, bo nie ma takiej opcji w moim pojmowaniu Self-Defence. Jeśli chcesz używać broni takiej , noś taką jakiej nie zawahasz się użyć. Ja dla przykładu bardzo lubię nóż motylkowy, jest po prostu świetny, lubię się nim bawić, ale nigdy nie biorę go ze sobą bo bałbym się go wyciągnąć, zostało mi zakodowane, że jak już użwywać to tylko skutecznie.

Dobrze, że taki był wyrok, jednak polskie prawo czasem jest sprawiedliwe.
Ostatnio zmieniony przez angelus88 27 Styczeń 2007, w całości zmieniany 1 raz  

MicroIce 
Posiada 1 dan

Trenuję: Walkę mieczem katana, (trenuję) sai

jo0 w 100% się z tobą zgadzam ale nie będę wiedział czy mi podpasuje jeżeli nie spróbuję, ale pytanie zadawałem inne czy wiesz gdzie kupie w taniej cnie??

angelus88
[Usunięty]

Wysłany: 28 Styczeń 2007   

MicroIce napisał/a:
hmmm może się zdziwicie mam dopiero 13 lat ale jestem zafascynowany w sztukach walki sai oraz katana. Doszło do tego bo pewnego dnia szedłem wpłacić na swoje konto 1500 zł i napadło mnie kilka dresów i zabrało mi pieniądze.Zacząłem trenować walkę kataną (krótszą mającą 65 cm. Poszedłem na trening walki kataną. O godzinie 20 wracałem do domu wtem napadły mnie 3 osoby w wieku około 25 lat użyłem wtedy tego miecza lecz 1 z nich dotkliwie zraniłem miałem sprawę w sądzie. Postanowiłem ćwiczyć sai do samoobrony bo u mnie jest niebezpiecznie a zarazem nie zrobie nim nikomu krzywdy. Jakie sai polecacie i czy macie do sprzedania w przystępnej cenie?? Bo nowe nie używane są bardzo drogie.jeśli tak proszę napisać na forum.Nie zależy mi na super wypas ale takie dość zadbane którymi się obronie przed dresami których nie mało. :z :k
czerwone literki w tym temacie , reszta została w temacie o sai, odniosłem się do kwestii o której miałem jakiekolwiek pojęcie , tyle w tej kwestii, uważam temat za zamknięty pod tym względem. Ceny >80zł LINK
Ostatnio zmieniony przez angelus88 28 Styczeń 2007, w całości zmieniany 5 razy  

rolland
[Usunięty]

Wysłany: 30 Styczeń 2007   

MiroIce, dobrze zrozumialem?
ktos Cie napadl i zabral 1500zl ktore miales wplacic na konto? (nie wiem po co pisales ze na Twoje konto), ja bym tyle kasy 13-letniemu dziecku nie dal.
Potem po treningu(pisales ze poszedles na trening, wnioskuje ze jeden), wracales do domu i zaatakowalo Cie 3 gosci po 25 lat, tak? co to za goscie ze nie dali sobie rady z 13-latkiem? Bogowie... Potem miales sprawe w sadzie? i nic niby? w dodatku ten proces musial troche trwac, zwykle ok. roku, a osobom ponizej 13 roku zycia nawet zarzutow nie mozna przedstawic...
cos krecisz, tak mnie sie wydaje;/

Odpowiedz do tematu