Poprzedni temat «» Następny temat
czy dawni samuraje byli kimś w rodzaju współczesnego dżentel
Autor Wiadomość
Nefretete3 
Posiada 1 dan

Trenuję: IAIDO
Wysłany: 18 Styczeń 2007   

:)
Sądzę iż niewiele wniosę mądrego w to forum.... wszak moje wojowanie to dopiero początek drogi....
Gdzieś czytałam, na jakimś forum, o relacjach samuraj(mężczyzna) a kobieta..:)...
Jak myslicie: czy dawni samuraje byli kimś w rodzaju współczesnego dżentelmena czy raczej maczo...?
:))
A może żadnym?

angelus88
[Usunięty]

Nefretete3 napisał/a:
:)
Sądzę iż niewiele wniosę mądrego w to forum.... wszak moje wojowanie to dopiero początek drogi....
Gdzieś czytałam, na jakimś forum, o relacjach samuraj(mężczyzna) a kobieta..:)...
Jak myslicie: czy dawni samuraje byli kimś w rodzaju współczesnego dżentelmena czy raczej maczo...?
A może żadnym?
Relacje były, sa i będą : różne, nie wiem jak było dawniej, bo nie dane mi było żyć w tamtych czasach, ale dziś są sami samurajowie-dżentelmeni, zwłaszcza Ci obecni na forum ;) :kij :!:

wojownik 
Szefu

Trenuję: BOKKEN

wydzieliłem nowy temat...

angelus88
[Usunięty]

wojownik napisał/a:
wydzieliłem nowy temat...
Woju działa z szybkością błyskawicy. <wow>

Nefretete3 
Posiada 1 dan

Wdzięcznam Wojownikowi za wydzielenie tematu i angelusowi za .... dżentelmeństwo:)
Nie przeraża Was kobieta z mieczem?
;)

MMarciNN
[Usunięty]

Nefretete3 napisał/a:
Wdzięcznam Wojownikowi za wydzielenie tematu i angelusowi za .... dżentelmeństwo:)
Nie przeraża Was kobieta z mieczem?
;)
Owszem, przeraża.. tak samo jak kobieta za kierownicą BMW ;). Ale to tylko stereotypy.

Myślę, że stereotypy warto łamać, wnosi to nutke nowości, aczkolwiek bez przesady. Kobieta z mieczem OK, ale samuraj-samica jakoś mi się nie widzi.

LesioS 
Posiada 3 dan

Trenuję: Aikido
Wysłany: 19 Styczeń 2007   

Ale mistrzowie naginaty (bądź co bądź jest to broń koryu) są właściwie... mistrzyniami :)))

Nefretete3 
Posiada 1 dan

heh MMarciNN....
a gdyby taka kobieta jeździła lepiej od Ciebie i ... poslugiwała się (ze tak to brzydko określę) nieźle mieczem...?
myslę, ze to strach niektórych mężczyzn przed tym, że kobiety również potrafią:))

ue 
Posiada 1 dan

Trenuję: Narazie nic

Nefretete3 napisał/a:
heh MMarciNN....
a gdyby taka kobieta jeździła lepiej od Ciebie i ... poslugiwała się (ze tak to brzydko określę) nieźle mieczem...?
myslę, ze to strach niektórych mężczyzn przed tym, że kobiety również potrafią:))

Ja bym tego nie nazwał strachem przed tym, że kobieta "też potrafi" tylko przed tym, że może być lepsza w rzeczach niby typowo męskich.

BTW. Mój pierwszy post więc witam wszystkich.
Ostatnio zmieniony przez ue 19 Styczeń 2007, w całości zmieniany 1 raz  

MMarciNN
[Usunięty]

Ejj, ja wyraźnie napisałem że jestem za łamaniem stereotypów, które teraz mi z usta wkładacie ;D Ja się z wami nie bawie w takim wypadku ! :P

Chodziło mi o to, bo raczej nie każdy zaczail co mialem na myśli, że kobieta może wywijać mieczem i mieliśmy takie gdy jescze na treningi bractwa chodziłem, ale oklreślić Kobiety mianem Samuraja albo Rycerza bym jakoś nie umiał. Może być mistrzynią w tym co robi, może nosić i walczyc druręcznym mieczem dla olbrzymów, ale nadal według mnie, to za mało by kogoś nazwać samurajem.. jakoś myśle że ten tytuł powinien być zarezerwowany wyłącznie dla mężczyzn.

angelus88
[Usunięty]

Tak MMarciNNie, żadna kobieta w dawnych czasach nie mogła być samurajem, nie ma już prawdziwych samurajów :| , współcześni zamienili kimona na dresiki, miecze na najeczki i śmigają po Paryżu :twisted :mrgreen: :twisted , nie nazwałbym osób trenujących Iaido czy Kendo samurajami , to po prostu osoby trenujące Iaido.
Ostatnio zmieniony przez angelus88 19 Styczeń 2007, w całości zmieniany 1 raz  

major1988
[Usunięty]

Wysłany: 8 Sierpień 2014   

U mnie kobiety w domu to lepiej jeżdżą ode mnie.Dzisiaj dżentelmena nie nazwał bym samurajem, prędzej wojownika MMA

niedozwolonanazwa 
Posiada 1 dan

Trenuję: MT
Wysłany: 4 Wrzesień 2014   

Wojownikiem MMA? NI jak ma się to do rzeczywistości,nie przypominam sobie aby samuraj walczył w parterze,poza tym oni mieli swój honor,pewne zasady.w MMA masz wszystko pomieszane,wręcz chaotyczne.

Odpowiedz do tematu