Poprzedni temat «» Następny temat
wszystko o tpsa i łączach internetowych
Autor Wiadomość
MMarciNN
[Usunięty]

Wysłany: 7 Kwiecień 2006   

Właśnie dzisiaj przyszła do mnie oferta od TP. Jak to bywa u nich, co półroku jest albo zwiększenei prędkości łącza DSL albo obniżenie cen. Tym razem mnie miło zaskoczyli bo obniżyli ceny i zarazem zaproponowali promocje w której zwiększając o 8 razy prędkość mojego łącza bede płacił tyle ile aktualnie płace. Co daje przejście z 1 Mbit/s na 8 Mbit/s. Zastanawiam się jak ja to wykorzystam. Może lepiej będzie jak zwiększe tylko do 4 Mbit/s i będę płacił o jakieś 23 zł mniej ? Tzn na całą sieć. Ja osobiście niczego nie płace. Za opiekowanie sie serwerem i siecią, jesteśmy zwolnieni z opłat. Użytkownicy się zrzucają na miesiączną opłate i na prąd jaki zużywa serwer(bo stoi w moim mieszkaniu). Użytkowników jest 9. I mam teraz dylemat. Przy łączu 1 Mbit/s czasami narzekali, jak ktoś odpalił Azureusa, Emula i jeszcze jakiegoś P2P na maksa nie dbając wcale o ilość połączeń. Ale ogólnie to im net śmigał wyśmienicie i to chwalili. Jedynie prędkość wysyłania była biedna, bo 32 kbytes/s łatwo dało się wypełnić, a gdy to następywało cały transfer downloadu spadal do zera(problemy z priorytetowaniem pakietów na łączach aDSL). Teraz by było 8 Mbit/s downloadu i 640 kBit/s uploadu.

Co myślicie ? 4Mbit czy 8 Mbit ? różnica tylko 23 zł, co daje jakieś 2,5 zł różnicy na jednego użytkownika. A to zawsze jest 8 mbit a nie 4.

wojownik 
Szefu

Trenuję: BOKKEN

2,5 zł to nie są żadne koszty jak masz taką mozliwośc to zmieniaj na 8. Tylko sprawdz dobrze czy cos nie pisze taki drobnym druczkiem że go nie widać :)

Ja nie mogę wykorzystać mojej neostrady a co dopieor takiego giganta :)))

Kenji_Ogura 
Posiada 1 dan

wojownik napisał/a:
2,5 zł to nie są żadne koszty jak masz taką mozliwośc to zmieniaj na 8. Tylko sprawdz dobrze czy cos nie pisze taki drobnym druczkiem że go nie widać :)

Ja nie mogę wykorzystać mojej neostrady a co dopieor takiego giganta :)))
Ja mam zwyklego neo, ssie mi z netu cały czas 24h/dobe :D Mam nawet Zagubionych I seria :D :piwo :piwo

MMarciNN
[Usunięty]

Aa.. jednak trzeba było dokładnie poczytać. Nie jestem pewien, ale chyba nie bede mógł skorzystać z tej propocji, bo obejmuja ona raczej tych którzy mają DSL na umowie na czas określony. Śmieszne bo jest to promocja dla stałych klientów którzy posiadają tą usłyge od 31 grudnia 2004 roku. Co za róznica czy Ci co mają na określony umowe czy nie określony. Spytam się ich jeszcze.

I pomyliłem się jeszcze w obliczeniach. & zł jest różnicy między 4 Mbit a 8 Mbit. Ale to i tak nadal jest malutko.

wojownik 
Szefu

Dla mnie to trochę mało realne aby rozdawali tyle bitów za darmo :) Pewnie zrobili taka promocje by nikt z niej nie mógł skorzystać.

MMarciNN
[Usunięty]

Eee nieeee.. to nie jest tak jak myslisz. DSL TP jest usługą dla biznesu. Jeśli chodzi o oferty biznesowe to TP stara się o klienta jak może. Jak pisałem raz na półroku jest jakaś zniżka cen, lub podwyżka transferu. Ja miałem na początku 512 kbit/s. Teraz mam 1024 i to jeszcze taniej niż wczesniej te 512 ;). (weź pod uwage wejście VATu).

TP akurat tutaj rozdaje darmowe Mbity. Niedawno jeszcze dla wsyzstkich którzy mieli łącze 2 Mbit, za darmo dali 4 Mbit ;), a reszcie obniżyli ceny.

Ryuzoku
[Usunięty]

Wysłany: 8 Kwiecień 2006   

hmm, wg mnie jak na kilkuosobową sieć 8mb powinno być najlepsze, zwłaszcza ze nei masz duzej roznicy cenowej, no i chociaz nikt ci nie bedzie narzekal(a chociaz nei powinien zbyt predko)...
co do promocji w tepsie-ta, daja ich duzo i fajne, tylko trzeba uwaznie czytac rachunki, bo jak ja chcialem z 1mb zrobic sobie 2,5mb (placil bym mniej a mial bym lepiej) to mi jeszcze zmniejszyli transfer na drozszy po dwoch miesiacach jak sie wnerwilem i do nich poszedlem (dlatego wg mnie neozdrada to syf)...

MMarciNN
[Usunięty]

Ryuzoku napisał/a:
co do promocji w tepsie-ta, daja ich duzo i fajne, tylko trzeba uwaznie czytac rachunki, bo jak ja chcialem z 1mb zrobic sobie 2,5mb (placil bym mniej a mial bym lepiej) to mi jeszcze zmniejszyli transfer na drozszy po dwoch miesiacach jak sie wnerwilem i do nich poszedlem (dlatego wg mnie neozdrada to syf)...
I tu masz racje. Neostrada tepsy i promocje jej dotyczące to jedna wielka ściema. To co oin tam proponują zawsze ma jakiś haczyk. A to musisz zmienić abonament na większy, a to nie możesz tego zrobić odrazu bo abonament zmienią w wyprzedzeniem miesiecznym, ale wtedy to juz nie bedzie tej propocji i będziesz płacił w normalnych gigantycznych cenach, a nie tak jak ładnie było napisan ena ulotce. Dobrze że brat się domyślił i zapytał, bo w biurze obsługi klienta nic a cni o tym mu nie wspomniała, ale umowy do podpisania podsunęła ;).

Trzeba uważać. Przy DSLu akurat się o to nie trzeba martwić. Jak dotychczas mnie nie zawiedli.

wojownik 
Szefu

MMarciNN napisał/a:
Trzeba uważać. Przy DSLu akurat się o to nie trzeba martwić. Jak dotychczas mnie nie zawiedli.
A co bys zrobił jak byś miał Dsl tylko dla siebie ? Opłcał byś tyle ze nat czy wtedy z konieczności była by neostrada?

MMarciNN
[Usunięty]

Wtedy niestety albo bym na chama szukał użytkowników.. nawetbyłbym skory wykupić sobie pasmo i nadajnik do radiówki ;).
Jak by to nie wyszło to niestety neostrada.(zakładając stan aktualny, gdzie nie mamy ani chello, ani żadnej innej alternatywy). Bo sieci osiedlowe to shit jakich mało. Gorszy nawet od neostrady.

Fish 
Posiada 4 dan

Trenuję: Trenowałem: Iaido/kenjutsu & Oyama Karate
Wysłany: 17 Kwiecień 2006   

moje zdanie o neostradzie coraz bardziej sie pogarsza - od chyba piątkowego wieczoru do sobotniego nie miałem neta - po prostu nagle siadła neostrada i nie chciała wstać -.- niektorzy na osiedlu nie mieli neo az do niedzieli rano (w sumie to jednak nie mialem tak źle:P).
Znikną tak jak piana na wodzie,
Jak na brzegu piach."

MMarciNN
[Usunięty]

Wysłany: 17 Kwiecień 2006   

Przeczytaj uważniej umowe, którą podpisałeś. Jest tam zawarty punkt że TP zastrzega sobie prawo do naprawy, modernizacji i prac związanych z siecią w nocy z piątku na sobote. Prace mogą się przedłużyć. ;)

wojownik 
Szefu

Wysłany: 6 Maj 2006   

Ja właśnie miałem pierwszą przerwę która trwała około 10 godzin. Dobrze że w nocy :)

MATI 
Posiada 2 dan

Wysłany: 14 Lipiec 2006   

a ja mam chello 2 MB i jestem zadowolony. Awarie mieli moze z 1 . szybko śmiga. jak ktoś ma kablówke w upc to polecam chello clasic parametry 2 MB ściąganie 384 kb wysyłanie czyli w praktyce ściagać moge 244 KB tyle max wyciągam a wysyłanie 46 KB max.

te 2 MB to jest ale u nich na serverze w praktyce jest 1,8~

srednio jak sciagam jakies sterowniki czy cos w tym stylu z szybkich serwerów to 230-240 leci KB a wysył 42-44 KB tyle osiągam wysył chciałbym aby był szybszy jest to wazne jak sie działa w sieci bit torrent.ale i tak jest spoko. polecam

Fish 
Posiada 4 dan

Trenuję: Trenowałem: Iaido/kenjutsu & Oyama Karate
Wysłany: 15 Lipiec 2006   

a opłaty?
Znikną tak jak piana na wodzie,
Jak na brzegu piach."

Odpowiedz do tematu