Wysłany: 27 Grudzień 2005 wszystko o tpsa i łączach internetowych
wojownik napisał/a:
Zapytam wprost. Czy warto zkładać neostradę ? Proszę o uzasadnienie wszelkich za i przeciw.
Woju-zaklinam Cie, nei zakładaj tepsy!!
moje uzasadnienie?doświadczenie, tzn. net wymaga debilnego programu-ktory sam z siebie sciaga wirusy, jest drogi, modem jest do D...i sie czesto psuje, limity są przez TPSa podkrecane, tzn nabijają sie szybciej, a poza tym to coś przez co zrezygnowałem bo stwierdzięłm że są śmieszni:
weszła nowa tepsa, tańsza, i szybsza, więc zmieniłem, nowy net miał być po 2 dniach od oddania umowy. Od oddania umowy minęły dwa miesiące, rachunki przychodziły większe, a net był nadal stary i wolny, więc zadzwoniłem, po telefonie obiecano mi ze to sie poprawi lada chwila-kolejny miesiąc nadal był wolniejszy net. kiedy zdecydowałem sie zrezygnować, pani w okienku powiedziała że ja mam chyba net na okres 24miesięcy (chociaz wiem ze mam bezterminowo, rezygnuje keidy tylko chcę) i ze nei moge, w tym momencie dostała ode mnie piękną wiązanke i chyba sama stwierdziła że wiem co mam...
do tego obsługa naprawy od netu i informacja są takie ze mozna paść ze smiechu, wiem bo bawiłem sie tym u kumpla, dzwoniło sie o 22 w nocy, i zaklinało kobiete zeby nie odkładała słuchawki, bo potem łączyłeś sie z inną osobą i trzeba było zacząc naprawe od nowa,i tak w kółko...
to były wady, plusy?tepsa jest niemal wszedzie dostepna...
podsumowujac-TPSA i ich NEOZDRADA i złodzieje, oszuści, i nie warto tracić pieniędzy, nerwów i zdrowia na takie żarty. do tego jezeli pojawiają sie problemy to najlepiej radzić sobie samemu, a poza tym jezeli jakis internet w polsce ma problemy to wlasnie neozdrada.Do tego program jaki zalecają do łączenia sie z netem należy najpierw wywalić ,a potem przeskanowac dysk w poszukiwaniu wirusów...
Woju, pisze ot z własnych doświadczeń, więc możeszm i wierzyć, miałem tepse przez około dwa lata, i często miewałem jakieś problemy, a jak chciałem zrezygnować to jeszcze mnie chcieli oszukiwać-co robili stale...
tpsa to jakiś żart, a nie poważna firma rozpowszechniająca internet...
a od kiedy zmieniłem net na chello-miodzio, do tej pory tylko raz była awaria, ogólno polska i bardzo za nią przepraszano, net jest tańszy (nawet po doliczeniu do tego ceny za kablówkę) szybszy, ąłdniej chdozi, i nei musisz się łaczyć co włączenie komputera, tylko net działa u Ciebie 24h/dobę, i jakby tego było mało mają porządny servis, i jezeli ci sie cos rozwali, to do sprawy podchodzą po ludzku i tłumaczą przez telefon co robić...
czyt. neozdrade szanownie odradzam...
Ostatnio zmieniony przez wojownik 8 Kwiecień 2006, w całości zmieniany 1 raz
Yakubu [Usunięty]
Wysłany: 27 Grudzień 2005
Jedyny plus neostrady - dostępność i łatwość instalacji. Potem same minusy. Już było powiedziane - są limity, które jakoś dziwnie szybko się nakręcają... Po drugie łącze nie jest symetryczne. Po trzecie jest drogo - jeśłi podpiszesz umowę na czas nieokreślony to jest totalnie drogo, jak na określony, to po prostu drogo :] I wszystkie zmiany trzeba wprowadzać z ponad miesięcznym wyprzedzeniem. Np. podpisałeś umowę na rok - jeśli nie przeczytasz dokładnie umowy pomyślisz sobie, że po roku umowa się rozwiązuje i już. A tu nie - mają haczyk. Jak z ponad miesięcznym wyprzedzeniem nie wypowiesz umowy, która zawarta jest niby na czas określony, to oni automatycznie przedłużają ją po wygaśnięciu, na umowę na czas nieokreślony, czyli net masz dalej, i drożej płacisz No i oczywiście wszystkie promocje, o których trąbią nie będą się ciebie tyczyły gdy już będziesz miał Neo. Np. miałeś umowę roczną, kończy się rok i akurat jest promocja z większą przepustowością za 1 zł miesięcznie przez pół roku. Chcesz sobie podpisać umowę na tę opcję, a dopiero w okienku dowiadujesz się (że wcześniej nigdzie tego nie napiszą!), że jest to oferta jedynie dla nowych użytkowników, którzy po raz pierwszy zakładają Neo... Takich przygód jest więcej :]
Ja już staram się od 2 lat namówić staruszków do skasowania stacjonarnego, bo mamy komórki. I wreszcie mi się udało ich przekonać. Czekam jeszcze pół roku na koniec umowy Neoi mówię tepsie papa
MMarciNN [Usunięty]
Wysłany: 27 Grudzień 2005
Ja akurat mam łącze DSL 1 MBit od Telekompromitacji. Trzeba przyznać żę jeśli chodzi o moje DSL to nie ma najmniejszych problemów. Awarii nie ma wcale, przepustowość idealna zawsze, nie ma limitów i jest stały IP. Jedynymi wadami jest asymetryczność łącza(1024 wejściowe, 256 wyjściowe). No i niestety priorytetowanie pakietów jest niezbyt dobrze przemyślane. Gdy się coś wysyła w maks prędkością, net pada całkowicie(nawet strony nie działają.. pingi się gubią). I z tego powodu trzeba indywidualnie priorytetowanie pakietów sobie jakoś ustawiać, albo po prostu ograniczać wysyłanie( i po co mi 256 jak nie moge z nich skorzystać ?). Cena też troszke rozwalająca, ale dzieląc to na ludzi w bloku nie jest tak źle za pewny i stały internet.
Co do neostrady. Badziewie, totalna porażka, innymi słowy tego określić nie można. Z ciekawości kiedyś liczyłem w jakim czasie jest się w stanie wykorzystać limit neostrady 2 Mbity. No i łądnie bo w 40 godzinek ściągając z prawie maksymalnym transferem jesteś w stanie wykorzystać całość. Pozatym wszyscy wiemy że Telekompromitacja bardzo lubi dodawać gigabajtów do transferu :). Po prostu czasami przez kilka dni nie urzywajac komputera jesteś w stanie ściągnąć 10 GB, nie wiedzieć czemu i jak :). Był nawet przypadek gdzie koleś miał ściągnięcie 10 GB dwa dni po tym jak mu net podłączyli, zaś śmieszne to było bo on miał łącze neo 128 :). Prosty rachunek.. nie da się tylu danych ściągnąć. A kłócenie się i udowadnianie nic nie pomogło.. a koleś był zawzięty.
Jednym słowem odradzam cokolwiek z telekomunikacją.. syf był i będzie..
PS. to juz nie jest Telekomunkjacja Polska SA. Końcówa Spółka Akcyjna już nie istnieje, ponieważ nie jest to już spółką akcyjną. TP zostałą wykupiona przez bodajżę Francje
jest jeszcze 1 fajny hak - jak sie chce przedluzyc umowe czy zrezygnowac - to trzeba to zrobic przed 20 dniem miesiaca (tego ostatniego w ktorym jeszcze obowiazuje umowa) bo inaczej (po 20) umowa przechodzi na czas nieokreslony i trzeba za 1 miesiac zaplacic abonament prawie jeszcze raz wiekszy (tak mnie złapali -.-) poza tym neostrada czesto sie rozłącza i zdarzaja sie awarie (chociaz tutaj wiele zalezy od naszej centrali) i czasami dziwnie wooolno chodzi (nawet jak nic nie sciagam:/)
edit: a męczę się z nią bo cieżko u mnie o jakas inna opcje - chello nie ma, a innymi opcjami sa tylko radiówki (a takowej nie chcę)...
_________________ "Jedna rzecz jest tak pewna jak zgon,
My zmienimy się i rzeczy nam drogie zbledną,
Tak jak już zbladły nie raz,
Znikną tak jak piana na wodzie,
Jak na brzegu piach."
A co powiecie o SDI z tp oczywiście. Z tego co się orientuje to ok 160 miesiecznie
SDI ? miałem przez chyba dwa lata. Spoko, bo się nie psuło ani nie był problemów z awariami. Dokładnie jak z DSLem, bo do tego masz stały IP. Ale kurka co Ty chcesz zdziałać przy 115 kB/s ? Pozatym.. SDI jeszcze instalują ? myślałem że już zrezygnowali z tych usług.
Miesięcznia cena SDI to 102 zł(125 zł z VATem)
Miesięcznia cena DSL to (brutto)
Chce miec tylko stały dostep do netu a nie potzrebuję zawrotnych prędkosci ;] Obecnie ma radiówke i zadko kiedy jest te 128 które powinno być. Dlatego myslę że jak bym miał te 128 to by mogło być.
Problem tylko taki że nie mam w domu tp tylko jakies multimedia czy coś takiego ( zmieniała się nazwa kilka razy) Dlatego wypytuje o tp bo zanim założe net muszę założyć zwykły tel w tp a co za tym idzie zmiana numeru we wszysktich urzedach
SDI zakłądali u nas w podstawówce rok temu więc mysle że jeszcze by sie dało. A ile za DSL się płaci ?
Chce miec tylko stały dostep do netu a nie potzrebuję zawrotnych prędkosci ;] Obecnie ma radiówke i zadko kiedy jest te 128 które powinno być. Dlatego myslę że jak bym miał te 128 to by mogło być.
Problem tylko taki że nie mam w domu tp tylko jakies multimedia czy coś takiego ( zmieniała się nazwa kilka razy) Dlatego wypytuje o tp bo zanim założe net muszę założyć zwykły tel w tp a co za tym idzie zmiana numeru we wszysktich urzedach
SDI zakłądali u nas w podstawówce rok temu więc mysle że jeszcze by sie dało. A ile za DSL się płaci ?
Cennik masz post wyżej.. po prostu nie wiedizałem że tak szybko odpowiesz...
Zaś co do DSI.. instalują nadal bo przed chwilką sprawdzałem.
Numer aktualnie przechodzi.. weszła ustawa o tym żę twój numer jest stały. Albo weszła albo wejdzie.
Jak już na chama potrzebujesz stały to polecam Ci DSL 250 Bo i prędkość niewielka a cena też niezbyt gigantycnza
Numer aktualnie przechodzi.. weszła ustawa o tym żę twój numer jest stały. Albo weszła albo wejdzie.
No ale nie wiem czy tylko dla komórkowych czy dla stacjonarnych tez. No ale musze cos pomyślec nad zmianą bo po dwóch dnaich przerwy mam okropne zaległości a z radiówką to za zawsze jest cos do du... i nie pomaga to że nie ma ograniczenia w szybkości.
Woju, naprawde, najlepiej sprawdź chello albo coś takiego...
radiówek nei lubie, tepsy tym bardziej, a dsl to wogole drogi jak widze...
eventualnie pomyśl o jakimś blue konnekcie-tylko do stacjonara musisz kupić przejściówke na karte...
a płaci sie mniej, i wygodne bardoz jezeli masz laptopa...
Woju, naprawde, najlepiej sprawdź chello albo coś takiego...
radiówek nei lubie, tepsy tym bardziej, a dsl to wogole drogi jak widze...
eventualnie pomyśl o jakimś blue konnekcie-tylko do stacjonara musisz kupić przejściówke na karte...
a płaci sie mniej, i wygodne bardoz jezeli masz laptopa...
W związku z tym że ostanio mam przynamniej raz w tygodniu awarię netu na 1 lub dwa dni to muszę to koniecznie zmienic ale nie chce zakłądac innego łącza radiowego bo do tego nabrałem jakiegoś wstrętu. Dlatego musicie mi doradzić czy warto brac tą neostrade ale ja mysle tak min 512 albo jak sie da to 1024. Czy ktoś ma takie łacza i czy mógłby je opisac w miare dokłądnie podczas ściągania no i ogólnej pracy w necie ? Nie chodzi głownie o otwieranie stron ale o prace na serwerach itp.
No i założyem neo i moje pierwsze wrażenia są takie że tp nie wie co sie u nich dzieje bo teoretycznie neo powinna działac już w piatek a nie działała i dzisiaj miał przyjechać serwis sprawdzac linie. Ale wczoraj okazało sie że neo działa. Według mnie to było celowe działanie aby nie dostac 10 GB dodatkowego transferu który należał się za szybką rejestrację.
Pierwsze wrażanie pozytywne choć ograniczenie wysyłania jest zauważalne. Mam nadzieję że będzie zawsze działać.
Doska chce zkładać neostrade co można było przeczytać na czacie a Yakubek mówi że nie warto. Wiele osób mówiło aby tego nie zakładac bo nie warto. Ja mam juz trzeci miesiąc neo 512 i nie mam z nią żadnych problemów: stała szybkość, żadnych przerw trwających dłużej niż 10 sekund bo takowe były 3 w psotaci że połączenie zostąło przerwane i nie mozna było się połączyć ponownie, ale jak pisałem to nie więcej niż 10 sekund. Jeszcze co może sie przytrafic to chwilowe powolne otwieranie się stron www ale to też chwilowe. Nie wiem czemu się tak dzieje ale w tym samym czasie mozna ściągac z normlaną prędkością. Może to poprostu serwery na któych są te strony. Transfer 15 Gb jak dla mnie to wystarczający. Jezzcze nigdy nie przekroczyłem 2 gb a w tym miesiącu uruchomiłem osła aby ich troche wykorzystac ;P Ogólnie to polecam 512 a o innych szybkościach nie będę sie wypowiadał. Ale z tego co mam to wydaje mi się że 128 się nie opłaca zakładac bo będzie bardzo małą prędkość wysyłania.