Poprzedni temat «» Następny temat
Szkola Ninjutsu daleko, co zrobic?
Autor Wiadomość
Shinobi 
Posiada 1 dan

Trenuję: Ninjutsu
Wysłany: 15 Sierpień 2010   Szkola Ninjutsu daleko, co zrobic?

Hej... chcialbym niezmiernie trenowac Ninjutsu ale jedyna szkola jest daleko mnie... moze ktos by mi pomogl i powiedzial co mam zrobic? Da sie trenowac ta sztuke walki z internetu i ksiazek? A jak z pasami?
Jesli ktos ma ten sam problem niech sie tu podzieli swoja informacja...
Pozdro ;) :k

uguisu 
Posiada 2 dan

Trenuję: budo ninpo taijutsu
Wysłany: 17 Sierpień 2010   

Skąd dokładnie jesteś?
Książki bywają ewentualną pomocą dla ludzi, którzy już mają doświadczenie. Książka nie mówi o rożnych szczegółach, niuansach, nie wyjaśnia wątpliwości na bieżąco. Wyobraźnia ludzka jest paradoksalnie w tym momencie ograniczeniem. Rozumiemy rzeczy tak jak chcemy je rozumieć, a nie takimi jakimi ktoś je przedstawiał. Bez instruktora, który Cię poprowadzi możesz tylko ćwiczyć coś co Ci się wydaje...
Powinieneś przynajmniej raz na jakiś cza spotkać się z nauczycielem. U nas w shinden dojo w Kęszycy są ludzie, którzy dojeżdżają z Polski na seminaria raz na jakiś czas na treningi. Z Warszawy z Poznania. Ja sam dojeżdżam na treningi 70 km. W miarę możliwości 2 razy w tygodniu, a przynajmniej raz w tygodniu, żeby spotkać się z nauczycielem i kolegami. Jeśli ktoś naprawdę chce, da radę.

Shinobi 
Posiada 1 dan

Trenuję: Ninjutsu
Wysłany: 17 Sierpień 2010   

Aha... ok dzieki... bo ja mieszkam w Hiszpani a do Polski przyjezdrzam na wakacje... w miare mozliwosci sprobuje znalesc gdzies blisko mnie czy organizuja jakies seminarium przez wakacje... bo tu gdzie ja mieszkam w Hiszpani to jest maly klub ninjutsu oddalony o gdzies 30 km ale ja nie mam prawka a nikt inny raczej by mnie zawiesc nie mogl... wiec narazie sie szkole ksiazkami (teorie mozna z tego dobra wyciagnac) i z internetu... czyli sprobuje znalesc jakis kontakt z profezjonalna czescia Ninjutsu (seminarium albo kogos kto trenuje)
:fight:

[ Dodano: 17 Sierpień 2010, 13:27 ]
Mieszkam w Targanicach.... miedzy Bielko-Biala, Krakowem i Katowicami.... :kij

Yakubu
[Usunięty]

Wysłany: 17 Wrzesień 2010   

Z ksiazki nie da sie niestety nauczyc sztuki walki - moze ona byc tylko pomocna, gdy trenujesz pod okiem senseia. Jedyne co moge polecic to kluby kendo, ktore bedziesz mial w okolicy.

Aikiman 
Posiada 1 dan

Trenuję: Aikido
Wysłany: 23 Wrzesień 2010   

Witam,
proponuje zerknąć na www.ebudo.pl
Wiele szkół walki i klubów sportowych w Polsce, jedna wielka baza danych.
Ja tam znalazłem Aikiodo gdzie trenuje w 3mieście.

Pozdrawiam
Aikiman

Odpowiedz do tematu