Poprzedni temat «» Następny temat
[sztuki walki] Jaka sztuka walki dla mnie.
Autor Wiadomość
Gallus 
Posiada 1 dan

Trenuję: BRAK
Wysłany: 5 Listopad 2010   [sztuki walki] Jaka sztuka walki dla mnie.

Witam.

Jak w temacie ,chciałbym wiedzieć jaką sztukę walki(do samoobrony) powinienem wybrać przy moich gabarytach:

Wzrost: 182 cm
Waga: 60 kg (tak wiem niedowaga)

Z góry dziękuje za pomoc

Yakubu
[Usunięty]

Wysłany: 14 Listopad 2010   

Nie ma gotowej recepty. Jesli chcesz uczyc sie stricte samoobrony, to nie wybieraj sztuki walki, a jakis system walki. Po prostu pojdz na rozne treningi i zobacz, w czym sie odnajdziesz.

Buszido 
Posiada 1 dan

Trenuję: Karate
Wysłany: 16 Listopad 2010   

Tak jest... Gotowej recepty nie ma. Poczytaj trochę na necie, np Sztuki walki rodzaje, o różnych sztukach walki zobacz, co ci najbardziej będzie odpowiadać, co chcesz konkretnie osiągnąć (obrona przed nożem, odparcie ataku itp) i wybierz coś dla siebie. Wszyscy się zachwycali swego czasu Krav Magą, ale czy ja wiem... Sistiema też jest niezła.

Bednar 
Posiada 1 dan

Trenuję: Boks, MMA
Wysłany: 28 Sierpień 2011   

dokładnie jak podają powyżej a jeżeli chcesz odpowiedzi... to hmm....
chcesz samoobronę więc polecam aikido bądź krav maga i tu i tu jest samoobrona lecz polecam bardziej aikido bez względu na siłę wzrost i masę będziesz po dobrym treningu umiał przeciwnika powalić

eideard 
Posiada 1 dan

Trenuję: Capoeira
Wysłany: 13 Wrzesień 2011   

A po kravce czy innym systemie combat nie będzie mógł przeciwnika powalić? :|

@Gallus
Skoro samoobrona to system combat lub pełnokontaktowy sport walki gdzie będziesz miał sparingi, obijesz się, nauczysz przyjmować ciosy, poruszania, dystansu, jednym słowem nauczysz się bić.

revkrk 
Posiada 1 dan

Trenuję: Muay Thai
Wysłany: 21 Maj 2012   

powalanie przeciwników polega na dźwigniach, a nie na sile fizycznej, wiec nawet przy Twoich gabarytach możesz być skuteczny

kriker000 
Posiada 1 dan

Trenuję: Karate
Wysłany: 23 Maj 2012   

Przy tym wzroście to napewno masz dość dobry zasięg ramion i nóg - może zapisz się na taekwondo lub karate - szybkość i uderzenia nogami powinny być twoim atutem.
Jedyna wada to to że trzeba dużej trenować żeby załapać odpowiednią namiastę techniki uderzeń (min. 1 rok na podstawy). Plus - kondycja ci się znacznie poprawi, jesli się nie będziesz obijał ;p .
Ale jeśli znajdziesz gdzieś w okolicy treningi Sistema to bym sie nie wahał i dołączył :)

BadFighter 
Posiada 1 dan

Trenuję: MMA
Wysłany: 6 Maj 2013   

Przede wszystkim w pierwszej kolejności to musisz troche podjeść żeby chociaż 70kg osiągnąć. Daj sobie powiedzmy 1 rok. Oczywiście musisz też pamiętać, przy Twojej wadze, o dobrze dobranych ciuchach, kup sobie rashguard SMMASH na wszelkie obtarcia, bo jak jesteś kościsty to będziesz na to bardziej narażony:D
Ostatnio zmieniony przez wojownik 8 Maj 2013, w całości zmieniany 1 raz  

Fightwear_com_p 
Posiada 1 dan

Trenuję: boks
Wysłany: 10 Maj 2013   

To że masz lekką niedowagę wcale nie dyskfalifikuje treningu,wręcz przeciwnie. Postaw tylko na dobrą dietę,musisz bezwzględnie pójść w masę. Potem postaramy się pomóc w wyborze odpowiedniej SW.

Odpowiedz do tematu