Trenuję: BRAK
Wysłany: 12 Styczeń 2013 Jak zacząć trening ogólnorozwojowy i co wybrać?
Witam serdecznie, to moj pierwszy post na tym forum. Zarejestrowałem się tu, aby prosic doswiadczonych uzytkownikow o rade.
Mianowicie mam 17 lat(rocznikowo, 22 listopada 1996) i jestem popychadlem, jestem lubiany aczkolwiek nigdy nie brany na powaznie i z reguly wymieniany w kontekscie zartow moich znajomych. Chcialbym to zmienic i zaczac trening ogolnorozwojowy a takze sztuk walki.
Lecz nie mam kompletnie o tym pojecia.
Waze 56 kilogramow i mam okolo 172 cm wzrostu, jestem wiec chudy, mam niedowage.
Doradzcie mi prosze, jak mam przytyc okolo 7-8 kilogramow? Zawsze mam z tym problem, w moim treningu chcialbym rowniez poprawic silę, ktora to jest moja glowna slaboscia, gdyz jak sie pewnie domyslacie jestem bardzo, bardzo slaby fizycznie, wrecz niemozliwie slaby.
Pomyslalem wiec o pompkach, przysiadach, podciaganiu sie na drazku. Czy sa to dobre cwiczenia na poprawe sily i czy mozna je wykonywac codziennie i w jakich ilosciach i odstepach czasowych?
A i pomyslalem rowniez o bieganiu, rowniez chcialbym zapytac o to samo co w kontekscie poprzednich cwiczen.
Chcialbym rowniez zapisac sie na jakas sztuke walki, jednak obawiam sie, ze w moim wieku moze juz byc za pozno na rozpoczecie treningow od zera, poniewaz jestem slaby i kompletnie nie umiem sie bic, nie potrafie wyprowadzic najprostszego ciosu i kopniecia .
Po prostu jestem taka oferma jesli chodzi o walke.
Boje sie rowniez, ze jesli przyjde na trening zostane wysmiany przez innych uczestnikow trenujacych juz od dlugiego czasu w zwiazku z czym nie zostane zaakceptowany i odrzucony .
Prosze doradzcie mi co mam zrobic, na jaka sztuke walki mam isc (myslalem o BJJ), ale sie na tym nie znam i nie wiem czy w ogole jest sens.... Jesli to ma w czyms pomoc to jestem z Gdańska.
Prosze o odpowiedzi na nurtujace mnie kwestie i dziekuje za zainteresowanie.
P:S: Przepraszam za chaotyczny charakter wypowiedzi, nie wiedzialem jak to ujac w slowa.
Pozdrawiam.
Damian.
Trenuję: Karate
Wysłany: 15 Styczeń 2013
Witamy na forum.
Po pierwsze w żadnym poważnym klubie sztuk walki nikt nie traktuje nowych jak kogoś gorszego. Przeważnie zostają właśnie na wiecej niż rok te osoby, które rozumieją co znaczy trenować i cały czas pracować na sobą, a są to z reguły ci którzy wcześniej byli popychadłami.
Po drugie jeśli nie ćwiczyłeś wczesniej to zacznij jak najszybciej zbierać formę - pompki,brzuszki, podciąganie, przysiady, skakanka(bardzo dobrze wplywa na kondycje, w zimie odradzam bieganie jak nie trenujesz systematycznie). choć napewno niektóre cwiczenia poprawnie nauczysz się wykonywać na treningu sztuk walki.
Odnośnie ilości cwiczen, jak zacząc: trochę się porozciągaj (Ważne - rozgrzewka około 4-5 min, wymachy rekami, nogami itp. pajacyki ;p ), a pozniej spróbuj wykonać jak najwieksza ilosc kazdego z cwiczen(wymienionych wyzej) i zapis na kartce, pozniej przez około 2 tygodnie(5 dni w tygodniu, 2 dni przerwy, bez zadnego podnoszenia ciężarków itp.) rób 2/3 max ilosci ktorą udalo ci się zrobić pierwszego dnia. po 2 tygodniach zrób dzien przerwy i sprobuj znowu wykonac max ilosc. Pozniej mozesz sobie dodac dodatkowe serie w zaleznosci od mozliwosci. Wazne - nie przemeczaj sie przez pierwszy miesiac - wazna jest systematycznosc, a nie ilsoc wykonanych powtorzen.
zagladnij tu http://www.wojownik.com/t...4cde4dc2c#11942
Po trzecie nigdy nie jest za późno, ja zacząłem w wieku 27 lat, więc nie ma się czym martwić ;p Siła, szybkość,technika przychodzi z czasem, ale trzeba ćwiczyć.
Ze swojej strony polecam karate kyokushin.
Ostatnio zmieniony przez kriker000 15 Styczeń 2013, w całości zmieniany 1 raz
Też taki byłem. Rok temu gdy zaczynałem zabawę z kickboxing'iem ważyłem 47 kg i byłem Twojego wzrostu. W ciągu 3 miesięcy przytyłem 10 kg trenując sam kickboxing (bez żadnych dodatkowych ćwiczeń), teraz ważę 60 kg i zaczynam karierę na scenie amatorskiego kickboxingu . Co do wyboru sztuki/sportu walki to sam podejmij decyzję czy wolisz parter, stójkę czy MMA :). Trenuj systematycznie i nie poddawaj się a będziesz kozak ;)
Powodzenia :)
Trenuję: BRAK
Wysłany: 18 Styczeń 2013
kriker000 napisał/a:
Witamy na forum.
Po pierwsze w żadnym poważnym klubie sztuk walki nikt nie traktuje nowych jak kogoś gorszego. Przeważnie zostają właśnie na wiecej niż rok te osoby, które rozumieją co znaczy trenować i cały czas pracować na sobą, a są to z reguły ci którzy wcześniej byli popychadłami.
Po drugie jeśli nie ćwiczyłeś wczesniej to zacznij jak najszybciej zbierać formę - pompki,brzuszki, podciąganie, przysiady, skakanka(bardzo dobrze wplywa na kondycje, w zimie odradzam bieganie jak nie trenujesz systematycznie). choć napewno niektóre cwiczenia poprawnie nauczysz się wykonywać na treningu sztuk walki.
Odnośnie ilości cwiczen, jak zacząc: trochę się porozciągaj (Ważne - rozgrzewka około 4-5 min, wymachy rekami, nogami itp. pajacyki ;p ), a pozniej spróbuj wykonać jak najwieksza ilosc kazdego z cwiczen(wymienionych wyzej) i zapis na kartce, pozniej przez około 2 tygodnie(5 dni w tygodniu, 2 dni przerwy, bez zadnego podnoszenia ciężarków itp.) rób 2/3 max ilosci ktorą udalo ci się zrobić pierwszego dnia. po 2 tygodniach zrób dzien przerwy i sprobuj znowu wykonac max ilosc. Pozniej mozesz sobie dodac dodatkowe serie w zaleznosci od mozliwosci. Wazne - nie przemeczaj sie przez pierwszy miesiac - wazna jest systematycznosc, a nie ilsoc wykonanych powtorzen.
zagladnij tu http://www.wojownik.com/t...4cde4dc2c#11942
Po trzecie nigdy nie jest za późno, ja zacząłem w wieku 27 lat, więc nie ma się czym martwić ;p Siła, szybkość,technika przychodzi z czasem, ale trzeba ćwiczyć.
Ze swojej strony polecam karate kyokushin.
to mnie podbudowałeś, trenowałem kiedyś kickboxing ale przestałem, jestem w Twoim wieku i chcę do tego wrócić od jakiegoś czasu, ale ciągle to odkładam. Czas się wziąśc za siebie
W tym wypadku to nic innego jak tylko kwestia silnej woli oraz motywacji. Jeżeli czegoś bardzo się chce to warto zrealizować. Powrót do treningów kickboxingu zależy tylko od Ciebie.
To fakt,liczy się wiele elementów i czynników które w efekcie dadzą nam sukces i zapewnia postępy. Motywacja i systematyczny trening z dietą musi być zachowany,bez tego ani rusz.