Poprzedni temat «» Następny temat
pielęgnacja i ostrzenie broni białej metalowej
Autor Wiadomość
angelus88
[Usunięty]

Wysłany: 2 Marzec 2005   pielęgnacja i ostrzenie broni białej metalowej

Czym ostrzycie swoje, kosy, gwiazdki ewentualnie miecze?
Ja ostrzę zwykłym pilnikiem do metalu (tylko noże bo narazie innych sprzętów nie mam), czasem osełką ,kiedyś nawet wyklepałem sobie scyzoryk młotkiem i naostrzyłem osełką (takę do kosy) ale była gruboziarnista i co prawda nóż jak brzytwa, ale pozostały brzydkie ślady (zarysowania).
Używacie jakiś olejków przy ostrzeniu (warto to kupować przy tańszym sprzęcie?), na co zwracać uwagę przy wyborze osełki (to że na ziarnistość to już wiem) i gdzie ją dostać?
Jestem zielony w tej dziedzinie, czym spece (albo specjalistki) ostrzą swoje sprzęty?
Oddawaliście kiedyś nóż do punktu gdzie ktoś zrobi to profesjonalnie? (blisko koło mnie nie ma takich punktów) ciekawe co by jakiś chłop powiedzał jakbym do niego zaniósł gwiazdki :] :)

wojownik 
Szefu

Trenuję: BOKKEN
Wysłany: 2 Marzec 2005   

ZADNYCH OSELEK DO KOSY ! jak juz napisales sa gruboziarniste i do takiego sprzetu sie nie nadaja. Zamiast tego polecam papier scierny na 180 lub 200 ( trzeba wyprobowac i zobaczyc na ofekt ).
Ale aby stosowac papier trzeba najpierw noz dobrze naostrzyc najlpeij na szlifierce na odpowienim kamieniu.
Wszystkie noze do maszyn ostrze w ten sposb i jak widac deba obrabiaja super :)

Odpowiedz do tematu