jak w tytule napisałem, mam obecnie 33 lata, wzrost 180cm i ważę +/- 100kg (tak wiem że mam nadwagę i to dużą).
Jakieś 20 lat temu przez chwilę trenowałem ju jitsu (3 miesiące) ale trener wyjechał z kraju a mi los tak się potoczył, że zacząłem trenować koszykówkę i grałem 10 lat. Potem studia i założenie rodziny spowodowało, że odszedłem od sportu i niestety ruchu i stąd ta nadwaga.
Obecnie mam szwagierkę, która trenuje karate (odnosi sukcesy w kraju i zagranicą) i nie ukrywam, że poczułem znowu chęć aby powrócić do jakiejś aktywności i swoją uwagę skierowałem na sztuki walki, jednak nie wiem co będzie najlepiej wybrać? I tu chciałbym poprosić was forumowicze i pomoc w wyborze. Dzisiaj dostałem ulotkę z szkołą Aikido u mnie w mieście (Siemianowice Śląskie) i zastanawiam się czy nie byłby to dobry wybór. Oczywiście należy mieć na uwadze, że na dzień dzisiejszy moja kondycja nie jest najlepsza i będzie wymagać zdecydowanie poprawy.
Tak to wygląda na ten moment, i może przy okazji ktoś jest w stanie nie tylko polecić sztukę walki ale i może klub gdzie będę miał pewność, że treningi prowadzą faktycznie osoby mające odpowiednie kwalifikacje?
Z góry dziękuję za każdą poradę, a jeżeli czegoś nie napisałem to proszę o pytanie i doprecyzuję co będzie trzeba.