Poprzedni temat «» Następny temat
Czas wyrobu broni
Autor Wiadomość
XFactor 
Posiada 4 dan

Trenuję: karate shotokan
Wysłany: 15 Kwiecień 2005   Czas wyrobu broni

Ile wynosi średni czas wyrobu popularnej broni: bokkena, pałki, kija, nunchaku? Co jest najtrudniej wykonać, co jest najbardziej pracochłonne? Chodzi mi o całkowity czas cyklu wyrobu: od początku aż do momentu gdy przedmiot nadaje się do użytku/sprzedaży.

Xaero 
Posiada 4 dan

Trenuję: sztuki walki
Wysłany: 15 Kwiecień 2005   

To jest pytanie do Szefa a więc zapraszamy do dyskusji :D

wojownik 
Szefu

Trenuję: BOKKEN

jutro panowie albo pozniej bo wazne sprawy mnie wzywaja :D :n

XFactor 
Posiada 4 dan

wojownik napisał/a:
jutro panowie albo pozniej bo wazne sprawy mnie wzywaja :D :n

Spoko, spoko. Nie pali się. Już ja tego przypilnuje abyś nam wygłosił referacik :D
A co do ważnych spraw, to ekhm no niech Ci będzie... &:-)8-<-< :wink:

wojownik 
Szefu

Wysłany: 16 Kwiecień 2005   

nie wiem czy warto sie zbytnio rozpisywac bo jak ktos nie robil nigdy nic w drewnie to i tak tego nie obejmie swoim umyslem do konca :)

najpierw trzeba miec drewno i juz na poczatku pojawiaja sie prioblemy bo albo cena albo jakos czlowiekowi nie pasuja... ale jak sie jzu cos znajdzie to dzien trzeba stracic na transporty itd... najlepij to kupic cuchy material.. aby nie myslec o suszeniu i nie meic dodatkowych kosztow.

pozniej trzeba sie wziasc za wycinanie i tutaj przydal by sie rendgenw oczach aby wiedziec gdzie sa seki ktorych nie widac... przewaznie oglada sie to co widac i tnie na mniejsze kawalki ( deski mam przwaznie 7 x 30 x 500 cm ) wiec trzeba miec trche wiecej pary niz do :n1 bo takiej deski 1 osoba nie jest w stanie uniesc jedynie z jednej storny sie dziwgnie...

pozniej tniemy na mniejsze i ogladamy i wybieramy i tniemy na mniejsze :mrgreen: cos zbilozne wymiary do koncowych przewaznie o 0,5 cm w zaleznosci od tego ile sie tego robi to ze dwa dni trzeba na to poswiecic

pozniej idzie heblarka w ruch i obrabianie, nie moge powiedziec ze ze cos sie robi szybiej bo naprawde roznie to wychodzi i wszyskto zalezy od ilosci sztuk np po przygotowaniu kawalkow na bokekny relane jest zrobienie 30 sztuk w dwa dni pozniej trzeba wyczyscic i pomalowac i tez do 2 dni na kolor mahon w zimie to nawet 4 dni bo bardzo wolno schnie :( pozniej owijanie ktore wbrew pozorom zajmuje troche czau ...
tak wiec aby wszyskto zrobic to 30 bokeknow na tydzien mozna sie wyrobic jak nie bedzie zadnych problemow po drodze...

a z nunami to jest inna sprawa bo palki sa to produkty uboczne od kijow: jak po obrobce Jo ma na srodku seka to idzie na palki po 30 cm i sie w sumie nie zmarnuje :) albo escrima...

macie jeszcze jakies pytania ?

a no jeszcze zpomnialem o tym ze trzeba kupowac rozne kakierki , materialy itd na to tez sie traci czas bo nigdy nic nie ma odpowiendiego :( w calym miescie mam brak materialow do woijania :( (( lipa panowie....

XFactor 
Posiada 4 dan

Wysłany: 17 Kwiecień 2005   

wojownik napisał/a:
nie wiem czy warto sie zbytnio rozpisywac bo jak ktos nie robil nigdy nic w drewnie to i tak tego nie obejmie swoim umyslem do konca

Bo to właśnie ma być dla maluczkich :D

wojownik napisał/a:
macie jeszcze jakies pytania ?

Średni czas wyrobu 1nuna/partii nunów. Oczywiście chodzi o przybliżenie.

A co do owijania - nie idzie coś hurtem zamówić?

wojownik 
Szefu

Wysłany: 18 Kwiecień 2005   

Cytat:
Średni czas wyrobu 1nuna/partii nunów. Oczywiście chodzi o przybliżenie.

A co do owijania - nie idzie coś hurtem zamówić?

O jakie owijanie CI chodzi ?
20 nunow dziennie by zrobil w calosci.

XFactor 
Posiada 4 dan

Wysłany: 18 Kwiecień 2005   

No czy do owijania materiału hurtem tanio nie można kupić?
20 sztuk powiadasz? Moim zdaniem sporo, ale w końcu jestem laikiem w tych sprawach...

Odpowiedz do tematu